Preko branja teh zapisov vas ne želim prestrašiti, moj osnovni namen je, da starše opolnomočim z znanjem, kaj je varen spalni prostor za vašega otroka, da boste sprejemali informirane odločitve, ki ustrezajo vam in družini.

To je zelo široko raziskovalno področje in z zapisi nisem posegala med najnovejša dognanja in raziskave, ki jih dobivamo v povezani s preprečevanjem nenadne smrti v zibelki, ker menim, da bi s tem dosegla ravno nasprotno. Želela sem biti dovolj široka, človeška, strokovna in konstruktivna. Zapis je dolg zato prosim, zdržite do konca.

Kaj je nenadna smrt v zibelki (angl. SIDS - Sudden infant death syndrome)

Za začetek vam predlagam, da si pogledate tale posnetek.

Pri nenadni smrti v zibelki dojenček, ki se zdi popolnoma zdrav, nepričakovano za vedno, zaspi med spanjem. Pojav je v 90 % najpogostejši, pri dojenčkih starih do 6. mesecev (1). Težko bi rekli, koliko smrtnih primerov bi lahko preprečili s preprostim izobraževanjem staršev o varnem spalnem prostoru, nekateri strokovnjaki menijo, da bi lahko tveganje zmanjšali tudi za 50 % (2).

Najbolj ogroženi za pojav nenadne smrti v zibelki so dojenčki med 1. in 4. mesecem starosti. Nenadna smrt v zibelki je potrjena šele, ko so izključeni vsi drugi možni znani vzroki smrti.

Treba je ločiti med nenadno smrt v zibelki (v nadaljevanju SIDS, v angl. Sudden infant death syndrome) in nepričakovano smrt v zibelki (v nadaljevanju SUDI, v angl. Sudden unexpected death in infancy). Razlika med SIDS in SUDI je v tem, da vzroka za smrt ne moremo takoj identificirati.

Dejavniki tveganja

Obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki povečujejo pojav SIDS in SUDI. Toda preden vas napade panika, če vaš otrok spada v eno od spodnjih kategorij ob tem, ne pozabite, da je splošno tveganje za ta pojav kljub temu še vedno zelo majhno. Kar ne izključuje dejstva, da je treba starše osveščati o pomenu varnega spalnega prostora sploh, če vas otrok spada v omenjeno kategorijo.

Kateri so dejavniki tveganja?

- Nedonošenost

Možgani nedonošenčkov niso še tako dozoreli kot možgani dojenčkov, ki so se rodili na predviden termin poroda.

- Kajenje

Kadar so dojenčki neposredno podvrženi pasivnemu kajenju, takrat je njihova dihalna funkcija oslabljena v primerjavi z dojenčki, ki niso podvrženi pasivnemu kajenju. To pomeni, da dojenček pasivno prejema tobak, preko osebe, ki kadi v istem prostoru (3, 4).

- Alkohol in uporaba drog

Redno konzumiranje alkohola in prepovedanih drog med nosečnostjo pomembno poveča tveganje za pojav SIDS (5).

- Spol otroka

Zaradi več možnih vzrokov so dečki večja ranljiva skupina za pojav SIDS. Pri pojavu nenadne smrti v zibelki pri petih dojenčkih so trije moškega spola (6).

- Pogoste okužbe dihal

Pojav SIDS se poveča v zimskih mesecih, ko v okolju krožijo respiratorne okužbe (7).

- Dejavniki tveganja so večji pri dojenčkih, ki niso dojeni (8)

Dojenčki, ki so dojeni ter mame, ki polno dojijo dokazano, bolj rahlo spijo. Imajo bolj gosto in prisotno REM - rahlo spanje. 50 % mam, ki dojijo, spi zelo blizu svojih dojenčkov, poleg tega imajo dojeni dojenčki manj respiratornih okužb, kar pomembno zmanjša tveganje.

- Genetika

Pri nekateri dojenčki, ki umrejo zaradi SIDS opažamo motnje v delu možganov, ki jih povezujemo z dihanjem, telesno temperaturo in srčnim utripom in to je največkrat stvar genetike, na katero nimamo vpliva (8).

- Previsoka temperatura sobe, kjer dojenček spi (9, 10, 11)

Če je zunanja temperatura sobe, v kateri otrok spi previsoka, ali je otrok preveč oblečen, lahko to pri dojenčkih, ki nimajo še dozorelega termo regulacijskega centra povzroči povečano stopnjo metabolizma, zaradi česar lahko izgubijo nadzor nad dihanjem. Tukaj naj vam bo merilo otrok, če opazite, da se otrok poti, zmanjšajte temperaturo sobe ali ga manj oblecite.

