Untitled design (64).png


Spanje dojenčka na trebuhu

Ozaveščanje staršev, da svojega dojenčka polagajo v spanje na hrbet in ne na trebuh (v abdominalni spalni položaj) je eden od najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov, za zmanjševanje pojavljanja nenadne smrti v zibelki.

Opomba: Abdominalni spalni položaj je strokovna beseda za trebušni spalni položaj (abdomen pomeni latinsko trebuh).


V prispevku boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Spanje dojenčka na trebuhu.

Zakaj spanje dojenčka na trebuhu ni priporočljivo?

Za začetek predlagam, da si pogledate naslednji posnetek.


SIDS je tretji vodilni vzrok umrljivosti dojenčkov v ZDA in vodilni vzrok smrti pri dojenčkih, starih od 28 do 364 dni (1). Z obsežnimi podatki je bilo ugotovljeno, da se tveganje za SIDS, ob polaganju v spanje na hrbet, zmanjša za 50 %.

Ne vemo, kaj "povzroča" SIDS. Čeprav obstajajo povezave in dejavniki tveganja, trenutno ne moremo razložiti, zakaj nekateri dojenčki umrejo.

Najboljši ali najbolj splošno sprejet model, ki ga imamo, ostaja model trojnega tveganja, ki pojasnjuje skupino dejavnikov, povezanih z večjo razširjenostjo SIDS.

To so;

 • ranljiv dojenček,
 • kritično razvojno obdobje
 • in okoljski dejavniki tveganja.
nenadna smrt v zibki in spanje dojenčka na trebuhu

Okolijski dejavniki tveganja, povezani s SIDS, vključujejo spanje dojenčka na trebuhu, izpostavljenost cigaretnemu dimu, mehko posteljnino in pregrevanje. Če vas ta tema bolj podrobno zanima, sem dejavnike tveganja zelo natančno povzela v drugem prispevku.

Ameriško pediatrično združenje je priporočila za spanje »na hrbtu« prvič posredovalo leta 1992, leta 1994 pa se je začela aktivna kampanja »Back to Sleep«. Od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja se je število smrti zaradi SIDS zmanjšalo s 130,3 smrti na 100.000 živorojenih v letu 1990, na 35,2 smrti na 100.000 živorojenih v letu 2018 (2).

V vseh državah, pri katerih so začeli z javnozdravstvenimi kampanjami osveščanja staršev, da polagajo dojenčka v spanje na hrbet, so opazili dramatično znižanje stopnje SIDS (3).

Že pred tem so raziskovalci opazili, da na območjih, kjer je trebušno spanje kulturno redko (recimo Azijske države), da so bile stopnje SIDS v preteklosti zelo nizke, kar dodatno krepi povezavo, da je spanje na hrbtu eden od pomembnih dejavnikov, da ne bi prišlo do nenadne smrti v zibelki (4, 5).

Mehanizmi, s katerimi bi spanje na trebuhu (abdominalni spalni položaj) lahko povzročilo SIDS, niso popolnoma znani.

Spanje dojenčka na trebuhu. Kaj se v dojenčkovih možganih in telesu dogaja, če spi na trebuhu?

Raziskave (6) vključujejo različne predlagane mehanizme vključno s:

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (63).png

 • Zadušitev zaradi okluzije (zožitve) zunanjih dihalnih poti z mehko posteljnino/blazino ali zaradi sploščitve nosu z zamikom jezika nazaj.
 • Ponovno vdihovanje lastnega ogljikovega dioksida.

Zaradi nezrelih kemoreceptorjev se dojenčki ne odzovejo na respiratorno acidozo. Respiratorna acidoza je stanje, ki se pojavi, ko pljuča ne morejo odstraniti vsega ogljikovega dioksida, ki ga proizvede telo.

