Untitled design (64).png


Če ste starš in radi berete knjige ali članke, povezane z dojenčki in spanjem dojenčka, boste prej ali slej naleteli na pojav povijanje dojenčka v stručko.

Zmeda na spletu je enormna, na eni strani vas bodo strašili, kako je to škodljivo in vpliva na nenadno smrt v zibelki, na drugi strani bo to svetovano kot »čudežna« metoda, ki bo vašega dojenčka pripeljala do daljšega spanja in za vas bolj naspanih noči.

Kaj je pravzaprav povijanje dojenčka v stručko (angl. Swaddling povijanje), kako povijanje deluje in ali je škodljivo za dojenčka, boste izvedeli v spodnjih zapisih.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Povijanje dojenčka v stručko ali angl. Swaddling povijanje.

Povijanje dojenčka je zelo starodavna metoda, ki je v zapisih opažena že 2000 let nazaj.

povijanje dojenčka

Pomikanje po znanstvenih podatkovnih bazah nam pokaže, da je povijanje še kako pogosto v mnogih kulturah po svetu.

Prof. Helen Ball, ki velja za eno vodilnih strokovnjakinj na področju varnega spanja dojenčka, je na izobraževanju, ki sem se ga udeležila, izrecno poudarila, da je povijanje dojenčka v stručko prisotno v mnogih kulturah in da moramo pri dajanju priporočil staršem, tako kot pri skupnem spanju, ki je tudi kulturno zelo prisotno to dejstvo upoštevati.

Kaj pravzaprav je povijanje dojenčka?

swaddling povijanje

Povijanje je zavijanje dojenčkov v odejo ali v večjo tetra plenico, da se omeji gibanje dojenčkovih okončin. Povijanje dojenčkov kot metoda, ki dojenčka pomiri, je omenjeno tudi v Svetopisemski knjigi, bolj natančno v Novi zavezi.

Povijanje se uporablja že skoraj 4000 let za številne namene, vključno s pomirjanjem, nošenjem dojenčkov in poravnavo drže. Toda številne stare prakse, kljub preživetju neštetih generacij, danes veljajo za krute in rahlo barbarske.

Sodobno povijanje dojenčka je nežnejša zadeva, ki se uporablja za pomiritev vznemirjenega otroka in dojenčku pomaga pri spanju.

Kako povijanje dojenčka deluje?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T123757.914.png

Staršem se povijanje dojenčka morda zdi nekoliko kontra intuitivno. Moja prva asociacija povijanja dojenčka je bilo vprašanje: »Kako zaboga bi lahko bilo sproščujoče, če bi roke in noge močno privezali ob telo, da se ne bi mogli premikati?«

Izkaže se, da je občutek tesnosti dojenčkom poznan in varen že iz maternice. Poleg tega imajo dojenčki do 4. meseca prisoten Moro refleks.

Ta prirojeni odziv, ki je del naše evolucije, povzroči nehotene premike okončin, ko dojenčka prestraši hrup ali druga okolijska spodbuda. Sploh kadar dojenčka odlagamo in mu to povzroči občutek padanja, ki je zanj subjektivno nevaren in neprijeten.

Moro refleks, tako kot sesalni refleks se sprošča tudi v REM fazi spanja, ki je v začetnih mesecih zelo pogosta Ta nenadni gib dojenčka zelo hitro prebudi. Povijanje pravzaprav prepreči, da bi do tega prišlo.

Drugi domnevni razlog, da povijanje dojenčka deluje, je, da dojenčku, ponazori občutek v maternici, to pa mu je poznan in varen občutek.

Je povijanje dojenčka v stručko škodljivo?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T124034.902.png

Največji bum različnih strokovnih in tudi manj strokovnih zapisov okoli vprašanja povijanja dojenčka je povzročila metaanaliza (1) o povijanju dojenčkov in pojavu nenadne smrti v zibelki, ki je bila objavljena v zelo prestižni znanstveni reviji Pediatric maja 2016.

Če vas vsebina, potek, in rezultati omenjene metaanalize bolj podrobno zanima si lahko, pogledate naslednji prispevek.

Pokazalo se je, da če dojenčka, ki je povit in je mlajši od 6. mesecev, povijamo in damo spati na bok ali na trebuh, se možnost pojava nenadne smrti v zibelki podvoji. Večina predvsem nestrokovnih zapisov je ta podatek "(ne) namerno" izpustila.

Čeprav nam analiza ne more natančno povedati, zakaj se je tveganje podvojilo, si lahko predstavljamo, da povit dojenček, ki spi na trebuhu, morda ne bo mogel dvigniti glave, če bi imel težave z dihanjem.

