Untitled design (64).png


Ukinitev nočnega dojenja ali hranjenja po steklenički za boljše nočno spanje.

Razmišljate o odstavljanju od nočnega dojenja, prenehanju dojenja ali prekinitvi dojenja zaradi zbujanja pri dojenčku ali otroku, ki se še pogosto čez noč hrani?


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Odstavljanje od dojenja in cirkadiani ritem

Preden se lotimo povezave med nočnim dojenjem ali hranjenjem po steklenički in spanjem, je koristno vedeti, kako naš cirkadiani ritem (biološka ura) deluje.

Naš cirkadiani ritem je 24-urni ritem, ki je vpet v vsako celico v telesu. Cirkadiani ritem skrbi, da vsi naši notranji sistemi – kot so apetit, presnova, kardiovaskularni sistem, telesna temperatura in imunska funkcija, delujejo v homeostazi. Cirkadiani ritmi, metabolizem in prehrana so tesno povezani (1, 2, 3).

cir.png Vir slike: elenabsl / Shutterstock.com

Možgani se zanašajo na signale iz zunanjega sveta. Najmočnejši signal za cirkadiane ritme je svetloba, ki pomaga spodbujati spanje in budnost. Drugi zelo pomemben signal pa je hranjenje. Prehranjevanje pošilja celicam v jetrih, srcu, mišicah in ledvicah, določene signale in sčasoma telo išče te signale, saj je cilj telesa, da vzdržuje homeostazo.

V praksi bi to pomenilo, da se vaš 12-mesečni dojenček še vedno hrani x na noč ne zato, ker ne bi bil zrel, da zdrži noč brez hranjenja, ampak zato, ker so cirkadiani ritmi ponotranjili nočno hranjenje kot navado in signal telesa, ki išče homeostazo. Isti mehanizem je zelo raziskan in poznan tudi pri odraslih (1, 2, 3), saj ste mogoče pri sebi opazili, da čez dan postanete "lačni" ob svojih običajnih urah hranjenja.

Ob nočnem dojenju ali hranjenju po steklenički se sproščata hormona:

 • Grelin, ki povečuje občutek lakote ter nastaja v P/D1-celicah v svodu želodca. Koncentracija grelina naraste pred obrokom, po njem pa se sproščanje zavre in
 • oreksin, ki pa spodbuja budnost in povečuje apetit.

Ti hormoni se sprožijo kot odziv praznjenja - polnjenja želodca in po hranjenju telesu pošljejo signal povišanja krvnega sladkorja. Pred hranjenjem pa odziv znižanja krvnega sladkorja. Grelin, kot hormon lakote se samodejno sprošča glede na naš osebni urnik prehranjevanja.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (52).png

Pri dojenčkih in otrocih je izziv v tem, da so možgani zelo občutljivi na padec krvnega sladkorja (4, 5, 6), njihovo spanje pa bolj rahlo. Posledično se vaš 12 - mesečnik ali 2-letnik še vedno x na noč doji saj se mu med spanjem, zniža krvni sladkor in telo hrepeni po poznanih nočnih kalorijah in išče homeostazo, čeprav je vaš dojenček ali otrok že dovolj zrel, da začne spuščati nočno hranjenje.

Dojenje nikoli ni samo hranjenje in v tem zapisu se ne dotikam te teme je pa mogoče koristno vedeti ozadje pogostega dojenja, ko le to močno obremenjuje mamo in vpliva na njeno dnevno interakcijo z otrokom.

Na kaj morate biti pozorni, ko se odločite za odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (50).png

Če ste ob zapisu dobili mogoče širšo sliko, kako hranjenje vpliva na biološko uro predlagam, da v nadaljevanju raziskujete naslednje korake:

 • Opazujte ali se vaš otrok med nočjo res hrani ali je dojenje ali hranjenje po steklenički samo način, da se umiri in zaspi nazaj? Pravo nočno hranjenje je običajno povezano s sesanjem, požiranjem in traja več kot 3 minute. Nekaj dni opazujte vzorec hranjenja svojega otroka in si nato na list papirja napišite okviren čas in število nočnih hranjenj. Če se vas dojenček ali otrok zelo pogosto prebuja in se samo na kratko hrani ni izziv v nočnem hranjenju, ampak boste morali delati na spalnih asociacijah.

Več o razumevanju in rešitvah najpogostejših izzivov zbujanja dojenčkov in otrok in kako dodajati spalne asociacije, si lahko preberete v mojih blog zapisih.