 • Oslabitve sposobnosti možganov, da se v primeru nevarnosti aktivirajo.
 • Znižanje vazomotornega tonusa s tahikardijo (povečanje bitje srca).
 • Čezmerna rast bakterij v nosnem delu žrela (nazofarinksu).
 • Spanje na trebuhu povzroča obstrukcijo zgornjih dihalnih poti in moti odvajanje telesne toplote, kar vodi do pregrevanja.
 • Bolj globoko spanje dojenčka (angl. SWS, Slow - wave deep sleep).
 • Ogroženost možganskega krvnega pretoka in obstrukcija zgornjih dihalnih poti zaradi deformacije nosnega hrustanca.

Nedavne študije pa so pokazale znatno zmanjšanje snovi P v spodnjem delu možganov, kar je ključno za integracijo motoričnih in senzoričnih informacij za nadzor gibanja glave in vratu. Ta primanjkljaj lahko pojasni, zakaj nekateri dojenčki ne morejo odmakniti obraza stran od potencialno nevarnih okolij za spanje.

V primerjavi z dojenčki, ki spijo na hrbtu, dojenčki, ki spijo na trebuhu:

 • So manj reaktivni na hrup.
 • Doživijo nenadno znižanje krvnega tlaka in nadzora srčnega utripa.
 • Imajo manj gibanja, manj sprožanja Moro refleksa, višje pragove vzburjenja in daljša obdobja globokega spanja (7, 8, 9).

cdhfbvhjdfbadvh.png Vir slike: Britanski nacionalni inštitut za javno zdravje.

Mogoče vam bo za lažje razumevanje kako spanje dojenčka na trebuhu (abdominalni spalni položaj) vpliva na dojenčka, zanimiva študija, ki je bila objavljena leta 2006 v prestižni reviji Pediatric.

Prezgodaj rojen dojenček in spanje dojenčka na trebuhu.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-25T114600.792.png

Cilj študije je bilo opazovaje spanja 24. dojenčkov – novorojenčkov, s starostjo od 27 – 37 tedna. S pomočjo različnih aparatur (polisomnograf, EEG … Itd.), so merili:

 • trajanje spanja,
 • učinkovitost spanja,
 • število prebujanj
 • in število prekinitev dihanja pri dojenčkih.

Dojenčke so razdelili na raziskovalno in kontrolno skupino.

 • Torej na skupino, v kateri so dojenčka namestili v trebušni položaj
 • in v skupino, v kateri so dojenčki spali na hrbtu.
.

Dojenčki, ki so spali na trebuhu, so spali dlje in imeli več globokega spanja (89,5 % proti 72,5 %). Abdominalni spalni položaj je prinesel več prekinitev dihanja med spanjem. Povprečno 5,6 v primerjavi z 2,2 pri dojenčkih, ki so spali na hrbtu. Dojenčki, ki so spali na trebuhu, so imeli tudi manj prebujanj (9,7 v primerjavi s 3,5) in več zbujanj na eno uro (13,6 v primerjavi 9,0).

To je študija, ki je raziskovala prezgodaj rojenje dojenčke in vpliv abdominalnega spanja na različne telesne funkcije.

Abdominalni spalni položaj se tudi pri odraslih v intenzivnih enotah terapije zaradi različnih prednosti še vedno prakticira. So pa dojenčki in odrasli v enotah intenzivne terapije ves čas pod neposrednim nadzorom različnih aparatur.

Sklep študije je bil poudarek na pomembnosti priporočil spanja dojenčka na hrbtu ob odpustu novorojenčkov iz neonatalne enote.

Spanje novorojenčka na trebuhu.

Vemo, da dojenčkov nezreli živčni sistem z meseci starosti dozoreva, kar tudi pomeni manj prekinitev dihanja med spanjem, še vedno pa se moramo zavedati pomembnosti polaganja dojenčka na hrbet, sploh v prvih mesecih življenja.

Vse, kar spodbuja "daljši, bolj globok spanec", bi moralo biti za splošno javnost rdeč alarm, saj vemo, da je SIDS povezan z zmanjšano sposobnostjo odzivnosti dojenčkovih možganov. Zato položaji in izdelki, namenjeni zmanjševanju odzivnosti možganov, niso dobra ideja (spanje dojenčka na trebuhu, tesno povijanje, gnezdece … Itd.).