Dojenček ima prve mesece izrazito nezrel živčni sistem in zelo rahlo spanje, kar ima zelo velik evolucijski smisel, saj so dojenčkovi možgani dovolj aktivni, da se ob morebitnem pojavu nevarnosti hitro aktivirajo.

Ravno zaradi nezrelosti je zelo pomembno, da dojenčka ne izpostavljamo dodatnim tveganjem, kot je recimo, da ga dajemo spati na trebuh, ker takrat možgani ne bodo dovolj aktivni.

Dojenček, ki spi na trebuhu, vstopi v daljša obdobja globljega spanca in je manj reaktiven na okolijske dražljaje, o čemer sanja vsak starš. Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku. Ravno to poveča tveganje, saj spanje na trebuhu povzroča tudi nenadno znižanje krvnega tlaka in nadzora srčnega utripa dojenčka.

Kaj stroka meni o povijanju dojenčka v stručko?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T124143.798.png

Povijanje posledično ni ravno sprejeta praksa.

Nekateri zdravniki menijo, da lahko povijanje poveča verjetnost težav s kolki pri majhnih dojenčkih, kar so nekatere raziskave pokazale.

Pri tem moramo upoštevati, da je v navodilih, ki se dandanes dajejo staršem o povijanju dojenčka, zapisano, da ima dojenček prosto gibeče okončine, kar nekoč ni bilo stalna praksa. Drugi izražajo zaskrbljenost zaradi pregrevanja dojenčkov.

Združenja, ki promovirajo in izobražujejo starše o dojenju kot IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners) in La Leche League, ne priporočajo povijanja, ker naj bi to zmanjševalo možnost vzpostavitve polnega dojenja (kadar ima dojenček rokice proste, se instinktivno dotika maminih dojk, to pa pri mami povzroči več oksitocina, kar spodbuja laktacijo).

.

Verjetno se sklicujejo na raziskavo iz Leta 2007 (3), ki je raziskovala vpliv povijanja na pridobivanje telesne teže in vzpostavitev dojenja novorojenčkov do 5. dni po rojstvu. V raziskavo je bilo vključenih 176 novorojenčkov in mamic. Raziskava je pokazala, da se rezultati kontrolne skupine in raziskovalne skupine povitih dojenčkov in dojenčkov, ki niso bili poviti, niso bistveno razlikovale. Edina razlika je bila opažena v primeru, da so bili dojenčki ločeni od mame in so dobivali dodatek.

Metaanaliza raziskav (2), ki so bile opravljene od leta 1960 do 2016, je pokazala, da povijanje dojenčka pomirja in spodbuja spanje. Zgodnji stiki dojenčka koža na kožo spodbuja dojenje, vendar povijanje dolgoročno nima negativnega vpliva na dojenje. Tesno povijanje okoli bokov je močno povezano z razvojno displazijo kolka.

Vendar pa je povijanje vedno bolj sprejeto. Ameriško pediatrično združenje in Kanadsko združenje za pediatrijo podpirata povijanje, če je varno izvedeno.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T124240.789.png

Leta 2007 je bil v reviji Pediatrics (4) objavljen sistematični pregled raziskav, povezanih s povijanjem dojenčka. V analizo je bilo vključeni 78 raziskav, ki so raziskovale vpliv povijanja dojenčka na:

 • Spanje in prebujanje.
 • Vpliv na telesno temperaturo in regulacijo dojenčka.
 • Vpliv na motorični razvoj dojenčka, pri katerem so uporabili povijanje.
 • Povijanje in njegov vpliv na SIDS (angl. Sudden infant death syndrome).
 • Vpliv povijanja na večji razvoj respiratornih infekcij.
 • Vpliv povijanja na displazijo kolkov.
 • Vpliv povijanja na jok dojenčka in zmanjšanje bolečine.
 • Vpliv na dojenje in pridobivanje telesne teže pri dojenčku.

V analizi je bilo zaključeno, da obstaja veliko različnih spoznanj o tehniki povijanja, uporabljale in še vedno ga uporabljajo številne kulture in to v različnih različicah.

Če se ne uporablja pravilno, je lahko povijanje dojenčka nevaren poseg, ki poveča tveganje za displazijo kolkov, SIDS in pregrevanje.

Je pa povijanje dojenčka ob varni in pravilni uporabi način, ki zmanjša jok dojenčka in njegovo bolečino, poviti dojenčki spijo dlje in se manj prebujajo.

Nedonošenčki, ki so bili poviti, so pokazali boljši nevromišični razvoj, manjši psihološki distres.

Obstaja nekaj dokazov, da povijanje povečuje tveganje za okužbe dihal, povezane s tesnostjo povijanja. Povijanje ne vpliva na pojav rahitisa ali lastnosti kosti. Povijanje takoj po rojstvu lahko povzroči zapoznelo poporodno povečanje telesne mase pod določenimi pogoji (ločenost dojenčka od mame), vendar ne vpliva na parametre dojenja.

