helena grmek

Gnezdece za dojenčka lahko pri dojenčku povzroči pregrevanje ali potencialno ovira otrokove dihalne poti in ni priporočljivo kot varno spanje za dojenčke.

Preko branja teh zapisov vas ne želim prestrašiti, moj osnovni namen je, da starše opolnomočim z znanjem, kaj je varen spalni prostor za vašega otroka, da boste sprejemali informirane odločitve, ki ustrezajo vam in družini. Vedno več strokovnjakov poudarja, da je gnezdece za dojenčke nepotrebno in velikokrat tudi nevarno.

Dokazi kažejo, da lahko spanje dojenčka na čemer koli drugem, razen na trdi, ravni površini, ali uporaba mehke, težke posteljnine poveča tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS) - v slo. pogovorno "smrt v zibki".

Gnezdece za dojenčka lahko povzroči pregrevanje ali potencialno ovira otrokove dihalne poti.

gnezdece za dojenčka

Vir slike: The Lullaby Trust, ki je mednarodna organizacija in se ukvarja predvsem z znanstvenim raziskovanjem varnega spanja dojenčka, ne priporoča uporabe gnezdeca za dojenčke ...

Zapis je dolg, zato prosim, zdržite do konca, saj na koncu opisujem konkretna priporočila različnih strokovnih organizacij, ki ne priporočajo gnezdeca za dojenčke pri spanju. V zapisu se tudi dotaknem teme, kaj storiti, če si želite uporabiti gnezdece za dojenčka, ali pa ste že gnezdece kupili ...


Kazalo prispevka:


Zakaj je gnezdece za dojenčke popolnoma nepotrebno in kaj je nenadna smrt v zibelki (angl. SIDS - Sudden infant death syndrome)?


Za začetek vam predlagam, da si pogledate tale posnetek.


Pri nenadni smrti v zibelki dojenček, ki se zdi popolnoma zdrav, nepričakovano za vedno, zaspi med spanjem. Pojav je v 90 % najpogostejši, pri dojenčkih starih do 6. mesecev (1). Težko bi rekli, koliko smrtnih primerov bi lahko preprečili s preprostim izobraževanjem staršev o varnem spalnem prostoru, nekateri strokovnjaki menijo, da bi lahko tveganje zmanjšali tudi za 50 % (2).

Najbolj ogroženi za pojav nenadne smrti v zibelki so dojenčki med 1. in 4. mesecem starosti. Nenadna smrt v zibelki je potrjena šele, ko so izključeni vsi drugi možni znani vzroki smrti.

Treba je ločiti med nenadno smrt v zibelki (v nadaljevanju SIDS, v angl. Sudden infant death syndrome) in nepričakovano smrt v zibelki (v nadaljevanju SUDI, v angl. Sudden unexpected death in infancy). Razlika med SIDS in SUDI je v tem, da vzroka za smrt ne moremo takoj identificirati.

Dejavniki tveganja

Obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki povečujejo pojav SIDS in SUDI. Toda preden vas napade panika, če vaš otrok spada v eno od spodnjih kategorij ob tem, ne pozabite, da je splošno tveganje za ta pojav kljub temu še vedno zelo majhno.

Kar ne izključuje dejstva, da je treba starše osveščati o pomenu varnega spalnega prostora sploh, če vaš otrok spada v omenjeno kategorijo (in to vključuje tudi ne uporabe gnezdeca za dojenčka med spanjem).

Kateri so dejavniki tveganja?

- Nedonošenost

Možgani nedonošenčkov niso še tako dozoreli kot možgani dojenčkov, ki so se rodili na predviden termin poroda.

- Kajenje

Kadar so dojenčki neposredno podvrženi pasivnemu kajenju, takrat je njihova dihalna funkcija oslabljena v primerjavi z dojenčki, ki niso podvrženi pasivnemu kajenju. To pomeni, da dojenček pasivno prejema tobak, preko osebe, ki kadi v istem prostoru (3, 4).

- Alkohol in uporaba drog

Redno konzumiranje alkohola in prepovedanih drog med nosečnostjo pomembno poveča tveganje za pojav SIDS (5).