 • Za naslednji korak predlagam, da se s pediatrom ali pediatrinjo pogovorite, kdaj je vaš otrok pripravljen postopoma spuščati nočno hranjenje, saj na to vpliva veliko dejavnikov. Večina dojenčkov od 6. meseca do 18. meseca starosti se še vedno hrani od 1x do 3x na noč.
 • Ko ste ugotovili, kolikokrat se vaš otrok res hrani čez noč, in predvidevam, da ste dobili tudi zeleno luč pediatra za zmanjševanje nočnega hranjenja, lahko začnete naslednje korake zmanjševanja nočnega dojenja ali hranjenja po steklenički.

Nikoli ni dobro, da hitro ukinemo nočno dojenje ali hranjenje, saj bo telo in možgani ob polni odtegnitvi še vedno iskalo te nočne kalorije in vaš otrok bo jokal, ker bo lačen. Poleg tega ste ob predhodnem polnem dojenju s hitro prekinitvijo bolj podvrženi za pojav mastitisa.

Kako postopoma nežno do otroka in mame zmanjšati dojenje ali začeti odstavljanje od dojenja.

Če se vaš dojenček, malček ali predšolski otrok ponoči zelo pogosto doji (več kot vsaki dve uri) in je starejši od šestih mesecev ali če nočno hranjenje postane neobvladljivo za vas, lahko poskusite zmanjšati nočno hranjenje.

.

Postopno odstavljanje od dojenja ni nežno in prijazno samo do otroka, ampak tudi do mame. Postopno odstavljanje bo preprečilo pojav mastitisa pri mami. Po drugi strani tako tudi telo otroka z malimi koraki privajamo na zmanjševanje pričakovanja telesa po nočnih kalorijah. Postopno odstavljanje od nočnega dojenja je še posebej priporočljivo pri mamah, ki se soočajo z obporodno depresijo ali anksioznostjo, saj prehitra odstavitev predhodno pogostega dojenja lahko vodi do poslabšanja depresivnih ali anksioznih občutkov, ki jih v literaturi in raziskavah zaznamo kot "depresija po odstavitvi" (angl. Post-Weaning Depression) (7, 8).

V primeru, da se soočate s poporodno depresijo ali anksioznostjo, se o odstavljanju posvetujte s psihiatrom/psihiatrinjo, psihoterapevtom/psihoterapevtko, kliničnim psihologom/klinično psihologinjo, patronažno medicinsko sestro ali IBCLC svetovalko za dojenje, saj omenjeni strokovnjaki vključujejo znanja iz tega področja in vas bodo znali ustrezno podpreti.

Preden boste začeli odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički, raziskujte:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (53).png

 • Ali ima vaš otrok izziv z dojenjem ali hranjenjem po steklenički, ki bi ga bilo bolje rešiti s pomočjo svetovalke za dojenje?
 • Ali ima vaš otrok zdravstveni izziv, ki je lahko vzrok za nelagodje ali bolečino?
 • Si res želite začeti z odstavljanjem od nočnega hranjenja, ker je to za vas že neobvladljivo ali je to posledica družbenega pritiska? O socialnih konstruktih, ki zelo vplivajo na naše dojemanje dojenja, spanja z otrokom, sem že večkrat pisala in mogoče dobite širši pogled na to temo v kakšnem drugem mojem prispevku.
 • Je vaša odločitev res iskrena in avtentična. Izkušnje me učijo, da nočno odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički ne bo delovalo, če vi v sebi ne boste prepričani in iskreni, saj bo otrok čutil vašo krivdo, sram ali neodločenost in jo zrcalil.
 • Ali je vaš edini razlog za zmanjšanje, odstavljanje od nočnega dojenja ali hranjenja obljuba, da bo otrok dlje spal? Če je tako, potem želim, da imate realistična pričakovanja. Spanje je v drugem delu noči zelo rahlo in velikokrat vam je dojenje ali hranjenje v zgodnjih jutranjih urah v veliko pomoč.

Dojenčka ali otroka pred uvajanjem sprememb pripravite na spremembe. Pri malčkih lahko uporabimo igre vlog tako, da preko plišastih igrač zaigramo dogodek, ki ga bomo izvedli. Otroku lahko preberemo zgodbico na to temo ali sami izdelamo knjigo, ki bo vsebovala slike, povezane z vašim izzivom.

Knjižica, ki jo sama uporabljam in jo pogosto svetujem staršem je Nursies When the Sun Shines: A little book on nightweaning.

Odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički čez noč.

1. Odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički se lahko lotite tako, da postopoma zmanjšujete ali povečujete čas med hranjenjem.

