Untitled design (64).png


Spanje dojenčkov in otrok je ena največjih tem, ki starše bodisi združuje ali razdvaja. Na spletu pa je toliko različnih konfliktih informacij, da se ti po branju lahko dobesedno, zmeša.

Če to berete, ste verjetno že slišali za spalne asociacije. Verjetno ste tudi že prebrali, da ne obstajajo … itd.? Predvidevam, da ste tudi že slišali za pojem učenja spanja dojenčka ali trening spanja pri dojenčku?Jaz teh dveh besednih zvez zavestno ne uporabljam, ker imam občutek, da samo to še berem in je to že postalo način pridobivanja sledilcev in nabiranja točk na družabnih omrežjih.

Povabim vas, da malo iz distance opazujete objave in hitro boste opazili, da je večina objav na družabnih omrežjih, ki je povezana s spanjem o treningu spanja - učenju spanja dojenčka in njegovi "škodljivosti". Vsaj meni algoritem to vsiljuje in mi gre že na bruhanje. Veliko se govori in piše kaj vse ne smejo delati starši vse premalo pa je, kaj lahko naredijo.

Untitled (900 × 200 px) (500 × 100 px) (1).png

Tina P. Brayson v svoji knjigi The Bottom Line For Baby. "Že zmanjšanje svetlobe zvečer, preden gre otrok v spanje, se strokovno kategorizira kot trening spanja in učenje spanja dojenčka ali otroka.

Kako možgani soustvarijo asociacije, kaj so spalne asociacije, kaj je resnični pomen besedne zveze učenje spanja ali trening spanja in kaj lahko naredite, da boste vsi spali bolje, boste izvedeli v naslednjih vrsticah.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Preden gremo na spalne asociacije, lahko začnemo raziskovati, kaj so sploh asociacije?

Že v maternici možgani, sprejmejo vsak del stimulacije iz telesa in okolja in jo obdelajo. Vsak žarek svetlobe, ki po rojstvu doseže oči, vsak zvok, ki vibrira v ušesni boben, vsak vonj, okus in stvar, ki se jo dojenček dotakne se na neki način v možganih obdela in shrani. Možgani so razvili zelo pametne načine za organizacijo teh informacij tako, da ustvarjajo in vzdržujejo povezave med spomini in izkušnjami tako, da vzpostavijo povezavo med dvema različnima izkušnjama, in to ob ponavljanju postane vzorec.

Temu se strokovno reče asociativno učenje (1), ki je opredeljeno kot učenje v odnosu med dvema ločenima dražljajema, kjer se dražljaji lahko gibljejo od konkretnih predmetov in dogodkov do abstraktnih konceptov, kot so čas, lokacija, kontekst ali kategorije.

asociativno učenje


Kaj je bistvo besedne zveze učenje spanja dojenčka in spalni trening. Zakaj pravzaprav vsi izvajamo pri dojenčkih "učenje spanja" ali "trening spanja".

Ustvarjanju asociacij - povezav strokovno rečemo, asociativno učenje, v pogovornih izrazih se uporablja tudi "učenje spanja" ali "trening spanja," ker možgani v interakciji z okoljem vsako sekundo ustvarjajo različne asociacije, ki jih nato otrok povezuje s spanjem.

Trening spanja in učenje spanja je postalo (in vedno bolj postaja) socialno - družbeni konstrukt (beri konstrukt družbenih omrežij in delno interneta) »metod izjokavanja« in predvsem marketinški pristop, ki se je začel intenzivno po letu 2018 z vzponom raznih tečajev in izobraževanj za "svetovalce za spanje". Zastraševanje staršev se je očitno izkazalo kot odličen marketinški trik.

Upoštevajte, da lahko te tečaje - izobraževanja kupi kdorkoli (tudi jaz imam nekaj takih tečajev in izobraževanj), vsak lahko s kratkim izobraževanjem postane "certificiran ... specialist ... Itd." in posledično zaradi ogromne baze ponudnikov na spletu in družabnih omrežjih, ki želijo izstopati in biti jasni v svojem oglaševanju storitev se je začelo besedno zvezo "trening spanja" zlorabljati.

