Untitled design (64).png


Kdaj bo moj dojenček prespal noč? Kdaj dojenček prespi noč?

To je eno najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljajo novopečeni starši, in če sem iskrena, sem tudi jaz pri sinu v spletni brskalnik večkrat postavila to vprašanje.

Toda na žalost so odgovori lahko zapleteni in ne samo zato, ker je vsak otrok drugačen. Sama zasnova "prespati noč" je problematična. Zakaj? Ker nihče zares "ne spi neprekinjeno".


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Dojenček v resnici nikoli ne "prespi noči".

dojenček nikoli ne prespi noči


Možgani pogosto prehajajo med različnimi stopnjami spanja in vsi ponoči doživimo številne epizode prebujanja ali skorajšnjega prebujanja. Če se zjutraj zbudimo prepričani, da smo neprekinjeno spali, je to preprosto zato, ker se teh kratkih prekinitev ne spomnimo.

Kaj pa, če si " dojenček prespi noč" razlagamo drugače? Kot "ohranjanje večinoma neprekinjenega spanja, brez posredovanja staršev?

Zdaj ideja ni, da se vaš dojenček nikoli ne zbudi ali prebudi. Namesto tega se osredotočamo na bolj realistično pričakovanje, da se bo vaš dojenček vsaj delno naučil sam obvladovati kratka nočna prebujanja. Če je to tisto, kar mislimo s "prespat noči", potem študije kažejo, da nekateri starši občutijo olajšanje po 3. mesecih.

Kaj pomeni, da vaš dojenček prespi noč?

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

dojenček spanje celo noč


Ko govorimo o dojenčkih, da prespi noč pomeni, da dojenček spi pet neprekinjenih ur. Lahko se za kratek čas prebudijo, vendar se lahko pomirijo in zaspijo.

Realistično pričakovanje kdaj dojenček prespi noč.

Realistična pričakovanja zbujanja dojenčka:

Na primer v študiji (1), kjer so raziskovali približno 100 družin v Združenem kraljestvu, so raziskovalci izmerili spanec dojenčkov na dva načina:

(1) s spremljanjem dojenčkov skozi noč z video kamerami; in (2) s prošnjo od staršev naj vodijo pisne dnevnike spanja.

Objektivni video posnetki so pripovedovali zgodbo o napredku skozi čas. Ko so bili dojenčki stari komaj 5. tednov, je bilo povprečno trajanje vidno neprekinjenega spanja približno 2 uri. Do 3. mesecev je to povprečno trajanje poskočilo na 3,5 ure. Toda bolj impresivne številke so prišle iz starševskih dnevnikov spanja: 67 % staršev je trdilo, da njihovi 3. mesečni dojenčki spijo neprekinjeno 5 ur ali več.

.

Zakaj neskladje? Nekateri starši se preprosto niso zavedali, da so se njihovi dojenčki prebudili. Nočna prebujanja so bila kratka, dojenčki pa so ostali tihi. Dojenčki so ponovno zaspali - ne da bi prebudili starše.

V drugih študijah, ki predstavljajo izkušnje na tisoče družin v Avstraliji, Kanadi in Združenih državah, poročajo o podobnih trendih. Ko so starše prosili, naj vodijo dnevnike spanja, kako dolgo so njihovi dojenčki spali v določeni noči, je večina poročala, da so njihovi dojenčki spali vsaj 5 ur, ko so bili stari 3 - 5 mesecev (2, 3).

Kdaj pa dojenčki spijo 7 - 8 ur naenkrat, kar se krepko šteje, da dojenček "prespi noč?

V veliki študiji (4), ki je raziskovala več kot 5000 družin v Združenih državah in Kanadi so raziskovalci ugotovili, da je najdaljša epizoda spanja pri dojenčkih, starih 6 - 8 mesecev znašala med 5 in 10 ur, pri čemer je povprečna epizoda trajala približno 7,5 ure.

Ali to pomeni, da lahko pričakujete, da bo vaš dojenček do 6. meseca »prespal noč«?

Ne. Upoštevati je treba nekaj velikih opozoril.

1. Med posamezniki je precejšnja razlika.

kako dojenček prespi noč


Seveda, večina dojenčkov lahko pri 6. mesecih morda »prespi« vsaj 6 ur v kosu. A še vedno nam je ostalo veliko dojenčkov, ki niso. Na primer, v raziskavi več kot 380 kanadskih staršev jih je 62 % izjavilo, da njihovi 6. mesečni dojenčki spijo neprekinjeno 6 ur vsako noč. Toda 38 % jih je dejalo, da njihovi dojenčki spijo krajši čas (5).

In to nas pripelje do drugega opozorila.