Podobni zaključki, z dodatkom, da so potrebne dodatne raziskave, koliko so dojenčkovi možgani aktivni v primeru povijanja dojenčka, so bili predstavljeni v novejšem integrativnem pregledu literature iz tega področja (5)

Povijanje dojenčka in integracija dojenčkovih refleksov.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T124421.849.png

Vedno več je študij (6, 7, 8, 9), ki raziskujejo, ali se dojenčkovi primitivni refleksi ohranijo (pri povijanju dojenčka v primeru Moro refleksa), če niso ustrezno integrirani.

To bi v praksi pomenilo, da če dojenček nima izkušnje (oziroma ima premalo izkušenj), da ob tem, ko se mu sproži Moro refleks, da pride iz stanja simpatičnega živčnega sistema (boj/beg stresni odziv) v parasimpatični živčni sistem (umiritev), da bo razvil večjo občutljivost v simpatičnem živčnem sistemu (boj/beg stresni odziv).

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T144406.427.png

Ker so refleksi shranjeni v plazilskem delu možganov (pri predmetu iz nevroznanosti bi zaradi te izjave padla, a jo za lažje razumevanje še vedno uporabljam), ne pride do integracije novih izkušenj v bolj razvitih delih možganov.

Ker mi je razvoj dojenčkovih možganov dokaj poznan koncept, bi si upala trditi, da je prisotnost nevrosenzoričnih izzivov veliko bolj kompleksna tema, ki bi bila pogojena s povijanjem dojenčka v prvih mesecih.

Izkušnje integracije možganov dojenček dobiva na zelo veliko drugih načinov, razumem pa smisel in delovanje primitivnih refleksov (9). Osebno mi je bolj blizu Polivagalna teorija, zakaj pri določenih pride do večje občutljivosti, neurocepcije na določene dražljaje iz okolja. Se pa tako uporaba belega šuma in tudi pripomočkov, ki malo utesnijo z namenom ustvariti večji občutek varnosti, uporabljajo tudi pri nevrosenzoričnih izzivih.

Trenutno nam raziskave kažejo, da se otroci, katerih refleksi niso integrirani, lahko soočajo ne le z motoričnimi izzivi, temveč tudi s kognitivnimi izzivi, povezanimi z motnjo pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), zato pri tej temi velja dodatna previdnost.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T143048.491.png

Zanimiva je študija, ki je bila objavljena februarja 2021, katere namen je bil oceniti vpliv povijanja na učenje tipnih senzoričnih sposobnosti pri nedonošenčkih. Ugotovljeno je bilo, da povijanje ni vplivalo na zmanjševanje pomnjenja, ampak je izboljšalo uporabo njihovih virov pozornosti. Zdi se, da povijanje zagotavlja ugodne pogoje za senzorično učenje z izboljšanjem pozornosti do tipnih dražljajev. Verjetno predvsem zaradi tega, ker povijanje zmanjšuje stres novorojenčkov v enotah intenzivne terapije.

Opažam določen družbeni trend, da se staršem ne posreduje dovolj jasno in transparentno, da določeno odstopanje še ne pomeni motnje. Starši so dandanes preobremenjeni z informacijami in različnimi oblikami pristopov k določenemu izzivu s premalo jasnimi razmejitvami, kaj sploh je motnja senzorične integracije (in tudi druge motnje).

Prav tako opažam, da določene informacije posredujejo posamezniki, ki so premalo zavedajo, kakšno škodo, lahko določena informacija naredi.

Če vaš otrok na določenem področju drugače zaznava dražljaje iz okolja ali telesa to še ne pomeni, da ima motnjo. Premalo se poudari, da so vzroki, da se določena motnja izrazi veliko bolj kompleksni in niso odvisni samo od enega dejavnika.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Strah me je trenda, da se določena spoznanja vzamejo iz konteksta in se izkoriščajo kot način vzbuditve pozornosti, način zabavanja ali nabiranja sledilcev na družabnih omrežjih, v ozadju pa je prodaja določene storitve ali izdelka. To pa je strokovno, moralno in etično vprašljivo.

Torej, če starši razmišljate, da bi prakticirali povijanje dojenčka, razmislite o naslednjem:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-20T124704.814.png

• Dojenčka ni treba poviti, če je vesel brez povijanja in vsekakor ni potrebno, da je 24 ur na dan povit.

Dojenčka vedno položite na hrbet. Bolj kot povijanje je za otroka nevarno, da ga pustimo spati na trebuhu. Zapomnite si, da morajo možgani ostati dovolj "aktivni", da v primeru prekinitev dihanja, ki so v začetnih mesecih normalna otroka, prebudijo.

