Untitled design (64).png


Se vaš dojenček čez dan nenehno zbuja? Je njegovo dnevno spanje omejeno na 30 - 45 minut?

Predvidevam, da ste ta prispevek našli, ker se je spanje vašega dojenčka okoli 3. meseca spremenilo.

Obdobja daljšega dnevnega spanja so se zmanjšala in sprašujete se, kam to vodi. Seveda nas je veliko staršev doživelo scenarij, da se je dojenček po tretjem ali četrtem mesecu starosti začel med dnevnim spanjem prebujati na 30 – 45 minut.

Zakaj je tako in kako, če sploh, lahko to preprečimo, boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Če pa je vaš dojenček ali otrok že starejši, si lahko preberete moj prispevek, o dnevnem spanju dojenčka, malčka in predšolskega otroka, kjer zelo natančno obrazložim, kaj vpliva na dnevno spanje, in kako dnevno spanje podaljšati, če je to izziv.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Nenehno zbujanje, dnevno spanje dojenčka in sprememba spanja.

Okoli 3. do 5. meseca starosti se večini dojenčkov začne spreminjati spanje. Gre za največjo in trajno nevrobiološko spremembo spanja. Vse to vpliva, da ima dojenček večje izzive, da prehaja med spalnimi cikli.

Add a little bit of body text (1).png

Več o tej biološki spremembi si lahko preberete v mojem prispevku.

Biološke osnove, ki uravnavajo dnevno spanje dojenčka.

dnevno spanje dojenčka

Preden posegamo v dnevno spanje dojenčka, moramo najprej razumeti osnove spanja; kateri dejavniki vplivajo, da tudi odrasli zvečer zaspimo in se zjutraj zbudimo?

Pri razumevanju pomena spanja nam lahko pomaga poznavanje mehanizma cikla spanja in budnosti. Ta 24-urni biološki mehanizem nadzoruje kombinacija dveh notranjih vplivov: homeostaze spanja in cirkadianih ritmov.

V trenutku, ko se zbudimo, se začne nabirati homeostatična težnja po spanju (v nadaljevanju spalni pritisk), ki doseže svoj vrh pozno zvečer, ko zaspi večina posameznikov. Spalni pritisk je manjši čez dan, kar pripomore, da otrok podnevi težje zaspi. Še vedno pa to potrebuje.

.

Dnevni cikli spanja trajajo od 30 – 45 minut (odvisno od starosti vašega otroka), kar velikokrat pripelje do tega, da ko se otrok po tem ciklu prebudi, ne zaspi več nazaj.

Dnevni spanec je tisti, ki ga nazadnje urejamo, saj večina dojenčkov zaradi razvojne nezrelosti nima nekih predvidljivih vzorcev spanja do šestega meseca starosti (v primeru, da je dojenček nedonošenček upoštevajte korigirano starost).

Torej, ko razmišljate, da bi posegli v dnevni dremež vašega dojenčka, bi rada poudarila, da so kratki dnevni dremeži do 6. meseca zelo pričakovani in normalni. Le ti se bodo podaljšali, ko bo vaš dojenček starejši in bo zmogel že več budnega stanja, posledično bo spalni pritisk večji in to ga bo dalj časa držalo v dnevnem spanju.

Kaj pa lahko pričakujemo starši od dnevnega spanja dojenčka do 6. meseca?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-14T095952.108.png

Rojstvo do - 3. mesecev

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Večina zdravih dojenčkov v prvih mesecih nima težav z dnevnim spanjem, saj je spanje nezrelo in cikli spanja niso očitni. Dojenčki v tej starostni skupini imajo običajno nekoliko naključne in nepredvidljive odseke spanja, kar je popolnoma normalno.

3. mesece – 6. mesecev

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Od približno 3. do 4. meseca, do 6. meseca so dnevni dremeži z eni spalnim ciklom (približno 40 minut) zelo pričakovani in normalni. V tej starosti veliko za podaljšanje dnevnih dremežev ne morete storiti. Iz tega razloga na splošno ni vredno posegati v dnevno spanje v tej starostni skupini.

Kako podaljšati dnevno spanje dojenčka?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) - 2022-09-14T100232.104.png

V tem obdobju se lahko starši odločijo za nekaj poti:

Pomoč pri spanju

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

V tej starostni skupini bo večina dojenčkov najlepše in najdlje spala v vožnji z vozičkom ali v nosilki. Nežno tresenje bo delovalo na dojenčkove možgane zelo pomirjujoče in neposredna bližina odrasle varne osebe bo dojenčka zazibala v daljši sen.

Pogosto spanje

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Prepričati se morate le, da ima vaš dojenček dovolj dnevnih spancev. To pomeni, da boste morda dojenčku ponudili štiri, pet ali celo šest dremežev na dan.

Kombinacija pomoči pri spanju in pogostejšega spanja.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Najboljša pot za večino družin je kombinacija zgoraj navedenega.

Ponudba več dnevnih dremežev doma in nekaj dnevnih dremežev na poti (nosilki, vozičku), dokler otrokov spanec ne dozori, vam bo dala prožnost, da bo vaš dojenček spal, hkrati pa boste dojenčku dodajali različne asociacije dnevnega spanja.

Nazadnje pa naj bo največje merilo vaš dojenček. Če je vaš dojenček po 30 ali 40 minutah dnevnega spanja dobre volje, vas za njegovo dnevno spanje nima kaj skrbeti.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Tudi sama sem na lastni koži občutila, kako nam tovrstne vsebine primanjkujejo. Če vas vsebine osebne rasti, dela na partnerskem odnosu, mentalnega zdravja v času starševstva ... Itd. zanimajo, na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?