V eni študiji (9) so raziskovali postopno odtegnitev hranjenja in izkazalo se je, da je to dobra strategija, ki deluje enako učinkovito pri dojenih dojenčkih kot pri dojenčkih hranjeni po steklenički. To bi pomenilo, da če se vaš dojenček ali malček ob 22h uri hrani, poskušajte postopoma vsak dan za 15 - 20 minut odlašati s hranjenjem tako, da dojenčku zamenjate pleničko, ga nosite in tako povečujete čas med nočnimi hranjenji.

2. Zmanjševanje dolžine dojenja ali količine vsebine mlečne formule v steklenički.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (54).png

Raziskujte, koliko časa se vaš otrok doji ali opazujte količino vsebine mlečne formule, ki ga zaužije. Najprej zmanjšujemo 1. nočno hranjenje tako, da 14. dni vsak dan po malo (recimo, če se doji 5 minut) zmanjšamo dojenje za 40 sekund. Ko se čas dojenja zelo zmanjša otroka, uspavamo na isti način, kot smo ga za nočno spanje. Nikakor pa ne na ta račun zmanjševati dnevnega dojenja! Uspavamo ga pa tako, da ga recimo zibamo in nato odložimo.

Hranjenje po steklenični deluje na istem principu. Vsak dan 14. dni zaporedoma (lahko tudi dlje) redčimo vsebino mlečne formule. Zadnji dan damo v stekleničko samo vodo ali pa otroka uspavamo na isti način, kot smo ga za nočno spanje.

Ko smo zmanjšali eno nočno hranjenje, in je otrok začel spati dlje isti postopek ponovimo pri drugem nočnem hranjenju … itd.

Če se boste odločili za postopno odstavljanje od dojenja, dolžine dojenja, ali količine vsebine mlečne formule je pomembno, da imate realistična pričakovanja procesa.

Proces večinoma ni linearen. Sploh v zadnjem koraku, ko boste zmanjšali količino dojenja ali hranjenja po steklenički, se bo zgodilo, da bo otrok jokal. Takrat je pomembno, da ste ob otroku in mu držite prostor, saj je zanj to velika sprememba in proces poslavljanja. Bodite pri tem umirjeni in opazujte svoje telo, saj se bo otrok postopoma umiril samo, če boste bili vi ob tem umirjeni.

dfh.png

3. Ločitev dojenja za uspavanje od nočne rutine.

Če je vaš dojenček mlajši od 7. mesecev, lahko poskusite, da dojenje prestavite pred nočno rutino. Tako preprečimo, da bi dojenček povezoval dojenje z uspavanjem. Ta način ne bo deloval pri vseh dojenčkih, ampak imela sem že zelo dobre rezultate, da se je nočno prebujanje samo od sebe zelo zmanjšalo, če so starši premaknili dojenje pred nočno rutino.

Za konec sem vam pripravila krajši povzetek, ki vam bo v pomoč:

Posnetek zaslona 2022-08-19 225258.png

 • Dojenčki in otroci se prebujajo zaradi številnih vzrokov in hranjenje je samo eden od vzrokov.
 • Delno odstavljanje od nočnega dojenja ali hranjenja po steklenički nikakor ni priporočljivo, pred 6. mesecem otrokove starosti.
 • Pri večini dojenčkov vam ni treba ukiniti vseh nočnih hranjenj. Jaz sem svojo hčerko začela odstavljati od nočnega dojenja pri njenih 14. mesecih tako, da sem jo prvo odstavila od nočnega hranjenja ob 23h, v drugem delu noči sem pa jo še vedno dojila in nato postopoma do drugega leta njene starosti opuščala nočno dojenje.
 • Cirkadiani ritmi, metabolizem in prehrana so tesno povezani in vaš otrok se lahko pogosto hrani čez noč, ker so njegovi cirkadiani ritmi to ponotranjili, čeprav je vaš otrok že zrel, da delno ali v polnosti opusti nočno hranjenje.
 • Opazujte ali se vaš otrok med nočjo res hrani ali je dojenje ali hranjenje po steklenički samo način, da se umiri in zaspi nazaj? Lahko je "nočno hranjenje" zanj spalna asociacija. V takem primeru morate delati na dodajanju spalnih asociacij.
 • S pediatrom ali pediatrinjo se pogovorite, kdaj je vaš otrok pripravljen postopoma spuščati nočno hranjenje, saj na to vpliva veliko dejavnikov.
 • Večina dojenčkov od 6. meseca do 18. meseca starosti se še vedno hrani od 1x do 3x na noč.
 • Nikoli ni dobro, da hitro ukinemo nočno dojenje ali hranjenje, saj bo telo in možgani ob polni odtegnitvi še vedno iskalo te nočne kalorije in vaš otrok bo jokal, ker bo lačen.
 • Postopno odstavljanje od dojenja bo preprečilo pojav mastitisa pri mami. Po drugi strani tako tudi telo otroka z malimi koraki privajamo na zmanjševanje pričakovanja telesa po nočnih kalorijah. Postopno odstavlajanje od nočnega dojenja je še posebej priporočljivo pri mamah, ki se soočajo z obporodno depresijo ali anksioznostjo, saj prehitra odstavitev predhodno pogostega dojenja lahko vodi do poslabšanja depresivnih ali anksioznih občutkov.
 • Vaša odločitev naj bo res iskrena in avtentična. Izkušnje me učijo, da nočno odstavljanje ne bo delovalo, če vi v sebi ne boste prepričani in iskreni, saj bo otrok čutil vašo krivdo, sram ali neodločenost in jo zrcalil.
 • Izberite si način odstavljanja, ki vam najbolj ustreza in začnite postopoma. Prvo s prvim nočnih hranjenjem in nato naprej. Ne priporočam, da delate prevelike korake ali da začnete te korake v drugem delu noči.