Kaj ne povzroča SIDS v zibelki:

- Skupno spanje

Če mama polno doji in so upoštevani ostali dejavniki tveganja (12, 13, 14).

- Cepljenje

Številni starši so zavedeni in velikokrat prestrašeni o škodljivih posledicah cepiv, vendar cepljenje ne povzroča SIDS. Ker večino dojenčkov cepimo približno ob istem času, ko se statistično poveča pojav SIDS starši lahko cepljenje ob poplavi informacij na spletu, ki so tudi neetično posredovane, povežejo s cepljenjem. Vendar različne raziskave niso pokazale povečanja pojava SIDS zaradi cepljenja (15). Pravzaprav je metaanaliza iz leta 2007 (16) pokazala, da cepljenje zmanjša pojav SIDS za 50 %.

Devet korakov, ki vas vodijo do varnega spalnega prostora

Zdaj, ko ste seznanjeni kateri dejavniki lahko povečajo tveganje za pojav SIDS se lahko bolj proaktivni pri zagotavljanju bolj varnega spalnega prostora za vašega dojenčka. Mogoče boste lahko presenečeni, da ob tem znanju tudi privarčujete, ker starši vsakodnevno iz različnih zornih kotov subliminalno dobivamo ideje in predloge, kaj vse, "naj bi" naš dojenček potreboval med spanjem.

1. Korak

Vedno položite dojenčka v spanje na hrbet, za dnevno in nočno spanje.

Izjemoma dojenčke, ki imajo določene zdravstvene izzive (Refluks) polagamo v začetnih mesecih na bok (glede tega priporočila se vedno posvetujte s svojim pediatrom). Dojenčka seveda lahko kdaj položite na trebušček, takrat je pomembno, da ga redno opazujete. Ameriška pediatrično združenje je leta 1992 začelo s kampanjo o varnem spanju s priporočilom, da starši dojenčka položijo v spanje na hrbet, ne na trebušček. Posledično se je število primerov SIDS od tistega leta naprej zmanjšalo za več kot polovico. Spanje na hrbtu prepreči, da bi se dojenček pregrel ter da bi pri trebušnem položaju prišlo do težav pri dihanju.

cdhfbvhjdfbadvh.png

Spanje na boku je razen v redkih primerih (močan Refluks … itd.) odsvetovano, dokler vaš otrok ni dovolj star, da se lahko sam obrne in sam kontrolira različne spalne položaje. Takrat dojenčka, če se prevrne na bok, ni treba nazaj polagati na hrbet, večina dojenčkov to doseže okoli 5. ali 6. meseca starosti.

2. Korak

Dojenčki pogosto zaspijo na najbolj nenavadnih mestih - to je zato, ker običajno prespijo velik del dneva. S tem ni nič narobe, je pa potrebna dodatna previdnost, če vas dojenček zaspi v gugalniku, viseči mreži ali sedežni garnituri. Še vedno je za vašega otroka najbolj varna oblika spanja na ravni in trdi podlagi.

Razni gugalniki:

Zdravniki priporočajo premikanje dojenčkov iz gugalnika v njihovo posteljico, če tam zaspijo sploh za nočno spanje. Če dojenček zaspi v gugalniku za dnevni dremež in ga opazujete, občasno spanje v gugalniku ne povečuje tveganja.

Viseča mreža:

Viseče mreže za dojenčke niso priporočljive, saj bi se lahko dojenček prevrnili. Če otroka nadzorujete med dnevnim spanjem, je viseča mreža varna, vendar je nikoli ne smete uporabljati pri nenadzorovanem nočnem spanju (16).

Sedežne garniture:

Sedežne garniture nikoli niso varna izbira za vašega otroka. Dojenčki se lahko prevrnejo in padejo, če je recimo sedežna garnitura zelo puhasta in mehka, se lahko dojenček vanjo pogrezne in to mu onemogoča dihanje.

3. Korak

Spodbujam vas, da delite sobo s svojim dojenčkom (17, 18).

Ameriška pediatrično združenje priporoča deljenje sobe, dokler otrok ne dopolni najmanj 6. mesecev starosti. Priporočilo se nadaljuje tudi do dopolnjenega otrokovega 1. leta starosti (19).

4. Korak

Namestite trdno vzmetnico.

