Untitled design (64).png


Najprej prejmite moje iskrene čestitke. Vstopili ste v novo obdobje svojega življenja.

V enem od znanstvenih člankov, ki je bil namenjen izzivom v starševstvu, sem v spremni besedi naletela na tale citat, ki se mi zdi, da zelo dobro ponazori odboje starševstva.

»To je najboljši čas, najhujši čas, doba modrosti, doba neumnosti, doba verovanja, doba nezaupljivosti, sezona svetlobe, sezona teme, pomlad upanja, zima obupa."

Zdi se, da je Charles Dickens, kot avtor citata leta 1859 opisoval starševstvo. Velikokrat se na citat spomnim in daje mi upanje, da sem »normalna« v notranjem doživljanju.

Verjetno ste ta trenutek zelo utrujeni, 1. mesec oziroma prvih 6. tednov zna biti zelo napornih, zato prejmite mojo virtualno podporo. Sama sem bila dvakrat v podobnem položaju, kot ste zdaj vi in obljubljam vam, da zadeve postanejo lažje.

Sprva sem razmišljala, ali sploh napišem tale zapis, ker vas ne želim preveč obremeniti s podatki, a ker je meni bil podoben zapis v veliko pomoč, to delim z vami.


Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Kazalo prispevka:


Spanje novorojenčka

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (6).png

Spominjam se dni, ko smo domov pripeljali hčerko, doma je bil tudi takrat 3-letni sin. Utrujena od vzpostavljanja dojenja, ki je bolelo, utrujena od nenehnega prigovarjanja in opominjanja sina naj me ne tepe, ker je tako izkazoval željo po moji pozornosti, ki jo je s prihodom sestrice izgubil. Utrujena od dolgega joka, ki se je zvečer začel okoli 18h in je trajal kar dolgo v začetek noči.

Vsakič, ko v družino prispe nov družinski član, se zdi, kot da te je zadel »tornado«. Tudi, ko misliš, da si pri drugem, tretjem … Itd. otroku pripravljen na vse, se ob vsakem otroku ponovno učiš in prilagajaš na novo družinsko dinamiko.

Takrat sem bila vključena v eno od FB skupin mamic, ki so imele isto stare dojenčke in ni jih bilo malo, ki so objavile, da je njihov dojenček že spal 5h v kosu jaz pa sem dojenčico dojila čez noč na 2h in ob zapisih, kako spijo dojenčki že 5h v kosu drugih mam, mi je šlo na jok.

Zato naj vam bodo te zapisane besede v podporo, če tudi vi obupujete in vas je strah, kam bo spanje novorojenčka - dojenčka še pripeljalo in kako boste vse to zmogli.

Tudi če trenutno ne vi ne vaš novorojenček ne spita dobro iz številnih razlogov, se to velikokrat obrne v naslednjih mesecih.

Nočno spanje novorojenčka.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (7).png

Noči novorojenčkov so znane po tem, da so na začetku zelo kaotične in nikoli ne veste, kaj vse vas lahko čaka. Dve hranjenji, tri, šest? Zamenjava plenice ali dve? Nošenje, poskakovanje, zibanje?

.

Za novorojenčka, ki nima še dozorelih bioloških ritmov, "spanje" preprosto pomeni čas, ko lahko dojenčka spravite dolg, pozen, "dremež", za večino dojenčkov pa je to spanje zelo pozno - verjetno že ob 22. ali 23. uri, morda, ob 24. uri in to se bo s starostjo spreminjalo.

Kako se spanje novorojenčka spreminja?

Spanje novorojenčka (spanje 1. mesec) običajno dozoreva iz tedna v teden glede na vaš predvideni rok poroda. Če se je vaš dojenček rodil pred rokom, se morate temu prilagoditi. Na primer, če se je vaš dojenček rodil 2. tedna pred rokom, ko je star 7. tednov, se glede razvoja spanja šteje le za starost 5. tednov. Če se je vaš otrok rodil po vašem predvidenem datumu poroda (npr. dva tedna po preteku roka), je možno, da bo nekoliko prehiteval pri razvoju spanja.

Ko se novorojenček rodi, je spanje novorojenčka nezrelo in skoraj konstantno.

Zapomnite si, da starši, katerih dojenčki v tej starosti ponoči spijo po 4-6, in več ur imajo preprosto ... srečo!

Cikli spanja v tem trenutku še niso zreli in kar koli boste prebrali, ne obstaja nobena čarobna palica, nobena teorija, ki bi delovala in bi vašega dojenčka pripravila, da bi v tem obdobju spal dlje.