- Spol otroka

Zaradi več možnih vzrokov so dečki večja ranljiva skupina za pojav SIDS. Pri pojavu nenadne smrti v zibelki pri petih dojenčkih so trije moškega spola (6).

- Pogoste okužbe dihal

Pojav SIDS se poveča v zimskih mesecih, ko v okolju krožijo respiratorne okužbe (7).

- Dejavniki tveganja so večji pri dojenčkih, ki niso dojeni (8)

Dojenčki, ki so dojeni ter mame, ki polno dojijo dokazano, bolj rahlo spijo. Imajo bolj gosto in prisotno REM - rahlo spanje. 50 % mam, ki dojijo, spi zelo blizu svojih dojenčkov, poleg tega imajo dojeni dojenčki manj respiratornih okužb, kar pomembno zmanjša tveganje.

- Genetika

Pri nekaterih dojenčkih, ki umrejo zaradi SIDS opažamo motnje v delu možganov, ki jih povezujemo z dihanjem, telesno temperaturo in srčnim utripom in to je največkrat stvar genetike, na katero nimamo vpliva (8).

- Previsoka temperatura sobe, kjer dojenček spi (9, 10, 11)

Če je zunanja temperatura sobe, v kateri otrok spi previsoka, ali je otrok preveč oblečen, lahko to pri dojenčkih, ki nimajo še dozorelega termo regulacijskega centra, povzroči povečano stopnjo metabolizma, zaradi česar lahko izgubijo nadzor nad dihanjem. Tukaj naj vam bo merilo otrok, če opazite, da se otrok poti, zmanjšajte temperaturo sobe ali ga manj oblecite.

Več o tem, kako obleči svojega dojenčka, da bo bolje spal, si lahko preberete v mojem zapisu.

- Skupno spanje.

Glede na razpoložljive podatke, ki jih imamo skupno spanje, ne povzroča SIDS, če mama polno doji in so upoštevani ostali dejavniki tveganja (12, 13, 14).

- Cepljenje

Številni starši so zavedeni in velikokrat prestrašeni o škodljivih posledicah cepiv, vendar cepljenje ne povzroča SIDS. Ker večino dojenčkov cepimo približno ob istem času, ko se statistično poveča pojav SIDS starši lahko cepljenje ob poplavi informacij na spletu, ki so tudi neetično posredovane, povežejo s cepljenjem. Vendar različne raziskave niso pokazale povečanja pojava SIDS zaradi cepljenja (15).

Pravzaprav je metaanaliza iz leta 2007 (16) pokazala, da cepljenje zmanjša pojav SIDS za 50 %.

Pred kratkim sem našla tale zapis, ki ga žal nisem prej našla, v katerem je izredno strokovno obravnavana tema nenadne smrti v zibelki in tudi vprašanje cepljenja in SIDS zato, če vas tale tema bolj podrobno zanima in cenite strokovne, preverjene informacije vam ga močno priporočam.

Nastja Plevel (Moja babica), ki je ne poznam osebno in z njo, nikoli nisem, na kakršen način sodelovala, hitro pa prepoznam strokovnost, je ena redkih, ki na družabnih omrežjih podaja strokovne in celostne informacije o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju, zato če cenite strokovnost, preverjene informacije in kakovost sledite njej.

Posnetek zaslona 2022-08-19 225258.png

Devet korakov, ki vas vodijo do varnega spalnega prostora.

Zdaj, ko ste seznanjeni kateri dejavniki lahko povečajo tveganje za pojav SIDS se lahko bolj proaktivni pri zagotavljanju bolj varnega spalnega prostora za vašega dojenčka.

Mogoče boste lahko presenečeni, da ob tem znanju tudi privarčujete, ker starši vsakodnevno iz različnih zornih kotov subliminalno dobivamo ideje in predloge, kaj vse, "naj bi" naš dojenček potreboval med spanjem.

varen spalni prostor za dojenčka

1. Korak: Vedno položite dojenčka v spanje na hrbet, za dnevno in nočno spanje.


Izjemoma dojenčke, ki imajo določene zdravstvene izzive (Refluks) polagamo v začetnih mesecih na bok (glede tega priporočila se vedno posvetujte s svojim pediatrom). Več o abdominalnem spanju dojenčkov in zakaj to ni dobro, si lahko preberete v mojem prispevku.

