Untitled design (64).png


Naš mali razbojnik je že od začetka spal z nama v postelji, to je bila najina zavestna odločitev. V svojo sobo je šel okoli njegovega 3. leta.

Hčerka je sicer imela ob - posteljno posteljico, ki jo je hitro prerastla in nato pristala v moji postelji, ker se mamici (meni) ni ljubilo vstajati.

So prednosti in slabosti skupnega spanja ... včasih me ta odločitev prikrajša mirnejšega spanja, včasih se zaradi te odločitve bolj naspim.

Vsekakor bi ob ločenem spanju dobila manj brc v glavo.

skupno spanje


Pa vendar, sem pri obeh otrocih opazila, da sta se protu jutru bolj pogosto zbujala (včasih tudi del noči bedela), več premikala, bolj sanjala in spuščala razne glasove.

Zakaj je tako in zakaj se starši lahko najbolj naspimo, če gremo spat v začetku noči pa v nadaljevanju.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Glede na fiziološke in nevrološke značilnosti spanje REM (ang. Rapid Eyes Movement) ter spanje NREM (ang. Non Rapid Eye Movement).

NREM razdelimo v tri faze:

  • FAZA 1,
  • FAZA 2,
  • FAZA 3 in
  • FAZA 4.

Med NREM fazo se je izredno težko prebuditi. Če nas zbudijo med to fazo spanja, smo lahko še nekaj naslednjih minut omotični ali zmedeni.

Mogoče ste opazili, da vaš otrok včasih, ko se zbudi ali ga nekaj prebudi iz spanja začne zelo jokati in ga nič ne potolaži nazaj. Temu pojavu pravimo spalna inercija.

Pri otrocih prihaja do močenja postelje, nočne groze ali hoje v spanju prav med to fazo spanja.

REM faza spanja je dobila ime po glavni značilnosti hitrih gibih zrkel.

Bitje srca je hitrejše, spremeni se dihanje, lahko se pojavijo posamezne kratke pavze dihanja.

Zadnje raziskave spanja dokazujejo, da sanjamo tako v NREM kot v REM fazi spanja, le da je sanjanje v REM fazi spanja bolj emocionalno.

.

Dihanje in bitje srca sta v REM fazi spanja neredna in pospešena.

V tej fazi dojenček spušča glasove, sanja, stoka, se smeji, pri starejših dojenčkih lahko opazimo tudi gibanje, saj je REM faza spanja tudi faza, v kateri pride do sinteze motoričnih nevronov.

Spalni cikel otroka do 2. let, ki vključuje obe vrsti spanca (en REM in en NREM), traja okoli 50 do 60 + minut. Torej se lahko otrok pri prehodu iz globokega v plitek spanec prebudi kar vsako uro!

Na spodnji sliki, je prikazano, kako poteka spanje otroka med nočjo.

Različne stopnje spanja pri otroku 123.png

Iz grafičnega prikaza lahko razberemo, da je proti jutru otrok pretežno v REM fazi spanja in v fazi rahlega spanja.

Otrok v REM fazi spanja stoka, sanja, se premika, joče, kriči, se smeje … in še vedno spi. Vse to je iz vidika razvoja normalno.

Nas pa te njihove nočne »akrobacije« kar hitro prebudijo.

helena grmek


Iz tega naslova predlagam, da gremo tudi starši spat v začetni fazi noči, v kateri je otrok predvsem v globokem spanju. Tako se bomo tudi mi bolj naspali. Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?