Ne obstaja "mednarodni certifikat" za izobraževanje iz spanja dojenčkov in otrok, v to se šteje tečaj - krajše izobraževanje max. 150 ur.

Kar ne pomeni, da je veliko izvajalcev kvalitetnih in strokovnih. Menim pa, da z navajanjem neustreznih kvalifikacij vsi mečemo slabo luč na vse, ki se ukvarjajo s spanjem dojenčkov in otrok. Žal je to popolnoma neregulirano področje in ne obstaja nobeno mednarodno združenje, ki to področje ureja. Na svetu ne obstaja formalna izobrazba iz tega področja, oziroma edino formalno izobrazbo imajo zdravniki specialisti pediatrične somnologije.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Pred leti je bil poskus, da so se ustanovila določena združenja svetovalcev - coachev za spanje pogoj za vključitev v to združenje pa je bil opravljen tečaj najmanj 100 ur pod vodstvom posameznika, ki ima najmanj 15. let delovnih izkušenj iz tega področja (nisem prepričana, ampak mislim, da se je zahtevalo, da ima vodja tudi zdravstveno izobrazbo).

Če se to šteje za kakovost združenja, nam kot družba res ni pomoči in kako smo starši na vsakem koraku zavedeni in kakšne mastne denarje služijo tisti, ki ponujajo taka izobraževanja, ki so nekatera tudi iz lastne izkušnje tudi zelo vprašljive kakovosti.

Bila sem del tečaja - izobraževanja, kjer je bilo v začetku predavanja rečeno, da povijanje dojenčka povzroča motnje senzorične integracije. Prof. James J. McKenna je zelo pristransko razlagal o skupnem spanju. Pol tečaja je bila Gordon Neufeldova teorija, kako se tvori varna navezanost, predstavljena kot nekaj »novega, in revolucionarnega« čeprav iz psihoterapije vemo, da je to poznano že dolgo in da so to poudarjali že avtorji teorije objektnih odnosov. Spraševala sem se, kako lahko nekdo s tako pomanjkljivim znanjem proizvede na stotine "certificiranih" »svetovalcev, "specialistov« na leto?

Zato ostanite in postanite kritični in vedno preverite, od kod neka informacija prihaja. Bistvo uporabe besednih zvez učenje spanja in trening spanja je delovanje na čustva staršev in posledično zbujanje večje pozornosti pri starših. Sama sem stopila v svet "spanja dojenčka" leta 2017 in z vsakim letom več, opažam, kako se besedno zvezo "trening spanja" zlorablja in izkorišča.

Zanimivo je tudi to, da tako dr. Richard Ferber in dr. Marc Weissbluth, kot avtorja, ki sta postala sinonim za metode, ki temeljijo na separaciji otroka od starša z namenom izboljšanja spanja v svojih knjigah niti enkrat ne omenjata besedne zveze "trening spanja".
Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png
V podatkovnih bazah znanstvenih člankov o spanju boste našli študije, ki se klasificirajo kot trening spanja in nimajo z »izjokavanjem« popolnoma nobene zveze. Ena taka metoda je, ko starši zelo dolgo uspavajo svojega otroka (najpogostejše je to pri malčkih in predšolskih otrocih) za nočno spanje in je vzrok v tem, da začnejo možgani povezovati nočno spanje z neprijetnostjo, nato pa se ura nočnega spanja pomakne v pozni čas.

V takem primeru se uporabi metodo »Bedtime fading«, ki je opredeljena kot trening spanja, ker pravzaprav možgane z določenimi tehnikami pripravimo (in to nikakor ne vključuje odmikanje od otroka) za zgodnejšo uro spanja.