Naši dojenčki se v primerjavi z drugimi sesalci rodijo izredno nezreli. Živčni sistem je nezrel in posledično je narava soustvarila izredno rahlo spanje, ki dojenčka pravzaprav ščiti.

Zaradi rahlega spanja imajo dojenčkovi možgani možnost, da se ob najmanjši nevarnosti prebudijo. Zato ni priporočljivo, da dojenčka polagamo v spanje na trebuh, ker takrat možgani ne bodo dovolj aktivni.

Kaj pa spanje dojenčka na boku?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-19T112109.024.png

Raziskave kažejo, da je spanje na boku prav tako tvegano (10). Priporočilo odlaganja zdravih dojenčkov na bok je zastarelo priporočilo.

Vemo pa tudi, da je spanje na boku pri določenih zdravstvenih izzivih priporočljivo (močan Refluks), zato se o tem, ali boste svojega dojenčka položili v spanje na bok vedno, posvetujte s pediatrom.

Starše je pogosto strah, da lahko pri dojenčku, ki bruha, pride do aspiracije. Vendar so raziskave pokazale (11), da je ravno nasprotno.

Poleg tega lahko dojenčkom spanje na hrbtu koristi tudi na druge načine. Študija (12) iz leta 2003 je pokazala, da je pri dojenčkih, ki so spali na hrbtu, manj verjetno, da bodo zboleli za ušesnimi okužbami, zamašenimi nosovi ali zvišano telesno temperaturo.

The Lulabay Trust je odličen vir informacij, ki temeljijo na zadnjih raziskavah in priporočilih, ki jih nudijo zdravstvenim delavcem.

Druga plat medalje priporočil, da naj dojenček ne spi na trebuhu?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-19T140256.844.png

Več študij je pokazalo, da so otroci, ki so spali na hrbtu, odložili zgodnje mejnike motoričnega razvoja, čeprav Izraelska študija ni odkrila nobene razlike v grobih motoričnih razvojnih sposobnostih pri 6. mesecih med dojenčki, ki so spali na hrbtu ali na trebuhu. Nekatere študije so ugotovile, da čeprav se pri dojenčkih, ki spijo na hrbtu, pojavijo zamude, ni bistvene starostne razlike glede tega, kdaj dojenčki nato shodijo, ali spijo na hrbtu ali na trebuhu (13, 14, 15, 16, 17).

Javno zdravstveni kazalniki kažejo, da je posledica kampanj polaganja dojenčka v spanje na hrbet - povečana pojavnost Plagiocefalije (zaležane glavice) (18, 19, 20, 21, 22). Pa vendar je večina avtorjev študij zaključila, da je polaganje dojenčka v spanje na trebuh bolj tvegano in ravno zaradi teh študij so se izoblikovala priporočila, da dojenčka postopoma med budnim časom dajemo v trebušni položaj (22, 23, 24).

Po besedah dr. Karen Sokal-Gutierrez se tveganje za SIDS zmanjša, če dojenčki preživijo več časa na trebuhu, ko so budni (25). To jim pomaga, da lažje dvignejo glavo, saj s trebušnim položajem vadijo moč zgornjega telesa.

Več o trebušnem položaju si lahko preberete v prispevku razvojne fizioterapevtke Špele Gorenc. Jazbec.

Kdaj lahko dojenček spi na trebuhu?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (64).png

Večina dojenčkov se bo začela obračati iz hrbta na trebuh in obratno v starosti od 3. do 6. mesecev.

Ko je vaš dojenček sposoben sam spreminjati položaje, je dovolj močan in okreten, da se zaščiti pred dejavniki, zaradi katerih je spanje na trebuhu nevarno. Takrat lahko dojenčku pustite položaj, ki mu najbolj ustreza. Še vedno pa so priporočila, da starši dojenčka polagamo v spanje na hrbet do njegovega 1. leta starosti.

Študija Carmen Harrington in sodelavcev in spanje dojenčka na trebuhu.