Vaš novorojenček ima lahko 1. mesec dneve, ko njegovi dnevni ali nočni spanci trajajo tudi 4 ure, nato pa je že naslednji dan nekaj popolnoma drugega. Vse to je normalno in pričakovano.

Najpomembnejše pravilo dnevnega spanja v tej starosti je, da dojenčku dovolite, da spi tako pogosto, kot je treba in naj bodo intervali budnega časa kratki. Nekateri dojenčki ne kažejo očitnih znakov zaspanosti, sploh zelo aktivni in radovedni dojenčki zato naj vas ne zavede, da mogoče spanja ne potrebujejo.

Kakšno je biološko spanje novorojenčka?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (5).png

Spanje odraslih urejajo cirkadiani ritmi. To so fiziološke spremembe, ki sledijo 24-urnemu ciklu dneva in noči. Na mnogo od teh sprememb vpliva izpostavljenost svetlobi, ki jo prejemamo iz svojega okolja.

Spanje novorojenčka, ne urejajo cirkadiani ritmi.

Med nosečnostjo se je vaš dojenček prilagajal in sledil fiziološkim namigom v maternici. V maternici se srce in dihanje ploda pospešita, ko je mama aktivna čez dan in upočasnita, ko mama spi (1). Na takšne spremembe lahko vplivajo tudi hormoni, zlasti melatonin. Mamin melatonin prehaja skozi placento in tako usmerja notranjo uro dojenčka (2). Toda po rojstvu se ta intimna hormonska povezava prekine. Novorojenčki morajo razviti lastne hormone, ki urejajo cirkadiane ritme.

Na našo žalost to zahteva čas (3), postopek pa je zapleten zaradi dejstva, da se morajo novorojenčki hraniti vsakih nekaj ur. Posledica tega je, da so epizode spanja novorojenčka kratke in razporejene v dokaj enakomernih intervalih 24. ur na dan.

Kdaj lahko pričakujete daljše neprekinjeno spanje novorojenčka?

Če se zdaj sprašujete, kdaj lahko pričakujete daljša obdobja neprekinjenega spanja, vam bo mogoče zanimiva študija, kjer so avtorji raziskovali približno 100 družin v Združenem kraljestvu.

Objektivni video posnetki so pripovedovali zgodbo o napredku skozi čas. Ko so bili novorojenčki stari komaj 5. tednov, je bilo povprečno vidno neprekinjeno spanje novorojenčka približno 2. uri. Do 3. mesecev je to povprečno trajanje poskočilo na 3,5 ure. Toda bolj impresivne številke so prišle iz starševskih dnevnikov spanja: 67 % staršev je trdilo, da njihovi 3. mesečni dojenčki spijo neprekinjeno 5. ur ali več.

Naj vam bo v teh začetnih tednih predvsem prioriteta, da se navezujete in spoznavate svojega dojenčka. Dokler ga pogosto dojite ali hranite po steklenički in se trudite, daj je čez dan čim bolj spočit, se prosim, ne obremenjujte.

Če se sprašujete, ali bo mlečna formula vašemu dojenčku omogočila daljši spanec, predlagam, da si preberete moj prispevek na to temo, ki vam bo mogoče v pomoč.

Če vas je strah ali kava, ki jo zaužijete vpliva na spanje vašega dojenčka, lahko pogledate povzetek raziskav na to temo v mojem prispevku.

Kako spijo novorojenčki?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (8).png

V prvih nekaj dneh povprečen novorojenček spi od 16. do 18. ur na dan (4). Do 4. tedna se spanje novorojenčka zmanjša na povprečno 14 ur. Upoštevajte tudi, da je razpon »normalnega« spanja novorojenčka precejšen. Nekateri 4. tedne stari dojenčki spijo le 9. od 24. ur (4).

Če vaš dojenček ne ustreza povprečnemu profilu dolžine spanja, to ne pomeni, da je z njim kaj narobe.

Kdaj dojenčki razvijejo zrele cirkadiane ritme?

Večina dojenčkov potrebuje približno 12. tednov, da pokažejo dnevno-nočni ritem pri proizvodnji lastnega melatonina za nočno spanje (5). Da pa se pojavijo cirkadiane spremembe kortizola, hormona, ki pomaga uravnavati budnost, lahko traja še dlje (5). Na splošno lahko traja 3-5 mesecev, preden se dojenčki ponoči »ustalijo«, kar pomeni, da spijo več kot 5. ur zapored, kar se za dojenčke šteje spanje celo noč (6).