Tudi navajanje, da je trening spanja behaviorističen pristop, je nekonstruktivno in nestrokovno, ker vemo, da je pojem behaviorizma zelo širok in iz njega izvira vedenjsko kognitivna psihoterapija. Res, da je bila prva veja behaviorizma izrazito vedenjsko usmerjena, ampak z razvojem se je razvila tudi druga in tretja veja, ki temelji na mnogih spoznanjih razvoja stroke. To je isto kot, da bi psihoanaliza še vedno premlevala in kritizirala nekatera spoznanja Sigmunda Freuda. Upoštevati moramo tudi družbeni kontekst, zakaj in kako se je neka teorija razvila.

Menim, da nas tovrstna tema tako jezi in vzbuja določene čustvene reakcije, ker je naša vzgoja temeljila na vedenjskem modelu, in tako v to temo in odnos z otrokom vnašamo svoje nepredelane čustvene vsebine.

spanje dojenčka


Osebno me zelo boli in jezi tovrstno senzacionalistično prikazovanje teme spanja dojenčka iz več razlogov.

Moj prvi pomislek je, da na tak način povzročamo še večjo polarizacijo, sram in krivdo pri starših, in to vpliva na odnos, dojenček, otrok – starš na dolgi rok.

Drugi pomislek je ta, da je etično vprašljivo, da delujemo na čustva staršev s ciljem zbujanja pozornosti, da nekaj »prodamo« in v mojem svetu se tega ne bi smelo početi. Na kaj pomislite, kaj se v vaših možganih dogaja ko preberete besedno zvezo "NE! mislite na rdečega slona".

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (90).png

Rdeči slon se bo še nekaj časa za tem, ko boste odložili ta zapis prikazoval v vaših mislih, ker sem uporabila nikalnico, ki deluje na limbične strukture možganov. Zelo podobno deluje uporaba različnih besednih zvez, povezanih s spanjem dojenčka tudi zato, ker je naša vzgoja temeljila na tem, da so nas puščali v veliki večini jokati za spanje. Naši možgani so "avtoritarni" način vzgoje ponotranjili, zato v to temo vstopamo zelo čustveno. To pišem, ker sem se sama ujela v podobno dinamiko in tista prava vzgoja, odnos z otrokom, ali materinski instinkt, kot se ga velikokrat poimenuje pride iz notranjega miru.

Starševska intuicija ali materinski instinkt, ni samo sledenje čustvenemu vzgibu, ampak gre za kontinuiran proces raziskovanja vpliva svojih vsebin in tega, kaj moj otrok res potrebuje tukaj in zdaj. Temu strokovno rečemo mentalizacija, ki je najpomembnejši gradnik odnosa in vzpostavljanja varne navezanosti. Več o tem, kako sebe opolnomočiti v času starševstva si lahko preberete, na moji spletni strani.Tretji pomislek pa je, da čutim, da se z opisovanjem »kako je trening spanja škodljiv« dela veliko krivico vsem raziskovalcem, ki so namenili leta raziskovanja temi spanja dojenčkov in otrok. Boli me to, da se določena dognanja iz znanosti vzamejo iz konteksta in se prilagodijo tako, da se vzbudi pri starših pozornost. Ne obstaja samo antropološki, medicinski ali psihološki pogled na spanje dojenčka, vse te vede se med seboj prepletajo.

Ustvarjanje asociacij v prvih mesecih otrokovega življenja.

Zakaj je asociativno učenje v prvih mesecih tako intenzivno? Približno v 12. tednu nosečnosti se pri dojenčku začne močno povečevati število sinaps v možganih. To obdobje je znano kot bujna sinaptogeneza (tvorba sinaps med nevroni v živčnem sistemu) in je najbolj intenzivna približno do osem ali devet mesecev po rojstvu.

sinaptogeneza pri dojenčku

Vir slike: (2).
Zaradi intenzivne sinaptogeneze se določeni vzorci in spalne navade v prvih mesecih zelo intenzivno ustvarjajo. Za razumevanje kako se tvorijo spalne asociacije, vzorci in navade glejte graf …

spalne navade


Tudi bistvo varne navezanosti otroka je, da ko je otrok v nelagodju ali stresu, da se nanj odzovemo in mu zadovoljimo potrebe in s ponavljanjem se v možganih ustvarijo trajne povezave, ki mu dajejo občutek varnosti, ki ga nato otrok ponese v svet. Zato je nekje prvih 6. mesecev zelo pomembnih za ustvarjanje občutka varnosti pri dojenčku.