SIDS spanje dojenčka na trebuhu

Primarna avtorica študije je izgubila svojega otroka zaradi smrti iz naslova SIDS.

Nedavno je bila objavljena nova študija Carmel Harrington in sodelavcev, ki je v svetu požela velikansko količino zanimanja in občudovanja. Namen študije je bil raziskati povezavo med pomanjkanjem določenega encima in povečanim tveganjem za SIDS pri dojenčkih.

Študija je vključevala vzorec 67. dojenčkov, katerih SIDS je bil označen kot vzrok smrti.

Krvne lise, odvzete po rutinskem pregledu krvi, so primerjali s spolom in datumom rojstva pri raziskovalni skupini (dojenčkov, ki so umrli s SIDS) in kontrolni skupini dojenčkov (dojenčki, ki niso umrli za SIDS).

Raziskovalci so ugotovili, da je bil pri dojenčkih, ki so umrli za SIDS encim BChE v krvi umrlih dojenčkov zaradi SIDS najden v manjših količinah kot pri kontrolni skupini dojenčkov.

Zdaj se verjetno sprašujete, kako je to povezano s temo spanje dojenčka na trebuhu?

Bistvo študije je bilo raziskati raven encima, ki podpira delovanje glavnega nevrotransmitorja avtonomnega živčnega sistema.

Spanje je značilnost parasimpatičnega živčnega sistema (v nadaljevanju PSŽ), medtem ko sta budnost in prebujeni odziv značilnost simpatičnega živčnega sistema (v nadaljevanju SŽS). Acetilholin je nevrotransmiter, ki sodeluje v našem avtonomnem živčnem sistemu – tako v SŽS, predvsem pa v PSŽ.

Acetilholin vpliva na centralni in periferni živčni sistem tako, da deluje kot modulator avtonomnega živčnega sistema. Pomembna naloga je, da aktivira skeletne mišice, ki so vključene v prostovoljno gibanje in jih nadzirajo možgani in hrbtenjača. Učinek na PSŽ je, da acetilholin povzroči krčenje ali premikanje mišic.

Acetilholin razgradita dva encima:

 • eden od njih je BChE,
 • drugi encim je AchE, ki ga raziskovalci v tej študiji niso mogli izmeriti.

Ti encimi delujejo na skoraj vsa telesna tkiva in domnevajo, da so lahko označevalci različnih bolezni, vključno z vnetno boleznijo in Alzheimerjevo boleznijo. Nizke ravni BChE lahko pomenijo, da je na voljo manj acetilholina, kar bi lahko pojasnilo mehanizem, da možgani dojenčka ne zmorejo dovolj aktivacije v primeru, da med spanjem doživijo nevarnost.

Raziskovalci poudarjajo, da imajo dojenčki, katerih smrt je kodirana kot SIDS, tudi zmanjšano dejavnost serotonina. Poti serotonina in holinergične poti medsebojno delujejo dvosmerno, tako da se lahko oba sistema združita in povzročita zmanjšano odzivnost možganov ob nevarnosti.

Študija je pomemben prispevek k raziskovanju vzroka, zakaj pride do SIDS. Kot vedno pušča več vprašanj kot odgovorov, sem pa opazila, da jo je laična javnost napačno interpretirala.

Študija je pokazala določeno korelacijo med nezmožnosti možganov, da se v primeru nevarnosti prebudijo. To pa je bistvo priporočila, da dojenčka ne odlagamo v spanje na trebuh.

Abdominalni refleks.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-19T112233.951.png

V zadnjem letu sem prejela kar nekaj vprašanj o abdominalnem spalnem refleksu in njegovem vplivu na spanje.

Ker za abdominalni spalni refleks prvič slišim in kljub intenzivnemu raziskovanju po strokovnih ali znanstvenih bazah nisem našla enega recenziranega strokovnega prispevka, lahko zapišem nekaj besed, kaj sploh je abdominalni refleks.

