Untitled design (64).png


Ali vaš dojenček ne spi čez dan? Je dnevno spanje dojenčka ali otroka izziv v vaši družini? Se pojavljajo problemi z uspavanjem čez dan? Ali mogoče otrok ali dojenček ne spi podnevi ali noče spati podnevi?

Še kako se v živo spomnim tisti občutek, ko hrepeniš po času, ko bo otrok šel v spanje, da boš lahko vsaj tisto mrzlo kavo spil v miru ali pa z njim nadomestil manko nočnega spanja. Seveda otroka uspavaš in on se zelo hitro prebudi v tebi pa vre od jeze in še otrok postane zelo hitro slabe volje, saj je spal premalo in krog je sklenjen.

Kratko dnevno spanje dojenčka ali otroka je eden od najpogostejših izzivov, ki sem jih v teh letih delila s starši in želim si, da vam bodo spodaj napisani napotki v pomoč.

Razdelila sem jih po starosti, saj so realistične zmožnosti dnevnega spanja zelo biološko pogojene.


Kazalo prispevka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Kratko dnevno spanje dojenčka od 0. – 6. mesecev.


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (82).png

Ko razmišljate, da bi posegli v dnevno spanje dojenčka, bi rada poudarila, da je kratko dnevno spanje do 6. meseca zelo pričakovano in normalno.

Dnevno spanje se bo podaljšalo, ko bo vaš dojenček starejši in bo zmogel že več budnega stanja, posledično bo spalni pritisk večji in to ga bo dalj časa držalo v dnevnem spanju. Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku …

Pri razumevanju, kako spalni pritisk deluje, si lahko pomagamo z analogijo »vlakca smrti«. Manjši, kot je vaš otrok manjše kapacitete, ima njegovo telo, da uravnava homeostatično težnjo po dnevnem spanju, kar pomeni, da je spalni pritisk, ki ga drži v dnevnem spanju manjši saj spalni pritisk narašča s količino časa, ki ga otrok preživi v budnem stanju.

Biološke sposobnosti držanja budnega časa vašega 4. mesečna dojenčka so veliko manjše …

1.png

Kot recimo 8. mesečnega dojenčka …
2.png

Ali 2. letnega malčka …

3.png


Kdaj opazimo, da začnejo dojenčki podaljševati dnevno spanje?


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (83).png


Približno do 6. meseca večina dojenčkov začne podaljševati prvo dnevno spanje - to je znak, da spanje dozoreva. Ne obremenjujte se, kako dojenčka uspavate … uporaba različnih spalnih asociacij je več kot dobrodošla. Zapomnite si, da več kot imamo spalnih asociacij, bolje je, ker to pomeni, da lahko otroka na različne načine uspavamo.

Dnevno spanje dojenčka ... rojstvo do - 3. meseca.

Untitled (900 × 200 px) (500 × 100 px) (2).png Večina zdravih dojenčkov v prvih mesecih nima težav z dnevnim spanjem, saj je spanje nezrelo in cikli spanja niso očitni. Dojenčki v tej starostni skupini imajo običajno nekoliko naključne in nepredvidljive odseke spanja.

Dnevno spanje dojenčka od 3. mesece – 6. mesecev.

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (86).png
Od približno 3. do 4. meseca, do 6. meseca je dnevno spanje dojenčka z enim spalnim ciklom (približno 40 minut) zelo pričakovano in normalno. V tej starosti veliko za podaljšanje dnevnega spanja ne morete storiti. Iz tega razloga na splošno ni vredno posegati v dnevno spanje dojenčka v tej starostni skupini.

V tem obdobju se lahko starši odločijo za nekaj poti ...

1) Pomoč pri spanju

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

V tej starostni skupini bo večina dojenčkov najlepše in najdlje spala v vožnji z vozičkom ali v nosilki. Nežno tresenje bo delovalo na dojenčkove možgane zelo pomirjujoče in neposredna bližina odrasle varne osebe bo dojenčka zazibala v daljši sen.