• Dojenčka prenehajte povijati takoj, ko opazite, da se je začel obračati iz boka na hrbet ali obratno. Takrat je pomembno, da ima vaš dojenček prost dostop do rok, ki mu nudijo oporo.

• Poskrbite, da pri povijanju uporabljate tkanino, ki se težje sprosti. Ohlapna tkanina in dojenčki so nevarna kombinacija.

• Ne povijajte dojenčka v debele odeje, ki bi povzročile, da bi se dojenček pregrel.

• Za zdrav razvoj bokov se morajo dojenčkove noge v bokih prosto gibati.

povijanje dojenčka v stručko

Vir slike: Pinto, D. A., Aroojis, A., Rujuta, M. (2020). Swaddling Practices in an Indian Institution: Are the Hip-Safe? (10)

• Če opazite, da povijanje dojenčka vpliva na zmanjševanje dojenja in slabše pridobivanje teže, preverite, ali povijanje vpliva na to.

• Na trgu se dobijo že povijanju prirejene spalne vreče, ko ima dojenček prost dostop do svojih rokic ali pa vreče omogočijo samo malo bolj utesnjen občutek pri prsnem košu.

• Dojenčku omogočite dovolj prostega "gibanja" brez, da je povit.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Sedaj se verjetno sprašujete, ali sem jaz povijala svojo deklico, ko je bila dojenčica.

Nisem, ker sem se bala, da tega ne bi pravilno naredila. Sem pa uporabljala temu namenjeno spalno vrečo, ki deluje kot povijanje s tem, da ima dojenček prost dostop do svojih rokic in malo omili Moro refleks, poleg tega pa daje malo bolj utesnjen občutek v prsnem košu, ki je dojenčku varen.

Uporabljala sem jo izključno v nočnem času. Opazila sem, da je zaradi tega bolje spala, vsekakor je ni tako pogosto prebudilo, ko so se njene rokice začele premikati v spanju, kar je popolnoma naraven odziv telesa v REM fazi spanja.

Dolgo sem jo polno dojila in vreča nikoli ni vplivala na vzpostavitev laktacije, sploh pa ni treba, da je dojenček noč in dan v omenjeni vreči.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas, vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Vir raziskav:

 1. Pease, A. S., Fleming, P. J., Hauck, F. R., Moon, R. Y., Horne, R. S. C., LHoir, M. P., … Blair, P. S. (2016). Swaddling and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome: A Meta-analysis. PEDIATRICS, 137(6).
 2. Nelson, A. M. (2017). Risks and Benefits of Swaddling Healthy Infants. MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing, 42(4), 216–225.
 3. Bystrova K, Matthiesen AS, Widstro¨m AM, et al. The effect of Russian maternity home routines on breastfeeding and neonatal weight loss with special reference to swaddling. Early Hum Dev. 2007;83:29 –39
 4. Van Sleuwen, B. E., Engelberts, A. C., Boere-Boonekamp, M. M., Kuis, W., Schulpen, T. W. J., & L’Hoir, M. P. (2007). Swaddling: A Systematic Review. PEDIATRICS, 120(4), e1097–e1106. doi:10.1542/peds.2006-2083.
 5. Nelson, A. M. (2017). Risks and Benefits of Swaddling Healthy Infants. MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing, 42(4), 216–225.
 6. Pecuch, A., Gieysztor, E., Telenga, M., Wolańska, E., Kowal, M., & Paprocka-Borowicz, M. (2020). Primitive Reflex Activity in Relation to the Sensory Profile in Healthy Preschool Children. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(21), 8210.
 7. Pecuch, A., Gieysztor, E., Wolańska, E., Telenga, M., & Paprocka-Borowicz, M. (2021). Primitive Reflex Activity in Relation to Motor Skills in Healthy Preschool Children. Brain Sciences, 11(8), 967.
 8. Pecuch, A., Gieysztor, E., Telenga, M., Wolańska, E., Kowal, M., & Paprocka-Borowicz, M. (2020). Primitive Reflex Activity in Relation to the Sensory Profile in Healthy Preschool Children. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(21), 8210.
 9. Gieysztor, E. Z., Choińska, A. M., & Paprocka-Borowicz, M. (2018). Persistence of primitive reflexes and associated motor problems in healthy preschool children. Archives of Medical Science, 1, 167–17
 10. https://pdfs.semanticscholar.org/cc31/f71ec2355fd8ba40a79fe822650705e69ff7.pdf
 11. Pinto, D. A., Aroojis, A., Rujuta, M. (2020). Swaddling Practices in an Indian Institution: Are the Hip-Safe? A Survey of Paediatricians, Nurses and Caregivers. Indian J. Orthop, 8;55(1):147-157.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?