Abdominalni refleks je nevrološki refleks, ki ga stimulira božanje trebuha okoli popka. Abdominalni refleks je diagnostični pripomoček, ki zdravniku pomaga pri določanju stopnje lezije - strokoven izraz za območja poškodbene spremembe tkiva, ki je posledica poškodbe, ali bolezni centralnega živčnega sistema.


S preverjanjem abdominalnega refleksa zdravnik preverja samo prisotnost ali odsotnost. Če refleksa ni, še posebej, če je asimetričen, lahko to kaže na nevrološke težave nekje nad spodnjim delom prsne hrbtenice.

Edini zadetek, ki sem ga našla v povezavi »abdominalnega spalnega refleksa« in spanja, je bilo interno izobraževanje MNRI terapije, ki je v zadnjem letu, ko sem iskala zadetke v povezavi abdominalnega spalnega refleksa tudi spremenilo položaj in ime položaja. Z vsem spoštovanjem, ampak omenjen položaj pri dojenčkih pušča preveč strokovnih dilem, ker vemo, da trebušni položaj tudi pri odraslih zaradi različnih vzrokov ni priporočen zato me ne čudi, da nisem našla nobenega strokovnega recenziranega zadetka.

Našla sem pa PDF zadetek omenjenega položaja, v katerem je že v osnovi popolnoma napačno interpretirano sproščanje melatonina in serotonina. Konkretno - sproščanje melatonina nima nobene zveze s položajem spanja. Vloga serotonina je pa pri pojavu nenadne smrti v zibelki že kar stara hipoteza, ki je bila preverjena v mnogih raziskavah.

Po podatkih, ki jih imamo motnje sproščanja serotonina, kažejo določene korelacije s SIDS.

Ker sem magistrirala iz področja javnega zdravja in mi je to področje dokaj blizu, se mi pojavlja zelo pomembno vprašanje in to je, kdo bo prevzel odgovornost, če dojenček neha dihati? Predvsem pa, kako boš integriral nekaj, kar asimetričnost lahko kaže na nevrološko motnjo in je prisotnost le tega po zdaj znanih podatkih evolucijska zaščita notranjih organov pred poškodbami?

Pri polaganju dojenčka v spanje na trebuh ali na bok gre za polaganje dojenčka v bolj globoko spanje, kjer je bolj v ospredju parasimpatični živčni sistem.

Obožujem znanost, zelo mi je blizu kritično razmišljanje, ki je bistvo znanosti, želim si tudi, da bi medicina bolj začela uporabljati integrativni pristop pri obravnavi različnih izzivov, ampak "integracija abdominalnega spalnega refleksa" pri dojenčkih nima nobenih strokovno - logičnih povezav.

Tudi, če predpostavljamo, da bi nekaterim dojenčkom bolj »globoko spanje« koristilo. To bi bilo recimo pri dojenčkih, ki imajo bolj vzdraženo nevrocepcijo.

To je domneva, ki so jo na različne načine raziskovali različni raziskovalci v mnogih študijah. Gre pa zato, da dojenček zaradi določenih izkušenj ali stresa v nosečnosti (tvorjenja glukokortikoidnih receptorjev) ali neprijetne izkušnje ob porodu (carski rez, daljša oddaljitev dojenčka od mame ob porodu) lahko razvije kot posledico izkušenj ali obrambo večjo vzdraženost na dražljaje iz okolja in telesa, ki se kažejo kot večja občutljivost na zvok, večje težave z umirjanjem, večje izzive pri disregulaciji (in tudi na ekspresijo gena pri različnih bolezni) … Itd. Za bolj podrobno razumevanje te predpostavke priporočam strokovne reference prof. Thomasa Boyce.

Moramo pa ločiti razliko med večjo senzitivnostjo na določene dražljaje iz okolja ali telesa in motnjo senzorike.

To je velika razlika in kot pri večini motenj je za to potrebnih več kompleksnih dejavnikov, da se motnja izrazi.

Če vaš dojenček drugače zaznava dražljaje iz okolja in telesa to ne pomeni, da ima motnjo.