Kljub temu spanje novorojenčka ni popolnoma ločeno od naravnih ritmov 24-urnega dneva. Študije kažejo, da se cirkadiani ritmi začnejo postopoma razvijati v prvih dneh po rojstvu. Nemške in japonske študije so na primer poročale, da so celo novorojenčki dojemljivi za okoljsko prilagajanje časa. To dejstvo lahko izkoristite za oblikovanje vzorcev spanja novorojenčka, (7; 8; 9).

Več, kako lahko to bolj natančno naredite, si lahko preberete v mojem vodniku.

Kako novorojenčku pomagati, da prej razvije cirkadiane ritme, kar pomeni tudi boljše spanje novorojenčka?

spanje novorojenčka


Predvsem naj vam bo vodilo:

 • Vaš dojenček naj postane del vaše dnevne rutine. Ena študija je štiri mesece po rojstvu neprekinjeno merila vzorce dejavnosti matere in otroka. Novorojenčki, ki so bili aktivni ob istem času dneva kot njihove matere, so hitreje razvili zrele cirkadiane ritme (10).

 • Novorojenčka zjutraj izpostavite naravni svetlobi takoj, ko pridete iz porodnišnice.

 • Svetlobni znaki morda ne bodo takoj sinhronizirali vzorce spanja novorojenčka, vendar pomagajo. Na primer, v neki študiji so novorojenčki ponoči spali dlje, če so njihovi starši upoštevali redno politiko ugašanja luči od 21. ure naprej (11). V drugi študiji so majhni dojenčki ponoči dlje spali, če so bili izpostavljeni jutranji svetlobi (12).

Tudi čas, preživet na prostem, lahko pomembno vpliva, da se pri dojenčku hitreje vzpostavijo cirkadiani ritmi (13).

Kako dojenčku pomagati, da razvije hitreje cirkadiane ritme v primeru, da dojite ali hranite dojenčka po mlečni formuli?

spanje novorojenčka


Leta 2007 so Doan in kolegi opravili randominizirano študijo na 133 starših dojenčkov do 3. meseca. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali je kakšna razlika v kakovosti spanja staršev pri dojenčkih, ki so dojeni ali so hranjeni po mlečni formuli. Študija je pokazala, da starši dojenčkov, ki so polno dojeni v povprečju, spijo 40 - 45 minut dlje kot starši dojenčkov, ki so hranjeni po mlečni formuli.

Materino mleko vsebuje triptofan, aminokislino, ki jo telo uporablja za proizvodnjo melatonina. Raven triptofana narašča in pada glede na mamine cirkadiane ritme, in ko dojenčki zaužijejo triptofan pred spanjem, hitreje zaspijo (14). Dojenje pomaga, da se vzorci spanja novorojenčka uskladijo s 24-urnim dnevom (14). To hipotezo so testirali tako, da so dojenčke hranili z mlečno formulo, obogateno z različnimi koncentracijami triptofana. Ko so dojenčki podnevi prejemali nizke ravni triptofana in visoke koncentracije ponoči, so dojenčki ponoči hitreje zaspali in na splošno več spali (15).

Če črpate ali shranjujete svoje mleko, razmislite o vodenju evidence o tem, kateri čas dneva ste svoje mleko črpali. Tako, da dojenčku ne dajete jutranjega načrpanega mleka, ki je polno kortizola.

mlečna formula spanje novorojenčka


Če dojenčka hranite z mlečno formulo, poskusite najti takšno, ki vsebuje DHA omega-3 maščobno kislino. EPA in DHA sta omega-3 maščobni kislini, ki ju uvrščamo med nenasičene maščobe in je maščobna kislina, ki jo najdemo v ribjem olju in drugih prehranskih virih. Pomembna je za razvoj možganov in ima lahko tudi vlogo pri oblikovanju vzorcev spanja.

V eni študiji so otroci, ki so zaužili nizke ravni DHA, imeli zmanjšano količino globokega spanja (16). V drugi študiji so nosečnice z višjo koncentracijo DHA v krvi, rodile dojenčke, ki so več časa preživeli v globokem spanju (17).

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (11).png

DHA je v materinem mleku, zato je verjetno (čeprav nedokazano), da bi lahko povečanje vnosa DHA pri doječih materah izboljšalo spanje novorojenčka.

Da ne preveč dolgovezim, ker je prispevek že tako dolg sem vam pripravila Vodnik, ki vam bo v pomoč za spanje novorojenčka, prvih 6. tednov.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

V vodniku boste izvedeli:

 • Kako poteka razvoj in nevrobiologija dojenčkovega spanja do 6. tedna?
 • Kako poteka dnevno spanje 1. mesec in zakaj je pomembno, da poskrbimo, da novorojenček za spanje ni preutrujen?
 • Kakšno je nočno spanje novorojenčka in kako poskrbeti, da bo med nočjo spal dlje?
 • Kaj storiti, če je dojenček zamenjal dan za noč?
 • Kdaj novorojenčka izpostavljati temi in kdaj svetlobi med spanjem?
 • Kakšna so realistična pričakovanja nočnega prebujanja?