Imejte realistična pričakovanja in zavedanje, da proces večinoma ni linearen. Začnite z malimi koraki in vsi vzemite čas za te korake. Priporočam, da proces traja od enega tedna do enega meseca. Bodite ob otroku in mu držite prostor, saj je zanj to velika sprememba in proces poslavljanja.

Poskusite biti pri tem umirjeni in opazujte svoje telo, saj se bo otrok postopoma umiril samo, če boste bili vi ob otroku prisotni, ljubeči in umirjeni. Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč za odstavljanje od dojenja:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Odstavljanje od dojenja v mami lahko vzbuja zelo veliko stisk. Odpirajo se občutki krivde, sramu, dvoma, zapuščanja. Mame so zmedene, ker na eni strani dobivajo sporočila, da je dolgo dojenje dobro za otroka in vsaka mama želi le najboljše za svojega otroka, v sebi pa si želijo z dojenjem prenehati. Vsa ta sporočila, ki jih mame dobivajo iz okolice v njej vzbujajo občutke krivde in sramu, da ni dovolj dobra mama. Žrtvovanje ni nikoli dobra pot v starševstvu, ker tako otrok dobi sporočilo, da je dobro biti v vlogi žrtve. Tudi, če si želite še dojiti, vam nikoli ni potrebno izbrati črno-bele poti. Če bi želeli podporo tudi na tem področju, sem v teh letih spremljala zelo veliko staršev, ki so si zaradi odstavljanja od dojenja poiskali terapevtsko pomoč.

Viri: (prispevek - Odstavljanje od dojenja ali hranjenja po steklenički za boljše nočno spanje …)

 1. Bass J. Circadian topology of metabolism. (2012) Nature;491:348–356.
 2. Johnston J.D., Ordovás J.M., Scheer F.A., Turek F.W. (2016). Circadian rhythms, metabolism, and chrononutrition in rodents and humans. Adv. Nutr, 7:399–406.
 3. Bechtold, D. A., & Loudon, A. S. I. (2013). Hypothalamic clocks and rhythms in feeding behaviour. Trends in Neurosciences, 36(2), 74–82.
 4. Crosby, P., Hamnett, R., Putker, M., Hoyle, N. P., Reed, M., Karam, C. J., … O’Neill, J. S. (2019). Insulin/IGF-1 Drives PERIOD Synthesis to Entrain Circadian Rhythms with Feeding Time. Cell.
 5. Oishi, K., Yasumoto, Y., Higo-Yamamoto, S., Yamamoto, S., & Ohkura, N. (2017). Feeding cycle-dependent circulating insulin fluctuation is not a dominant Zeitgeber for mouse peripheral clocks except in the liver: Differences between endogenous and exogenous insulin effects. Biochemical and Biophysical Research Communications, 483(1), 165–170.
 6. Breit, A., Miek, L., Schredelseker, J., Geibel, M., Merrow, M., & Gudermann, T. (2018). Insulin-like growth factor-1 acts as a zeitgeber on hypothalamic circadian clock gene expression via glycogen synthase kinase-3β signalling. Journal of Biological Chemistry, jbc.RA118.004429.
 7. V L Susman, J L Katz, (1988). Weaning and depression: another postpartum complication. American Journal of Psychiatry, 145(4), 498–501.
 8. Gradivo pridobljeno iz spleta.
 9. Pinilla, T., & Birch, L. L. (1993). Help Me Make It Through the Night. Obstetrical & Gynecological Survey, 48(7), 461–462.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?