Kot primer razumevanja, kako se tvorijo asociacije, vzemimo besedno zvezo limona in limonin sok.

Kaj čutite v telesu, ko vam nekdo omeni, preberete, ali si vizualizirate limono. Odvisno od izkušenj so se s ponavljanjem v vaših možganih krepile različne asociacije, povezane z limono. Ob besedni zvezi limona lahko zdaj asociirate in čutite kislost ali pa limonado, mogoče pa kaj drugega, kar je povezano z vašimi preteklimi izkušnjami … itd.

Kaj pa spalne asociacije?

spalne asociacije


Ko vaš dojenček postane zaspan in njegovo telo prevzame spalni pritisk in se sprosti adenozin (za dnevno spanje) ali adenozin in melatonin (za nočno spanje) kar je dražljaj iz telesa v interakciji z okoljem, začnejo možgani ustvarjati asociacije, ki jih povezujejo s spanjem in uspavanjem. S ponavljanjem to postane most za možgane, ki otroka vodi v spanje.

Spalne asociacije so vse, kar vaš otrok povezuje s spanjem. Izziv lahko nastane ob biološki spremembi spanja, ki se zgodi okoli 3. meseca. Približno v tem času spanec dozori in postane bolj podoben spancu odraslih. Torej, namesto da bi bilo spanje konstantno stanje, postaja dinamično in vaš dojenček bo začel prehajati med različnimi vrstami spanja, imenovanimi spalni cikli.

Cikli spanja trajajo približno 60–90 minut ponoči (včasih 120 minut, ko se skozi starostjo razvijajo, le-ta razpon pa dosežejo okoli 3. leta) in jih zaznamuje kratko prebujanje. Ob tem prebujanju, ko dojenček pride v fazo rahlega spanja, se bo dojenček predramil in lahko se zgodi, da ne bo zaspal nazaj brez poznane spalne asociacije, ki je bila pri mojem sinu dojenje. Sinu sem vsakič nato dodala dojko in posledično ustvarila vzorec: grem v rahlo spanje … brez dojke ne zaspim nazaj.

Posnetek zaslona 2022-08-19 225258.png

Kako lahko spalne asociacije vplivajo na to, da prijateljičin dojenček spi "celo noč", moj dojenček pa se prebuja 6x ali 10x na noč?

Na spanje vpliva zelo veliko dejavnikov in najprej moramo sploh razčleniti, kaj so »normalni« vzorci dojenčkovega spanja. Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku.

V Sloveniji imamo tudi Center za motnje spanja otrok, ki ga med drugim vodi dr. Barbara Gnidovec Stražišar, ki je edina pediatrična somnologinja v Sloveniji in upam si trditi, da bi tudi ona pritrdila, da je največji izziv pri pogostem prebujanju dojenčkov in otrok, ki so zdravi in nimajo ostalih izzivov v spalnih asociacijah. Upoštevajte, da ima pediatrična somnologija več kot 80 motenj spanja.

učenje spanja dojenčka


Zanimiva je raziskava, ki je opazovala nočno interakcijo mamic ob prebujanjih svojih dojenčkov. Ugotovljeno je bilo, da mamice, ki ne dojijo nezavedno, ustvarijo več spalnih asociacij, ker nimajo druge izbire. Dojenčka ne morejo hraniti vsako uro in se pravzaprav na dojenčka nezavedno med nočnimi prebujanji drugače odzovejo in posledično dojenčki začnejo tudi ob spremembi spanja postopoma spati dlje (3).

.

Res je, da se dojenčki razlikujejo in da tukaj ima ogromno vlogo otrokov temperament, ampak to nikakor ni omejeno na prebujanje 10x in več na noč. Moja oba otroka sta temperamentno bolj senzitivna (nimata izzivov z motnjo senzorične integracije), sin je bil izredno intenziven (tudi motorično) kot dojenček, hčerka pa zelo občutljiva tako, da prvih 6. mesecev ni pustila nobenega razen mene, da jo je pestoval.