Upam, da vam bo vodnik v podporo in boste v povezavi spanja svojega dojenčka postali bolj samozavestni.
Dobite ga lahko na tej povezavi.Untitled (1080 × 1350 px)
(2).png


Druge objave, ki vam bodo za spanje novorojenčka mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Viri raziskav prispevka: »Spanje novorojenčka … kako spati bolje ob 1. mesec starem dojenčku?

 1. Mirmiran M, Maas YG, Ariagno RL. 2003. opens in a new windowDevelopment of fetal and neonatal sleep and circadian rhythms. Sleep Med Rev. 7(4):321-34.
 2. Torres-Farfan C, Rocco V, Monsó C, Valenzuela FJ, Campino C, Germain A, Torrealba F, Valenzuela GJ, and Seron-Ferre M. 2006. Maternal melatonin effects on clock gene expression in a nonhuman primate fetus. Endocrinology. 147(10):4618-26.
 3. Kennaway DJ, Goble FC and Stamp GE. 1996. Factors influencing the development of melatonin rhythmicity in humans. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Vol 81, 1525-1532.
 4. Iglowstein I, Jenni OG, Molinari L, Largo RH. 2003. Sleep duration from infancy to adolescence: Reference values and generational trends. Pediatrics 111(2): 302-307.
 5. Rivkees SA, Mayes L, Jacobs H, Gross I. 2004. Rest-activity patterns of premature infants are regulated by cycled lighting. Pediatrics. 113(4):833-9.
 6. Jenni OG, DeBoer T, and Acherman P. 2006. Development of the 24h rest-activity pattern in human infants. Infant behavior and development 29: 143-152.
 7. Freudigman KA and Thoman EB. 1998. Infants’ earliest sleep/wake organization differs as a function of delivery mode. Dev Psychobiol. 32(4):293-303.
 8. Korte J, Hoehn T, Siegmund R. 2004. Actigraphic recordings of activity-rest rhythms of neonates born by different delivery modes. Chronobiol Int. 21(1):95-106.
 9. Matsuoka M, Segawa M, and Higurashi M. 1991. The Development of Sleep and Wakefulness Cycle in Early Infancy and Its Relationship to Feeding Habit. The Tohoku Journal of Experimental Medicine 165 (2):147-154.
 10. Wulff K, Siegmund R. 2002.Emergence of circadian rhythms in infants before and after birth: evidence for variations by parental influence. Z Geburtshilfe Neonatol. 206(5):166-71.
 11. Iwata S, Fujita F, Kinoshita M, Unno M, Horinouchi T, Morokuma S, Iwata O. 2017. Dependence of nighttime sleep duration in one-month-old infants on alterations in natural and artificial photoperiod. Sci Rep. 7:44749.
 12. Harrison Y. 2004. The relationship between daytime exposure to light and night-time sleep in 6-12-week-old infants. J Sleep Res. (4):345-52.
 13. Tsai SY, Thomas KA, Lentz MJ, Barnard KE.2012. Light is beneficial for infant circadian entrainment: an actigraphic study. J Adv Nurs. 68(8):1738-47.
 14. Cubero J, Valero V, Sánchez J, Rivero M, Parvez H, Rodríguez AB, Barriga C. 2005. The circadian rhythm of tryptophan in breast milk affects the rhythms of 6-sulfatoxymelatonin and sleep in newborn. Neuro Endocrinol Lett. 26(6):657-61.
 15. Cubero J, Narciso D, Terrón P, Rial R, Esteban S, Rivero M, Parvez H, Rodríguez AB, Barriga C. 2007. Chrononutrition applied to formula milks to consolidate infants’ sleep/wake cycle. Neuro Endocrinol Lett. 28(4):360-6.
 16. Faglioli I, Barconcini P, Ricour C, and Salzarulo P. 1998. Decrease of slow-wave sleep in children with prolonged absence of essential lipids intake. Sleep 12: 495-499.
 17. Cheruku SR, Montgomery-Downs HE, Farkas SL, Thoman EB, and Lammi-Keefe CJ. 2002. Higher maternal plasma docosahexaenoic acid during pregnancy is associated with more mature neonatal sleep-state patterning. Am J Clin Nutr 76:608-13.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?