Ameriško pediatrično združenje je priporočila za spanje »na hrbtu" prvič posredovalo leta 1992, leta 1994 pa se je začela aktivna kampanja »Back to Sleep«. Od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja se je število smrti zaradi SIDS zmanjšalo s 130,3 smrti na 100.000 živorojenih v letu 1990 na 35,2 smrti na 100.000 živorojenih v letu 2018.

Zakaj točno je spanje na trebuhu težava, če se zdi, da ga nekateri dojenčki tako obožujejo?

Nekatere študije kažejo na težave v zgornjih dihalnih poteh, kot je obstrukcija, ki se lahko zgodi, ko dojenček nazaj vdihne svoj izdihani dih. To povzroči nastajanje ogljikovega dioksida in padec kisika. Vdihavanje lastnega izdihanega zraka lahko tudi oteži uhajanje telesne toplote, kar povzroči pregrevanje. Pregrevanje je znan dejavnik tveganja za SIDS tudi, če se dojenček ne poti.

Ironija je, da dojenček, ki spi na trebuhu, vstopi v daljša obdobja globljega spanca in je manj reaktiven na okolijske dražljaje, o čemer sanja vsak starš. Ravno to poveča tveganje, saj spanje na trebuhu povzroča tudi nenadno znižanje krvnega tlaka in nadzora srčnega utripa dojenčka.

cdhfbvhjdfbadvh.png Vir slike: Britanski nacionalni inštitut za javno zdravje.

Spanje na boku je razen v redkih primerih (močan Refluks … itd.) odsvetovano, dokler vaš otrok ni dovolj star, da se lahko sam obrne in sam kontrolira različne spalne položaje. Takrat dojenčka, če se prevrne na bok, ni treba nazaj polagati na hrbet. Večina dojenčkov to doseže okoli 5. ali 6. meseca starosti.

2. Korak: Bodite dodatno previdni, če vaš dojenček zaspi na sedežni ganituri ... Itd.


Dojenčki pogosto zaspijo na najbolj nenavadnih mestih - to je zato, ker običajno prespijo velik del dneva. S tem ni nič narobe, je pa potrebna dodatna previdnost, če vas dojenček zaspi v gugalniku, viseči mreži ali sedežni garnituri. Še vedno je za vašega otroka najbolj varna oblika spanja na ravni in trdi podlagi.

.

Razni gugalniki:

Zdravniki priporočajo premikanje dojenčkov iz gugalnika v njihovo posteljico, če tam zaspijo sploh za nočno spanje. Če dojenček zaspi v gugalniku za dnevni dremež in ga opazujete, občasno spanje v gugalniku ne povečuje tveganja.

Viseča mreža:

Viseče mreže za dojenčke niso priporočljive, saj bi se lahko dojenček prevrnili. Če otroka nadzorujete med dnevnim spanjem, je viseča mreža varna, vendar je nikoli ne smete uporabljati pri nenadzorovanem nočnem spanju (16).

Sedežne garniture:

Sedežne garniture nikoli niso varna izbira za vašega otroka. Dojenčki se lahko prevrnejo in padejo, če je recimo sedežna garnitura zelo puhasta in mehka, se lahko dojenček vanjo pogrezne in to mu onemogoča dihanje.

3. Korak: Spodbujam vas, da delite sobo s svojim dojenčkom (17, 18).


Ameriška pediatrično združenje priporoča deljenje sobe, dokler otrok ne dopolni najmanj 6. mesecev starosti. Priporočilo se nadaljuje tudi do dopolnjenega otrokovega 1. leta starosti (19).

4. Korak: Namestite trdno vzmetnico.


Vzmetnica, ki jo boste uporabljali za dojenčka, naj bo trdna. Edini kos posteljnine, ki ga potrebujete, je rjuha, ta naj se tesno prilega posteljici.