V primeru motnje senzorike pa ne berite mojih blogov, niti ne berite forumov, ampak iščite pomoč pri ustrezno izobraženih strokovnjakih, ki imajo predvsem (pred) izobrazbo iz zdravstvene smeri. Otrok mora pridobiti prvo ustrezno diagnostiko in šele nato se lahko vključijo tudi druge komplementarne ali alternativne oblike zdravljenja in tudi drugi strokovnjaki, ki imajo v verigi pomoči vsak svojo vlogo in znanje.

Da ne dolgovezim, ker je to tema bolj za strokovne kroge lahko dojenčkom, ki imajo bolj izražen simpatični živčni sistem in se ne zmorejo umiriti, so bolj razdraženi … itd. pomagamo v spanje na morje različnih načinov, ne da dojenčka z odlaganjem v spanje na trebuh spravljamo v dodatno nevarnost.

Taki dojenčki potrebujejo več varnosti, več aktivacije parasimpatičnega živčnega sistema na različne načine, več oksitocina tudi v budnem času in dajmo jim to ne, da razpravljamo ali jih bomo dali spat na trebuh ali ne.

Integracija ni nekaj novega, gre samo za to, da možgani in telo za soustvarjanje povezav potrebujejo izkušnje (ali korektivne izkušnje). Ta pojav na različne načine zaobjame zelo veliko različnih strok, problem vidim samo tam, kjer so dokazi o učinkovitosti določenega pristopa pomanjkljivi, ali jih sploh ni.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Vsi lahko pod zapis dodamo, da so informacije namenjene splošnemu izobraževanju in naj se vedno pri določitvah starši posvetujete z zdravnikom. To nas delno pravno zaščiti, da so lahko priporočila - informacije na spletni strani, družabnih omrežjih ali preko različnih oblik podajanja informacij netočne, zavajajoče in po domače povedano lahko pišemo (ali izjavljamo) kar koli.

Redki izvajalci storitev imajo za svoje delovanje licence in nad njimi bedijo združenja, ki ob strokovnih napakah vodijo postopke odvzema licence. Tako staršem v poplavi različnih tečajev, certifikatov in izobraževanj posameznikov, ki včasih niti nimajo ustrezne izobrazbe ob škodi, ki nastane, ostane samo osebna tožba.

Različni refleksi novorojenčka in dojenčka.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-19T140513.107.png

Refleksi novorojenčka in dojenčka so ključni za otrokovo preživetje.

Kažejo se kot mišične reakcije, nehoteni gibi ali nevrološki odzivi na stimulacijo ali sprožilce, ki lahko vključujejo zvok, svetlobo, nenadno gibanje, božanje ali dotik.

Pediatri preverjajo reflekse pri dojenčku, da ugotovijo, ali otrokovi možgani in živčni sistem delujejo pravilno. Številni refleksi pri dojenčku in otroku izginejo, ko otrok odrašča in možgani napredujejo v integraciji, čeprav nekateri ostanejo tudi v odrasli dobi.

Prisotnost refleksov v prvih mesecih je odraz nezrelosti živčnega sistema.

rahlo spanje dojenčka

Nezrelost živčnega sistema pomeni tudi kratke odmore dihanja, ki so v prvih mesecih normalni.

Kakršno koli polaganje dojenčka v bolj globoko spanje dojenčku lahko onemogoča, da bi se v primeru nevarnosti prebudil. To je v primeru bolj nezrelega živčnega sistema še toliko bolj pomembno.

Kako možgani delajo določene integracije v povezavi neintegriranih refleksov, sem krajši povzetek raziskav, opisala v drugem prispevku.

Kakršne koli druge zdravstvene specifike ali odstopanja so vedno pristojnost zdravstvene stroke, ustrezno izobraženih strokovnjakov, ki delujejo v multidisciplinarnih timih, ki na določen izziv s širino (pred)znanja gledajo celostno in za svoja priporočila prevzemajo odgovornost.