Seveda, vedno gledamo tudi biološki - zdravstveni vzrok (alergije, dihanje skozi usta, nizke ravni feritina, priraščen jeziček, motnje senzorične integracije ... Itd.) pogostega prebujanja, ki ga je treba vedno naslavljati, in to čim prej, kar lahko preveri in diagnosticira samo vaš pediater ali pediatrinja in nihče drug.

Zagovarjam, da se starši zavestno odločijo, kakšno pot bodo izbrali pri spanju in bojim se, da jim niti ne omogočamo izbire. Če je zavestna odločitev mame, da bo pač svojega dojenčka dojila na uro s tem, ni nič narobe. V teh letih sem podprla mnogo staršev, ki so se odločili za to pot. Lahko pa postane prebujanje na eno uro sčasoma izredno naporno, ki vodi do velike obremenitve telesa. Spalni cikli odraslega so veliko daljši od spalnega cikla otroka in nimajo možnosti združevanja.

Vsakič, ko nas po eni uri spanja otrok prebudi, gre spalni cikel v prvoten položaj in v celi noči ne pride do konsidulacije vsaj enega spalnega cikla, kar je za telo ogromen distres. Odvisno je od vaših prirojenih in pridobljenih spodobnosti, ali vaše telo zmore držati velike količine stresa (glukokortikoidni receptorji). Žal pa to velikokrat vodi do duševnih stisk. Odtegnitev spanja so v preteklosti uporabljali za mučenje in na to se ne moremo navaditi. Posledično lahko večji stres vodi do tega, da mama ne more zaspati in pride do nespečnosti.

trening spanja


Zato, če imate dojenčka, ki ima manj kot 4. mesecev, je eden najbolj smiselnih nasvetov, ki ga lahko dobite za boljše spanje v naslednjih mesecih, da ustvarite čim več asociacij (asociacije lahko dodajate tudi med prebujanjih, ampak če možgani nimajo izkušnje, kako zaspati drugače že ob uspavanju bodo šli v paniko in to, je v mojem svetu zelo velika stiska za otroka).

Nič ni narobe, če svojega dojenčka dojite za uspavanje (jaz sem dojila svojo hčerko, tudi za uspavanje skoraj do 3. leta), ampak sem pa zelo pazila, da sem jo že od začetka uspavala na različne načine in ji nato tudi med nočnimi prebujanji ponujala različne načine (božanje, tapkanje, dojenje, objem – nosila je nisem nikoli, ker se mi ni ljubilo vstajati), da je zaspala nazaj.

Je spala »celo noč«? Ni, je pa bilo njeno nočno prebujanje okoli 3x - 4x na noč in nekje od 2. leta »večino noči« prespi, kar je popolnoma normalen in biološko zdrav vzorec dojenčkovega spanja.

To je tema, ki mi je že dolgo ležala na duši in mi sprožala lastne frustracije tudi med kolegi, ki to besedno zvezo uporabljajo. Jaz čez svojo avtentičnostjo nisem mogla. Če bom s svojimi spletnimi zapisi preprečila vdor vala zlorabe besednih zvez učenje spanja in trening spanja v slovenski prostor sem dosegla svoj namen.

Starši pa ostanite kritični in informacije, ki jih prejemate vedno, preverite, saj ste vi tisti, ki odločate o svoji družini in veste, kaj je za vašega otroka najboljše in tega vam nihče ne more vzeti.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Viri:

  1. De Houwer, J., Thomas, S., & Baeyens, F. (2001). Association learning of likes and dislikes: A review of 25 years of research on human evaluative conditioning. Psychological Bulletin, 127(6), 853–869.
  2. Gradivo pridobljeno s spleta.
  3. Quillin, I. M., & Glenn, L. L. (2004). Interaction Between Feeding Method and Co‐Sleeping on Maternal‐Newborn Sleep. Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, 33(5), 580–588.

Pomembno obvestilo: Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?