2) Pogosto spanje

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Prepričati se morate le, da ima vaš dojenček dovolj dnevnih spancev. To pomeni, da boste morda dojenčku ponudili štiri, pet ali celo šest dremežev na dan.

3) Kombinacija pomoči pri spanju in pogostejšega spanja

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Najboljša pot za večino družin je kombinacija zgoraj navedenega. Ponudba več dnevnih spancev v posteljici in nekaj dnevnih spancev na poti (nosilki, vozičku), dokler otrokov spanec ne dozori, vam bo dala prožnost, da bo vaš dojenček spal, hkrati pa boste dojenčku dodajali asociacijo spanja doma.

Več o tem, kako se gradijo spalne asociacije si lahko preberete v mojem prispevku.

Kako lahko poskusite podaljšati dnevno spanje dojenčka?


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (84).png
Opisane imate dve metodi, ki vam lahko pomagajo. Je pa v tej starosti skupini zaradi manjših spodobnosti dojenčka, da ostane več časa v budnem stanju in posledično manjšemu spalnemu pritisku tako, da je možnost 50/50, da bosta v tej starostni skupini omenjeni metodi delovali.

»Wake to Sleep« metoda:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

»Wake to Sleep« je metoda, ki se odlično obnese v primeru, da je treba prekinjati določene vzorce in navade, uporabljamo jo tudi pri podaljševanju dnevnih dremežev. Poskusite ponavljati omenjeno metodo en teden. Teden dni potrebujejo možgani, da vsaj približno okrepimo nove povezave in lahko se zgodi, da bo vaš otrok začel spati dlje.

Kako pa izvedem omenjeno metodo?

Opazujte, koliko je spalni cikel vašega otroka dolg. V primeru, da je spalni cikel vašega otroka dolg 40. minut in se po teh minutah prebudi, pojdite k njemu v 35. minuti in ga res narahlo prebudite … toliko, da zmotite spalni cikel, ki bo ob tem šel v prvoten položaj.

Otroku položimo dudo v usta, ga pobožamo, nežno pihnemo v lička, lahko ga podojimo … samo tako, da ga narahlo predramimo. V primeru, da bo imel dovolj spalnega pritiska, bo nato spal dlje.

Reševanje dnevnega spanja dojenčka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Preden se otrok prebudi ali takoj ko se prebudi, pojdite k njemu in ga dojite, nosite, položite roko na prsi koš, ste ob njem, dokler ne gre nazaj v spanje. Ostanite z otrokom nekaj časa in opazujte, če bo šel nazaj v spanje.

Priporočam, da omenjen poseg izvedete, preden se otrok prebudi … tako kot pri »wake to sleep metodi«, lahko greste do svojega dojenčka par minut, preden pride do konca spalnega cikla in mu pomagate v naslednji spalni cikel.

Posnetek zaslona 2022-08-19 233408.png

Dnevno spanje dojenčka ali otroka od 6. mesecev – 6. let.


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (85).png

Dnevno spanje je drugačno od nočnega spanja. Ker je dnevno spanje veliko bolj rahlo od nočnega spanja (sploh v prvem delu noči je spalni pritisk in melatonin zelo visok), je morebitna prebuditev veliko bolj možna zaradi motenj, ki lahko nastanejo v okolju. Za nočno spanje lahko otroka zibate, dojite … Itd. in ga nato precej preprosto prestavite v posteljico, saj je globok spanec na prvem mestu.

V času dnevnega spanja je spanec tako rahel, da se lahko vaš otrok, če zaspi v vaših rokah, zbudi v trenutku, ko ga premaknete stran od svojega toplega telesa.

1. Ustvarite optimalno okolje za spanje.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Popolnoma nič ni narobe, če vam otrok zelo lepo spi v vozičku, nosilki ali v avtu. Vsekakor vas spodbujam, če opazite, da vaš otrok spi dlje in lepše recimo v vozičku, da to uporabite in greste na svež zrak. Moja izkušnja pri obeh otrocih in izkušnje mnogih staršev pa so, da predvsem, ko dojenček postane zelo radoveden (nekje po 4. mesecu), da spanje v vozičku ali nosilki ne deluje več. Otrok se prebudi in ne želi spati dlje. Takrat ga lahko vsaj za katerega od dnevnih dremežev dajete spati doma.