5. Korak: Pustite razne igrače zunaj posteljice.


Razne igrače, predvsem plišaste igrače, hranite zunaj otroške posteljice. Sem spadajo tudi igrače, pritrjene na dudo.

gnezdece za dojenčka

Vir slike: Lullaby Trust Org.

6. Korak: Ustrezno oblecite dojenčka za spanje

Zunanja temperatura sobe naj ne bo prevelika. Zunanja temperatura naj bo med 18 in 22 stopinj Celzija.

7. Korak: Razmislite o uporabi spalne vreče (20, 21).

Spalna vreča je dober pripomoček za spanje iz več razlogov. Poleg tega, da je varna in da je dojenčkovo telo zaščiteno, vam spalna vreča lahko omogoči bolj naspane noči. Dojenčki nimajo paralize gibanja v REM fazi spanja to pa pomeni, da je normalno, da se premikajo med spanjem in tako se hitri odkrijejo in posledično se prebudijo, ker jih zebe. Med razvojnimi preskoki, sploh motoričnimi preskoki v REM fazi spanja nastajajo nove možganske povezave in v praksi to pomeni, da lahko vaš dojenček začne vaditi novo veščino v spanju, kar ga prebudi, spalna vreča pa to malo omeji.

8. Korak: Razmislite o uporabi dude (22).

Ameriško pediatrično združenje ne priporoča pretirane uporabe dude do 6. tedna otrokove starosti, ker to lahko prepreči polno vzpostavitev dojenja.

Duda zmanjša tveganje za pojav nenadne smrti v zibki. Duda sploh v začetnih mesecih, ko otrok nima še dovolj zrelega živčnega sistema, kar se kaže, da ima dojenček kratke pavze dihanja, omogoči, da dojenček ne »pozabi« dihati. Če vas dojenček, ne sprejme dude je ne na novo uvajati. Obsežna metaanaliza (23) o uporabi dude pri preprečevanju SIDS je pokazala, da posebna previdnost velja samo pri dojenčkih, ki so že imeli dudo uvedeno.

9. Korak: Razmislite ali razne pripomočke (24), kot so gnezdeca za dojenčka, resnično potrebujete?


Čeprav vem, daj je gnezdece za dojenčke trenutno zelo priljubljen pripomoček med mladimi mamicami, ki se tudi zelo dobro prodaja in pri tem nimam nobenih skritih namenov, da bi namerno želela zmanjšati prodajo teh izdelkov, je omenjen pripomoček velikokrat predvsem nepotreben in potencialno tudi nevaren.


FDA (angl. Food and Drug Administration), ki je ameriški vladni urad za prehrano in zdravila, ki deluje pod okriljem ministrstva ZDA za zdravje, je izdal priporočilo, da starši izdelkov, kot so gnezdeca za dojenčka, ne uporabljajo zaradi povečane nevarnosti zadušitve. Prispevek priporočila si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

Ista priporočila je podal Kanadski inštitut za javno zdravje in Avstralsko združenje za varno spanje dojenčkov.

Zelo veliko staršev uporablja gnezdece v primeru skupnega spanja. The Lullaby Trust navaja, da v primeru skupnega spanja nikakor ni priporočljiva uporaba gnezdeca za dojenčka med spanjem.

Ne uporabljajte gnezdeca za dojenčke


Večina proizvajalcev se je zaščitila in v svojih navodilih navajajo, da se gnezdece za dojenčke lahko uporablja samo ob dnevnem spanju in ob neposrednem opazovanju staršev, do določene starosti in ob določenih pogojih. Pozornost mi je pritegnil posnetek, kjer avtorica opozarja na etično vprašljiv marketing in zavajanje staršev pri prodaji DockATot gnezdeca za dojenčka.


Večina staršev teh navodil ne bere, proizvajalci so pa tako zaščiteni.

Seveda ne obstajajo trdni dokazi, da je gnezdece za dojenčke neposredno škodljivo, saj priporočila različnih organizacij izhajajo iz obsežnih raziskav, kakšen naj bi bil varen spalni prostor za dojenčka.