2. Isti dojenček lahko doživi veliko variacij iz ene noči v drugo.

normalen vzorec spanja dojenčka


Tudi če ste doživeli, da je dojenček »prespal noč«, to ne pomeni, da bo vaš dojenček to delal noč za nočjo. Nasprotno, za majhne dojenčke je lahko normalno, da gredo sem ter tja, ob nekaterih nočeh imajo daljše spance, v drugih pa krajše.

V raziskavi (6), ki je bila objavljena leta 2020 so Marie-Hélène Pennestri in njeni sodelavci odprli nov pogled na vzorce spanja. Starše so prosili, naj vodijo evidenco o vedenju svojih otrok pri spanju - ne za eno noč, ampak 13. zaporednih noči. Od 44. dojenčkov, ki so sodelovali v tej študiji, so le 3. dojenčki vseh 13. noči spali neprekinjeno 6 ur. Kaj pa merilo spanja 8 ur brez posredovanja staršev? Samo enemu otroku je to uspelo v vseh 13. nočeh.

Torej bolj normalen vzorec naj bi bil ... predvsem »nepravilen«.

Kaj pa kulturne razlike v načinu, kako družine ravnajo s spanjem?

kulturne razlike spanje dojenčka


Velike študije, ki so primerjale vzhodnoazijske in zahodne države, so dokumentirale dosledno regionalno razliko: starši v vzhodnoazijskih državah poročajo o krajših časih za dojenčkovo najdaljšo epizodo nočnega spanja (7, 8).

Največkrat je ta razlika v izidu povezana z razliko v praksah pred in med spanjem. Vzhodnoazijski starši večinoma spijo s svojimi otroki, prisotnost staršev med in ob začetku spanja pa je povezana s krajšimi nočnimi spanci (7). Upoštevajte, da na te rezultate vpliva tudi to, da starši, ki spijo s svojimi otroki ta prebujanja prej opazijo.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-08T171428.194.png

Starši ob daljšem spanju otroka hitro postanemo zelo veseli in nezavedno pričakujemo, da se bo to nadaljevalo tudi v naslednje dni. Žal pa je spanje zelo dinamičen proces, na katerega vpliva zelo veliko dejavnikov. Kdaj pa lahko starši pričakujemo daljše in bolj konstantno spanje svojega otroka?

Predlagam, da preberete moj prispevek raziskave (9), ki jo je izvedel Finski nacionalni inštitut za zdravje in Univerza v Turku. Raziskava je pokazala, da se pri spanju dojenčkov in malčkov v prvih dveh letih zgodijo velike spremembe: čas uspavanja se v starosti 6 mesecev zmanjša na povprečno 20 minut, tudi nočno prebujanje se do 2. leta zmanjša na 1-krat na noč. Do drugega leta otrokov spanec postane stabilnejši in bolj skladen.

Kot zaključek si želim, da ob teh zapisih dobite preverjene informacije, da je »normalen« vzorec spanja vašega dojenčka ali otroka, predvsem »nepravilen« vzorec spanja.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Viri:

  1. St James-Roberts I, Roberts M, Hovish K, Owen C. 2015. Video Evidence That London Infants Can Resettle Themselves Back to Sleep After Waking in the Night, as well as Sleep for Long Periods, by 3 Months of Age. J. Dev Behav Pediatr. 36(5): 324-9.
  2. Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K and Wiegand B. 2009. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web‐based study. J Sleep Res 18: 60–73.
  3. Teng A, Bartle A, Sadeh A and Mindell J. 2012. Infant and toddler sleep in Australia and New Zealand. J. Paediatrics Child. Health 48: 268–273.
  4. Sadeh A, Mindell JA, Luedtke K and Wiegand B. 2009. Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web‐based study. J Sleep Res 18: 60–73.
  5. Pennestri MH, Laganière C, Bouvette-Turcot AA, Pokhvisneva I, Steiner M, Meaney MJ, Gaudreau H; Mavan Research Team. 2018. Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood. Pediatrics. 142(6).
  6. Pennestri MH, Burdayron R, Kenny S, Béliveau MJ, Dubois-Comtois K. 2020. Sleeping through the night or through the nights? Sleep Med. 76:98-103.
  7. Mindell JA, Sadeh A, Kohyama J, How TH. 2010. Parental behaviors and sleep outcomes in infants and toddlers: a cross-cultural comparison. Sleep Med. 11(4): 393-9.
  8. Mindell JA, Sadeh A, Wiegand B, How TH, Goh DY. 2010. Cross-cultural differences in infant and toddler sleep. Sleep Med. 11(3): 274-80.
  9. Paavonen, E. J., Saarenpää-Heikkilä, O., Morales-Munoz, I., Virta, M., Häkälä, N., Pölkki, P., … Karlsson, L. (2020). Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Medicine, 69:145–154.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?