V primeru, da vašega otroka zelo hitro prebudijo zvoki iz okolja, si lahko pomagate z belim šumom, katerega glavna vloga je, da zaduši zunanje zvoke, ki bi vašega otroka morebiti prebudili.

2. Uvedite krajši 3. do 5-minutni ritual pred dnevnim spanjem.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Nič posebnega, svojemu otroku lahko pred dnevnim dremežem zamenjate pleničko. V primeru, da ga boste dajali spati v sobo, lahko gresta v sobo, zatemnite prostor, mu nekaj zapojete … itd. Ko bo vaš otrok starejši, mu lahko pred dnevnim dremežem preberete krajšo zgodbico.

Rituali zelo dobro delujejo pri otrocih, saj jim dajejo občutek varnosti, poleg tega otrok ve kaj sledi za določenim ritualom. Naši možgani obožujejo predvidljive vzorce in vsako spremembo jemljejo kot potencialno grožnjo. Zato imajo otroci radi rituale in predvidljivost, saj jim zaradi nezrelosti možganov omogočajo večji občutek varnosti.

Staršem velikokrat omenim, kako bi bilo nam, če nam sedaj odstranijo vse ure, tablice, telefone? Verjetno bi hitro začutili stisko in upoštevajmo, da dojenček, malček in predšolski otrok vseh teh mehanizmov, ki jih odrasli nezavedno soustvarimo za večji občutek predvidljivosti, in varnosti še nima.

Kateri so najpogostejši vzroki za kratko dnevno spanje dojenčka ali otroka v tej starosti?


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (87).png

1. Spalne asociacije:

Po 6. mesecu starosti, ko pri večini dojenčkov opazimo, da začnejo spati daljše dnevne dremeže, ker več časa tudi zdržijo v budnem stanju, to pa pomeni, da je spalni pritisk večji kar jih drži dlje v spanju. Opazimo kratke dnevne dremeže samo pri dojenčkih ali kasneje malčkih, ki imajo eno močno spalno asociacijo, ali pa imajo izzive s povezovanjem spalnih ciklov tudi med nočjo.

Pri dnevnem spanju se dojenčki veliko hitreje prebudijo, ko prehajajo med rahlim in globokim spanjem in iščejo poznano spalno asociacijo, ki bi jih obdržala v spanju.

2. Vaš otrok je preutrujen:

Predvsem pri mlajših dojenčkih, ki nimajo še tako zrelega živčnega sistema, je treba okno budnosti v primeru, da se zelo hitro prebudijo, skrajšati. Malčki in starejši dojenčki pa lahko zdržijo več časa v budnem stanju in krajše podaljševanje budnega stanja lahko pomeni, da bodo dlje spali, ker bodo imeli gostejši spalni pritisk, ki jih bo držal v spanju.

Poskusite čas, preden otrok zaspi, za prvo dnevno spanje za 15. minut podaljšati ali skrajšati in opazujte, kaj se zgodi.

Kako podaljšati kratko dnevno spanje dojenčka ali otroka od 6. mesecev - 6. let.


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (88).png

»Wake to Sleep« metoda:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

»Wake to Sleep« je metoda, ki se odlično obnese v primeru, da je treba prekinjati določene vzorce in navade, uporabljamo jo tudi pri podaljševanju dnevnih dremežev. Poskusite ponavljati en teden omenjeno metodo.

Kako pa izvedem omenjeno metodo?

Opazujte, koliko je spalni cikel vašega otroka dolg. V primeru, da je spalni cikel vašega otroka dolg 40. minut in se po teh minutah prebudi, pojdite k njemu v 35. minuti in ga res narahlo prebudite ... toliko, da zmotite spalni cikel, ki bo ob tem šel v prvoten položaj. Otroku položimo dudo v usta, ga pobožamo, nežno pihnemo v lička, lahko ga podojimo … samo tako, da ga narahlo predramimo.