Na drugi strani tudi ne obstaja noben dokaz, da bo vaš dojenček zaradi gnezdeca bolje spal.

Navajanje, da gnezdece za dojenčka ponazarja občutek v maternici, je zavajanje staršev, saj se pri tem ne upošteva, da imajo dojenčki prve mesece prisoten Morow refleks in če si želite bolj strokoven pogled na to tematiko, si lahko preberete moj prispevek, v katerem navajam raziskave o varnosti, škodljivosti in učinkovitosti povijanja dojenčka.

Pri uporabi gnezdeca za dojenčka upoštevajte tudi druge dejavnike tveganja, kot so nedonošenost, kajenje enega od staršev ... itd.

Zmedo glede varnosti izdelkov je poudarila nedavna raziskava novopečenih in bodočih staršev, ki jo je naročil The Lullaby Trust. 91 % anketirancev je upoštevanje nasvetov o varnejšem spanju navedlo kot zelo pomemben dejavnik pri nakupu izdelka.

Vendar pa je ista raziskava tudi pokazala, da je 41 % staršev kupilo ali namerava kupiti gnezdece za dojenčka.

Ti predmeti, so v nasprotju z nasvetom, da naj dojenčki spijo na trdni, povsem ravni površini. Spanje dojenčka na mehki podlagi lahko poveča tveganje za SIDS, saj dojenčki težje izgubljajo telesno toploto in ohranjajo varno temperaturo.

Gnezdeca za dojenčke

Kaj pa če, je zavestna odločitev družine, da boste uporabljali gnezdece za dojenčka med spanjem, ali pa ste gnezdece že kupili?


V tem primeru priporočam, da ste pri uporabi gnezdeca za dojenčke med spanjem bolj pozorni:

 • Da ne uporabljate gnezdeca s preveč mehkimi vzmetnicami.
 • Preverite, ali se mogoče vaš dojenček med spanjem pregreva ali spi z glavo, obrnjeno proti stranici gnezdeca.
 • Ne dovolite, da vaš dojenček spi v gnezdecu brez nadzora. Gnezdece za dojenčka uporabljajte samo za dnevno spanje.
 • Naj vaš dojenček v primeru uporabe gnezdeca spi z vami v isti sobi.
 • Dojenčka namestite tako, da bodo njegova stopala ob vznožju gnezdeca tako, da bo med otrokovo glavico in oblazinjenimi stranicami čim več prostora.

Posnetek zaslona 2022-08-28 001338.png

Vir slike: CCPC.

Ni bil moj namen, da staršem vzbujam dodaten strah. Želela sem biti konstruktivna, sočutna in praktična, ter starše opolnomočiti z znanjem, da sprejmejo preverjene in informirane odločitve.

Starši smo dandanes na vsakem koraku kritizirani, kaj vse delamo narobe, vse premalo pa vodeni, da preko znanja in osveščanja sami prevzamemo odgovornost za svoje odločitve, za katere čutimo, da so prave.

Želim si, da vam zapisi ostanejo in nato naredite tisto, kar se vam zdi primerno za vaš položaj, in kot starš nato nikoli ne smete čutiti potrebe, da svoje odločitve upravičujete komurkoli - tudi meni ne.


Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame v nas vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.


Viri:

 1. Gradivo pridobljeno iz spleta
 2. Jennifer Schneider, Ian Mitchell, Nalini Singhal, Valerie Kirk, and Shabih U. Hasan.Prenatal Cigarette Smoke Exposure Attenuates Recovery from Hypoxemic Challenge in Preterm Infants. Am. J. Respir. Crit. Care Med. 178: 520-526.
 3. Fleming, P., & Blair, P. S. (2007).,Sudden Infant Death Syndrome and parental smoking,Early Hum Dev. 83(11), 721–725.
 4. O’Leary, C. M., Jacoby, P. J., Bartu, A., D’Antoine, H., & Bower, C. (2013). Maternal Alcohol Use and Sudden Infant Death Syndrome and Infant Mortality Excluding SIDS. PEDIATRICS, 131(3), e770–e778.
 5. Gradivo pridobljeno iz spleta
 6. Vennemann, M. M., Bajanowski, T., Brinkmann, B., Jorch, G., Yucesan, K., … Sauerland, C. (2009). Does Breastfeeding Reduce the Risk of Sudden Infant Death Syndrome? PEDIATRICS, 123(3), e406–e410.
 7. Blood-Siegfried, J. (2009). The role of infection and inflammation in sudden infant death syndrome. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 31(4), 516–523.
 8. Downham, M A., Stanton, A N. (1981). Keep cool, baby: the risks of overheating in young babies. Health Visit Aug;54(8):325-8.
 9. Evans P. Overheating in infancy (1984). Arch Dis Child. Jan; 59(1): 93.
 10. Stanton, A N. Sudden infant death. Overheating and cot death (1984). Lancet 24;2(8413):1199-201.
 11. Gradivo pridobljeno iz spleta.
 12. Ball, H. L., Howel, D., Bryant, A., Best, E., Russell, C., & Ward-Platt, M. (2016). Bed-sharing by breastfeeding mothers: who bed-shares and what is the relationship with breastfeeding duration? Acta Paediatrica, 105(6), 628–634.
 13. Marinelli, K. A., Ball, H. L., McKenna, J. J., & Blair, P. S. (2019). An Integrated Analysis of Maternal-Infant Sleep, Breastfeeding, and Sudden Infant Death Syndrome Research Supporting a Balanced Discourse. Journal of Human Lactation, 089033441985179.
 14. Blair, P. S., Ball, H. L., McKenna, J. J., Feldman-Winter, L., Marinelli, K. A., … Bartick, M. C. (2020). Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol, Revision 2019. Breastfeeding Medicine.
 15. Gradivo pridobljeno iz spleta
 16. Vennemann, M. M. T., Höffgen, M., Bajanowski, T., Hense, H.-W., & Mitchell, E. A. (2007). Do immunisations reduce the risk for SIDS? A meta-analysis. Vaccine, 25(26), 4875–4879.
 17. Chiu, K., Tonkin, S. L., Gunn, A. J., & McIntosh, C. C. (2014). Are baby hammocks safe for sleeping babies? A randomised controlled trial. Acta Paediatrica
 18. Blair, Rs., Fleming, P.J., Smith, I.J. (1999). Babies sleeping with parents: casecontrol study of factors influencing the risk of the sudden infant death syndrome. BMJ., 319(7223), pp. 1457-1462.
 19. Moon, R. Y. (2016). SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Evidence Base for 2016 Updated Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment. Pediatrics, 138(5), e20162940.
 20. Carpenter, R.G., Irgens, L.M., Blair, p.s., England, P.D., Fleming- p., Huber, J. (2004) 'Sudden unexplained infant death in 20 regions in Europe: case control study of factors influencing the risk of the suden infant death syndrome, BMJ, 319(7223), PP. 1457-1462.
 21. Williams, S.M., Taylor, B.J., Mitchell, E.A., (1996). Sudden infant death syndrome: insulation from bedding and clothing and its effect modifiers', International Journal of Epidemiology* 25(2), pp. 366-75.
 22. Blair, P.S., Sidebotham, P., Evason-Coombe, C., Edmonds, M., Heckstall Smith, H.M., E.M., Fleming, P. (2009) 'Hazardous cosleeping environments and risk factors amenable to change: case-control study of SIDS in south west England', BMJ, Oct 13, pp. 339-66.
 23. Horne, R.S., Hauck, F.R., Moon, R.Y., Choir, M.P., Blair, P.S. (2014). 'Dummy (pacifier) use and sudden infant death syndrome: potential advantages and disadvantages, Journal Paediatric Child Health, Mar; 50(3), pp. 170 – 4.
 24. Hauck, F.R., Herman, S.M., Donovan, M. (2003) 'Sleep environment and risk of sudden infant death syndrome in an urban population: the Chicago Infant Mortality Study; Pediatrics, 111(5 pt 2), pp. 1207-1214.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?