Vzmetnica, ki jo boste uporabljali za dojenčka, naj bo trdna. Edini kos posteljnine, ki ga potrebujete, je rjuha, ta naj se tesno prilega posteljici.

5. Korak

Pustite razne igrače zunaj posteljice.

Razne igrače, predvsem plišaste igrače, hranite zunaj otroške posteljice. Sem spadajo tudi igrače, pritrjene na dudo.

6. Ustrezno oblecite dojenčka za spanje

Zunanja temperatura sobe naj ne bo prevelika. Zunanja temperatura naj bo med 18 in 22 stopinj Celzija.

7. Korak

Razmislite o uporabi spalne vreče (20, 21).

Spalna vreča je dober pripomoček za spanje iz več razlogov. Poleg tega, da je varna in da je dojenčkovo telo zaščiteno, vam spalna vreča lahko omogoči bolj naspane noči. Dojenčki nimajo paralize gibanja v REM fazi spanja to pa pomeni, da je normalno, da se premikajo med spanjem in tako se hitri odkrijejo in posledično se prebudijo, ker jih zebe. Med razvojnimi preskoki, sploh motoričnimi preskoki v REM fazi spanja nastajajo nove možganske povezave in v praksi to pomeni, da lahko vaš dojenček začne vaditi novo veščino v spanju, kar ga prebudi, spalna vreča pa to malo omeji.

8. Korak

Razmislite o uporabi dude (22).

Ameriško pediatrično združenje ne priporoča pretirane uporabe dude do 6. tedna otrokove starosti, ker to lahko prepreči polno vzpostavitev dojenja.

Duda zmanjša tveganje za pojav SIDS. Duda sploh v začetnih mesecih, ko otrok nima še dovolj zrelega živčnega sistema, kar se kaže, da ima dojenček kratke pavze dihanja, omogoči, da dojenček ne »pozabi« dihati. Če vas dojenček, ne sprejme dude je ne na novo uvajati. Obsežna metaanaliza (23) o uporabi dude pri preprečevanju SIDS je pokazala, da posebna previdnost velja samo pri dojenčkih, ki so že imeli dudo uvedeno.

9. Korak

Razmislite ali razne pripomočke (24), kot so gnezdeca za spanje, resnično potrebujete?

Čeprav vem, daj je gnezdece trenutno zelo priljubljen pripomoček med mladimi mamicami, ki se tudi zelo dobro prodaja in pri tem nimam nobenih skritih namenom, da bi namerno želela zmanjšati prodajo teh izdelkov, je omenjen pripomoček velikokrat nepotreben in potencialno tudi nevaren.

Ni bil moj namen tega zapisa, da staršem vzbujam dodaten strah. Želela sem biti konstruktivna, sočutna in praktična, ter starše opolnomočiti z znanjem, da sprejmejo preverjene in informirane odločitve. Starši smo dandanes na vsakem koraku kritizirani, kaj vse delamo narobe, vse premalo pa vodeni, da preko znanja in osveščanja sami prevzamemo odgovornost za svoje odločitve, za katere čutimo, da so prave.

Želim si, da vam zapisi ostanejo in nato naredite tisto, kar se vam zdi primerno za vašo situacijo, in kot starš nato nikoli ne smete čutiti potrebe, da svoje odločitve upravičujete komurkoli - tudi meni ne.

Če vas zanima več o spanju dojenčka, malčka in predšolskega otroka si lahko preberete v brezplačnih vodnikih …

Vodnik_0_6_3D_margin (1).png

Vodnik_4_18_3D_margin.png

Vodnik_18_5_3D_margin.png

Viri:

 1. Gradivo pridobljeno iz spleta https://www.cbsnews.com/news/babies-sids-sleep-deaths-could-be-prevented-cdc-report/
 2. Jennifer Schneider, Ian Mitchell, Nalini Singhal, Valerie Kirk, and Shabih U. Hasan.Prenatal Cigarette Smoke Exposure Attenuates Recovery from Hypoxemic Challenge in Preterm Infants. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 178: 520-526.
 3. Fleming, P., & Blair, P. S. (2007). Sudden Infant Death Syndrome and parental smoking. Early Human Development, 83(11), 721–725.
 4. O’Leary, C. M., Jacoby, P. J., Bartu, A., D’Antoine, H., & Bower, C. (2013). Maternal Alcohol Use and Sudden Infant Death Syndrome and Infant Mortality Excluding SIDS. PEDIATRICS, 131(3), e770–e778.
 5. Gradivo pridobljeno iz spleta https://www.parents.com/baby/health/sids/new-ways-to-reduce-the-risk-of-sids/
 6. Vennemann, M. M., Bajanowski, T., Brinkmann, B., Jorch, G., Yucesan, K., … Sauerland, C. (2009). Does Breastfeeding Reduce the Risk of Sudden Infant Death Syndrome? PEDIATRICS, 123(3), e406–e410. doi:10.1542/peds.2008-2145.
 7. Blood-Siegfried, J. (2009). The role of infection and inflammation in sudden infant death syndrome. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 31(4), 516–523.
 8. Downham, M A., Stanton, A N. (1981). Keep cool, baby: the risks of overheating in young babies. Health Visit Aug;54(8):325-8.
 9. Evans P. Overheating in infancy (1984). Arch Dis Child. Jan; 59(1): 93.
 10. Stanton, A N. Sudden infant death. Overheating and cot death (1984). Lancet 24;2(8413):1199-201.
 11. Gradivo pridobljeno iz spleta. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/brain-abnormality-found-group-sids-cases
 12. Ball, H. L., Howel, D., Bryant, A., Best, E., Russell, C., & Ward-Platt, M. (2016). Bed-sharing by breastfeeding mothers: who bed-shares and what is the relationship with breastfeeding duration? Acta Paediatrica, 105(6), 628–634. doi:10.1111/apa.13354.
 13. Marinelli, K. A., Ball, H. L., McKenna, J. J., & Blair, P. S. (2019). An Integrated Analysis of Maternal-Infant Sleep, Breastfeeding, and Sudden Infant Death Syndrome Research Supporting a Balanced Discourse. Journal of Human Lactation, 089033441985179. doi:10.1177/0890334419851797.
 14. Blair, P. S., Ball, H. L., McKenna, J. J., Feldman-Winter, L., Marinelli, K. A., … Bartick, M. C. (2020). Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #6, Revision 2019. Breastfeeding Medicine. doi:10.1089/bfm.2019.29144.psb.
 15. Gradivo pridobljeno iz spleta https://www.who.int/vaccine_safety/initiative/detection/immunization_misconceptions/en/index4.html
 16. Vennemann, M. M. T., Höffgen, M., Bajanowski, T., Hense, H.-W., & Mitchell, E. A. (2007). Do immunisations reduce the risk for SIDS? A meta-analysis. Vaccine, 25(26), 4875–4879. doi:10.1016/j.vaccine.2007.02.077.
 17. Chiu, K., Tonkin, S. L., Gunn, A. J., & McIntosh, C. C. (2014). Are baby hammocks safe for sleeping babies? A randomised controlled trial. Acta Paediatrica
 18. Blair, Rs., Fleming, P.J., Smith, I.J. (1999). Babies sleeping with parents: casecontrol study of factors influencing the risk of the sudden infant death syndrome. BMJ., 319(7223), pp. 1457-1462.
 19. Moon, R. Y. (2016). SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Evidence Base for 2016 Updated Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment. Pediatrics, 138(5), e20162940. doi:10.1542/peds.2016-2940.
 20. Carpenter, R.G., Irgens, L.M., Blair, p.s., England, P.D., Fleming- p., Huber, J. (2004) 'Sudden unexplained infant death in 20 regions in Europe: case control study of factors influencing the risk of the suden infant death syndrome, BMJ, 319(7223), PP. 1457-1462.
 21. Williams, S.M., Taylor, B.J., Mitchell, E.A., (1996). Sudden infant death syndrome: insulation from bedding and clothing and its effect modifiers', International Journal of Epidemiology* 25(2), pp. 366-75.
 22. Blair, P.S., Sidebotham, P., Evason-Coombe, C., Edmonds, M., Heckstall Smith, H.M., E.M., Fleming, P. (2009) 'Hazardous cosleeping environments and risk factors amenable to change: case-control study of SIDS in south west England', BMJ, Oct 13, pp. 339-66.
 23. Horne, R.S., Hauck, F.R., Moon, R.Y., Choir, M.P., Blair, P.S. (2014). 'Dummy (pacifier) use and sudden infant death syndrome: potential advantages and disadvantages, Journal Paediatric Child Health, Mar; 50(3), pp. 170 – 4.
 24. Hauck, F.R., Herman, S.M., Donovan, M. (2003) 'Sleep environment and risk of sudden infant death syndrome in an urban population: the Chicago Infant Mortality Study; Pediatrics, 111(5 pt 2), pp. 1207-1214.

Hrepeniš po boljšem spanju?