V povezavi s spanjem bi lahko abdominalni spalni refleks prevedli v abdominalni spalni položaj. V angl. in po strokovnih in znanstvenih bazah, iščite pod besedno zvezo "prone sleep position". Našli boste tako raziskave, ki so proti temu položaju, in tudi nekaj strokovnih člankov - kritik priporočil odlaganja dojenčka v spanje na hrbet predvsem, ker bi bili dojenčki med spanjem na hrbtu bolj na "preži" oziroma bolj v simpatičnem živčnem sistemu.

V intenzivnih enotah terapije ali pri določenih zdravstvenih izzivih se uporaba trebušnega spanja med spanjem pri otrocih in odraslih prakticira. Upoštevajte tudi, da so bolniki v enotah intenzivne terapije ves čas nameščeni na naprave, ki merijo vse vitalne funkcije.

Še vedno so pa smernice, ki nastanejo na podlagi velikega števila raziskav, da se dojenčke odlaga v spanje na hrbet in ne na trebuh.

spanje dojenčka na trebuhu

Odličen kratek povzetek abdominalnega spalnega položaja, s plusi in minusi kaj o tem vemo, kakšne so prednosti in slabosti si lahko preberete na naslednji povezavi.

Zakaj moj dojenček spi v "refleksu mečevanja", medtem ko je v položaju za spanje?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (65).png

Dojenčki med razvojem kažejo veliko nehotnih gibov. Eden takšnih gibov je "mečevalni refleks" ali tonični vratni refleks (26). Ko ga položite v položaj za spanje, se otrokova glava obrne na eno stran z iztegnjeno roko in nogo, medtem ko sta druga roka in nogi pokrčeni. Kot v položaju mečevalca, zato je dobil takšno pogovorno ime. To položaj dojenčku pomaga preprečiti, da bi se dojenček prevrnil na trebuh, preden je telo na to pripravljeno. To nehoteno gibanje bo izginilo kadar koli v starosti od 3. do 6. mesecev.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Spanje dojenčka na trebuhu in priporočila polaganja dojenčka v spanje na hrbet in ne na trebuh (abdominalen spalni položaj) se prepogosto povezuje samo s preprečevanjem nenadne smrti v zibelki.

To je napačna domneva, saj polaganje dojenčka v spanje na hrbet in ne na trebuh, preden je dojenček zrel, da sam uravnava spalne položaje dojenčku, omogoča tudi druge prednosti, ki sem jih z nizanjem raziskav naslavljala v prispevku.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-27T213852.947.png

Osebno jemljem temo odlaganja dojenčka v spanje na hrbet in ne na trebuh kot zapenjanje dojenčka v avtomobilski sedež.

Starši kupujem drage avtomobilske sedeže, ki našim dojenčkom zagotovijo največjo možno varnost. Večini izmed nas se je tudi že zgodilo, da smo dojenčka kdaj dali ven, ker je zelo jokal, čeprav smo vedeli, da so posledice lahko hude. V oporo nam je bila misel, da je možnost, da se avtomobilska nesreča zgodi majhna. Možnost, da pride do SIDS pri dojenčku zaradi spanja na trebuhu, je tudi zelo majhna.

Še vedno pa je večina študij, ki so raziskovale vpliv spanje dojenčka na trebuhu in SIDS zaključila, da morajo različni mediji, zdravstveni delavci in strokovnjaki razviti subtilno držo do te teme in starše osveščati o pomenu polaganja dojenčka v spanje na hrbet.

Vse nas zavezuje odgovornost, da starši pridobite preverjene in strokovne informacije. Kaj bomo starši naredili s takimi informacijami, pa je naša odgovornost in odločitev.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Viri:

