Ne znam vam povedati, kolikokrat slišim besede staršev, kot so: »Spala/spal je čisto v redu, do četrtega meseca starosti. Od takrat se je njeno/njegovo zbujanje samo stopnjevalo«. Tudi sama sem izkusila zelo podoben scenarij.

Torej, kaj je za tem? Zakaj se dojenčki takrat začnejo pogosteje zbujati?

V prvih dneh in tednih po rojstvu otroka pogosto zbujanje ponoči kar nekako pričakujemo. Za tem pa se z vsakim mesecem več pričakujemo in po tihem zahtevamo daljše in neprekinjeno spanje našega otroka.

Žal pa realnost ni vedno taka. Se še komu zdi grafični prikaz poznan?

Kje pa najdemo vzrok za pogostejše zbujanje otroka v četrtem mesecu njegove starosti?

Vzrokov za dojenčkovo zbujanje je veliko. Najprej morate vedeti, da spanje in dojenčki ne gredo tako dobro skupaj. Ko se sprijaznite s tem, morda na dojenčka, ki se pogosto zbuja, ne boste več gledali kot na vaš neuspeh. Raziskave o vzorcih spanja dojenčkov in mlajših otrok so pokazale, da se dojenčki zbujajo veliko pogosteje kot odrasli. Njihov cikel spanja traja v povprečju samo 50 min, medtem ko cikel odraslih traja od 90 do 120 minut. Trdovratne in ponavljajoče težave s spanjem so pri predšolskih otrocih zelo pogoste.

Novorojenčki se zbujajo samo, kadar niso zadovoljene njihove osnovne potrebe. Te pa so lakota, žeja, nelagodje zaradi pokakane pleničke in podobno. Okoli tretjega ali četrtega meseca otrokove starosti pa starši opazijo pogostejše zbujanje, zbujanje na eno ali dve uri.

Čeprav v več člankih to obdobje poimenujejo spalna regresija, je ta izraz napačno interpretiran. Primernejši izraz za to obdobje bi bil spalna tranzicija. Vaš otrok raste in se razvija, njegovi možgani postajajo zrelejši. Če se vaš dojenček pri štirih mesecih starosti začne iz »neprekinjenega« spanja šest ur skupaj zbujati na dve uri, si lahko (malo za šalo, malo zares) čestitate. Njegov spalni cikel se je spremenil, doživel je tranzicijo in postaja bolj podoben spalnemu ciklu odraslega.

Glavnino dojenčkovega spanja predstavlja aktivno spanje ali paradoksalno spanje, ki zavzema 50–60 % celotnega spanja. Aktivno spanje je tudi tisto spanje, ki se kot prvo pojavi pri plodu nekje v 28. tednu materine nosečnosti. Nekje ob koncu tretjega meseca življenja lahko pri dojenčku že razlikujemo med bolj plitvima fazama mirnega spanja in fazo globokega mirnega spanja, iz katerega otroka le stežka prebudimo.

In to je tudi obdobje, ko starši delamo ključne napake, ki vodijo do pogostega zbujanja otroka. Najpogostejša napaka je, da otroka hranimo vsakič, ko se prebudi iz REM faze spanja. Otroka nam sporoča, da potrebuje nekaj drugega … le slišimo ga ne.


Lahko mi sledite na Facebook strani in tako ne zamudite nobenega članka

Hrepeniš po boljšem spanju?