V primeru, da bo imel dovolj spalnega pritiska, bo nato spal dlje.

Zakaj ta medota lahko deluje? Naši spalni cikli nimajo možnosti združevanja. Ko otroka predramimo spalni cikel pravzaprav gre na začetek, in lahko se zgodi, da zaradi tega vaš dojenček - otrok spi dlje.

Reševanje dnevnega spanja dojenčka ali otroka:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Kadar se vaš otrok prebudi in zaslišite, da je zajokal, pojdite k njemu in ga dojite, nosite, položite roko na prsi koš, ste ob njem, dokler ne gre nazaj v spanje. Ostanite z otrokom nekaj časa in opazujte, če bo šel nazaj v spanje.

Če reševanje dnevnega spanja ne deluje:


Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (89).png

1. možnost.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če imate raje bolj postopen pristop, lahko delate na reševanju dnevnega spanja dojenčka ali otroka, kot je opisano v korakih zgoraj. Ta strategija vključuje predvidevanje, da se bo dojenček prebudil iz cikla spanja in takrat pridete do otroka, preden se popolnoma zbudi. Takoj, ko se vaš dojenček ali otrok prebudi, položite roko nanj ali ga morda celo dvignete, nosite ali dojite, da poveže spanje.

Nadaljujte s tem in nato počasi zmanjšujte količino posega, ki ga opravite, da otrok zaspi nazaj. Če svojega otroka recimo teden dni nosite, da zaspi nazaj, ga poskusite naslednji teden uspavati nazaj z božanjem … itd.

Ta strategija običajno traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, preden lahko vaš otrok spi dlje.

2. možnost.

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če vaš otrok ne joka in vas ne kliče (moja otroka nista spadala v to kategorjo), poskusite, da otroka pustite v posteljici 5. - 10. minut prede greste do njega. Na primer, če je vaš dojenček spal 40. minut, ga boste pustili v posteljici še dodatnih 10. minut, preden boste vstopili. Dojenčka ali otroka nikakor ne pustimo v stiski, saj bomo tako dosegli ravno nasprotno. Ustvarili bomo neprijetno asociacijo in otrok se vas bo naslednjič pred dnevnim spanjem oklepal in ne bo želel v spanje.

.

Želim poudariti, da v večini primerov »čakanje« ne bo privedlo do tega, da bo vaš otrok zaspal nazaj.

Cilj je, da ustvarimo to, da ponotranji, da se prebudi v umirjenem stanju, kar bo povečalo verjetnost, da bo v prihodnosti spal dlje. Ta vrsta strategije traja približno 5-7 dni, preden pripelje do daljših dnevnih dremežev.

Posnetek zaslona 2022-08-19 225258.png

Nekateri dojenčki imajo že naravno zelo kratko dnevno spanje. Če je vaš otrok po kratkem dnevnem spanju dobre volje in ne čutite, da bi to vplivalo na njegovo nočno spanje vas o količini in dolžini njegovega dnevnega spanja nima, kaj skrbeti

Žal ne obstaja čudežna metoda in pogosto je dnevno spanje dojenčka ali otroka kratko sploh, ko dojenček ali malček napreduje v razvoju.

Vem, da se bo po tem zapisu našli komentarji (in tudi spletni zapisi), da bodo dojenčki »spali, ko bodo pripravljeni« žal, pa vem, da pri mnogih otrocih in dojenčkih to ni realno.

Večina staršev ne želi podaljšati dnevnega spanja zato, ker bi imeli nerealistična pričakovanja, ampak zato, ker so utrujeni od nenehnega uspavanja in nato regulacije otroka, ki je spal premalo, in je zaradi tega izredno slabe volje. V njih je nemoč in obup, ker ne vedo kako iz začaranega kroga, ki mu ni konca.

Upam, da vam bodo ti zapisi v pomoč in naj bo v vas zaupanje, da tudi to mine. Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Leta dela s starši so me pripeljala do spoznanja, da je bolj kot delo na spanju dragoceno, da se starši opolnomočijo za izzive, ki jih življenje z otrokom prinese. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?