 1. Miller, L. C., Johnson, A., Duggan, L., & Behm, M. (2011). Consequences of the “Back to Sleep” Program in Infants. Journal of Pediatric Nursing, 26(4), 364–368.
 2. American Academy of Pediatrics, Task Force on Infant Sleep Position and Sudden Infant Death Syndrome. (2000). Changing concepts of sudden infant death syndrome: Implications for infant sleeping environment and sleep position. Pediatrics, 105(3), 650-656.
 3. Carroll, J. L., & Siska, E. S. (1998). SIDS: Counseling parents to reduce the risk. American Family Physician, 57, 1566-1567.
 4. Davies, D. P. (1985). Cot death in Hong Kong: A rare problem? Lancet, 2, 1346-1348.
 5. Lee, N. N., Chan, Y. F., Davies, D. P., Lau, E., & Yip, D. C. (1989). Sudden infant death syndrome in Hong Kong: Confirmation of low incidence. British Medical Journal, 298(6675), 721.
 6. Byard, R. W., Bright, F., & Vink, R. (2017). Why is a prone sleeping position dangerous for certain infants? Forensic Science, Medicine and Pathology, 14(1), 114–116.
 7. Sahni, R., et al. (2002). Quality of diet, body position, and time after feeding influence behavioral states in low birth weight infants. Pediatric Research, 52, 399-404.
 8. Kahn, A., et al. (2003). Sudden infant deaths: Stress, arousal, and SIDS. Early Human Development, 75(Suppl.), 147-166.
 9. Li, D.k., Petitti, D.B., Willinger, M., et al. (2003). Infant sleeping position and the risk of sudden infant death syndrome in California, 1997-2000. American Journal of Epidemiology, 157(5): 446-455.
 10. American Academy of Pediatrics, Task Force on Infant Sleep Position and Sudden Infant Death Syndrome. (2000).
 11. Hunt, C. E., et al. (2003). Infant sleep position and associated outcomes. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 157, 469-474.
 12. Davis, B., Moon, R., Sachs, H., & Ottolini, M. (1998). Effects of sleep position on infant motor development. Pediatrics, 102, 1135–1140.
 13. Majnemer, A., & Barn, R. G. (2005). Influence of supine sleep positioning on the early motor milestone acquisition. Dev Med Child Neurol, 47, 370–376.
 14. Dewey, P., Fleming, P., & Golding, J. (1998). Does the supine sleeping position have any adverse effects on the child? Pediatrics, 101.
 15. Hutchison, L., Stewart, A., & Mitchell, E. (2007). Infant sleep position, head shape concerns, and sleep positioning devices. Journal of Paediatrics and Child Health, 43, 243–248.
 16. Jantz, J., Blosser, C., & Fruechting, L. (1997). A motor milestone change noted with a change in sleep position. Archives of Pediatric Medicine, 151, 565–568.
 17. Kane, A., Mitchell, L., Craven, K., & Marsh, J. (1996). Observations on a recent increase in plagiocephaly without synostosis. Pediatrics, 97, 877–885.
 18. Kattwinkel, J., Hauck, F. R., Keenan, M., & Malloy, M. The changing concept of sudden infant death syndrome: Diagnostic coding shifts, controversies regarding the sleeping environment, and new variables to consider in reducing risk. Pediatrics, 116, 1245–1255.
 19. Littlefield, T. R., Saba, N. M., & Kelly, K. M. (2004). On the current incidence of deformational plagiocephaly: An estimation based on prospective registration at a single center. Seminars in Pediatric Neurology, 11, 301–304.
 20. Losee, J. E., & Mason, A. C. (2005). Deformational plagiocephaly: Diagnosis, prevention, and treatment. Clinics in Plastic Surgery, 32, 53–64.
 21. Peitsch, W., Keeger, C., LaBrie, R., & Mulliken, J. (2002). Incidence of cranial asymmetry in healthy newborns. Pediatrics, 110.
 22. Persing, J., James, H., Swanson, J., & Kattwinkel, J. (2005). Prevention and management of positional skull deformities in infants. Pediatrics, 112, 199–202.
 23. Chizawsky, L. K., & Findlay, S. S. (2005, Oct.). Tummy time: Preventing unwanted effects of the “Back to Sleep” campaign. AWHONN Lifelines, 9, 382–387.
 24. Johnson, K. (2004, Jan.). “Back to Sleep” cuts tummy time; Still vital to put babies on back to sleep. Pediatric News, 38, 1–3.
 25. Gradivo dostopno na spletu.
 26. Gradivo dostopno na spletu.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?