Untitled design (64).png


Zakaj se moj dojenček ponoči zbuja? Zakaj se dojenček zbuja ponoči? Nenehno zbujanje dojenčka ali otroka. Zakaj se moj dojenček ali otrok nenehno zbuja?

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Raziskovanje vzorca nočnega prebujanja je lahko zelo koristno, če poskušate izboljšati spanje.

Razumevanje ali je vaš otrok lačen, preutrujen ali mu je preprosto neprijetno igra pomembno vlogo. Pri interpretaciji nočnega prebujanja opazimo predvidljive vzorce, ki jih lahko povežemo z biološkim ozadjem in samo nevrobiologijo spanja.

Ti zapisi so namenjeni dojenčkom, ki so starejši od 6. meseca starosti (upoštevajte korigirano starost, če je vaš dojenček nedonošenček). Do 6. meseca dojenčkovo spanje šele dozoreva in je pomembno, da postavimo starostno mejo, da se izognemo napačni interpretaciji, ki bi lahko nastala pri starših.

Diagnostično merilo, da se upoštevajo smernice prebujanj, ki jih bom opisala spodaj, je, da se morajo izzivi v povezavi s spanjem in uspavanjem ponavljati vsaj 3. tedne in vsaj 3-krat na teden. Obdobja pogostejšega prebujanja so v prvih dveh letih pričakovana obdobja, saj gre vaš dojenček in malček čez intenzivno obdobje razvoja.


V prispevku bomo obravnavali 6. najpogostejših vzrokov pogostega zbujanja dojenčkov in malčkov:


Zakaj se dojenček zbuja ponoči?

1. »Lažni zagon« spanja v angl. boste našli termin »False Starts«.

lažni zagon


Dojenčka lahko hitro in brez težav uspavate, in ko se že udobno namestite in zadihate, da imate čas zase, se vaš dojenček čez 20. do 60. minut prebudi z jokom. Dojenčka morate nato nositi, dojiti ali mu popraviti dudo. Omenjen vzorec prebujanja se lahko nato ponovi še 2 do 3-krat preden dojenček zdrsne v daljši in bolj globok spanec.

Omenjen »lažni zagon« se lahko zgodi iz več razlogov. Najpogostejši vzrok je spuščanje dnevnih dremežev ali premalo dnevnega spanja. Vse to vodi do bolj razdrobljenega nočnega spanja. Manj pogosto se zgodi, da za tovrstnim zbujanjem stoji predolg zadnji dnevni dremež, ki onemogoča, da bi spalni pritisk opravil svojo vlogo in bi dojenček ali malček ostali dlje v spanju.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če je vzrok, da je dojenček preutrujen, ker je spustil dnevno spanje in se vzorec »lažnega zagona« dogaja pogosto (ker roko na srce to se dogaja kdaj pa kdaj vsem). Predlagam, da delate na daljšem dnevnem spanju. Več, kako delati na dnevnih dremežih najdete v zapisih o dnevnem spanju.

Ob opisovanju pogostega prebujanja v prvem delu noči bi rada omenila tudi morebiten vzrok, ki se pogosto kaže pri dojenčkih in malčkih, ki spijo s svojimi starši. Upoštevati moramo, da je skupno spanje tudi spalna asociacija (otrok povezuje spanje … s spanjem s starši v isti postelji). Pri svoji hčerki in pri mnogih starših, s katerimi sem v teh letih sodelovala, sem opazila, da od 6. meseca in nekje do 2. leta, v primeru skupnega spanja dojenčki in otroci pogosto kličejo starša, saj povezujejo spanje s starši. Moja hčerka je povezovala spanje z mano, in če me ni bilo, me je klicala, ko pa sem bila poleg, je spala mirno.

Velikokrat otrokovo stisko, ko nas ni, povezujemo samo s separacijsko anksioznostjo.

Pa vendar okoli 6. meseca pri dojenčkih pride do razvoja, ki ga bolj natančno opisuje teorija trajnosti predmeta, katere avtor je priznani švicarski psiholog, Jean Piaget. Trajnost predmeta je razumevanje, da predmeti še naprej obstajajo, tudi če jih ni mogoče zaznati.

V svojih raziskavah je Piaget zaključil, da otroci ne morejo pravilno razumeti zasnove stalnosti predmeta in oseb, dokler niso stari vsaj 12. mesecev. Vemo tudi, da postanejo možganske strukture - hipokampus, ki omogočajo razumevanje, da ima otrok ponotranjen občutek, da se bo starš vrnil zrele šele okoli 18. meseca starosti. Pri dojenčkih in otrocih, ki si delijo posteljo skupaj s starši, se po mojih izkušnjah pogosto zbujajo, če starša ni poleg, zaradi nezmožnosti razumevanja trajnosti predmeta in oseb veliko bolj kaže. Kako iz skupnega spanja v posteljico si lahko preberete v mojem prispevku.

2. Izzivi povezani z uspavanjem … dolgo uspavanje ...

dolgo uspavanje dojenčka ali otroka


Vaš dojenček ali malček se na splošno zdi utrujen in pripravljen na spanje, in ko ga želite uspavati, potrebuje več kot 20. minut zibanja, dojenja, božanja ali drugega pomirjanja.

Kaj nam pravi znanost o dojenčkovem spanju:

Idealen čas, ki ga potrebujemo, da zdrsnemo v spanje, naj bi bil 15. do 20. minut. Temu strokovno rečemo spalna latenca.

To, da svojega dojenčka ali malčka zelo dolgo uspavate, lahko nakazuje na to, da sploh še ni pripravljen na spanje (da spalni pritisk in melatonin nista opravila svoje vloge) ali pa, da je mogoče preutrujen, ker se zaradi povišanega kortizola ne more umiriti. Redko pride do tega, da otrokova biološka ura postane ponotranjenja do te mere, da otrok ne zaspi do določene ure, ki jo cirkadiani ritmi povezujejo z nočnim spanjem.

Več o rešitvah in vzrokih dolgega uspavanja si lahko preberete v naslednjem prispevku, kako uspavati dojenčka ali otroka, da bo hitreje in mirneje zaspal.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Preverite, kdaj je vaš otrok končal z zadnjim dnevnim dremežem. V mojih vodnikih najdete okvirno dolžino homeostatične težnje po spanju, ki vam nudi orientacijo, kdaj je otrok pripravljen na spanje. To bi v praksi pomenilo, da če imate 8. mesečnega dojenčka, ki je zaključil z zadnjim dnevnim dremežem ob 18h, bo zelo težko zaspal ob 10h, ker njegovo telo ni začelo sproščati še spalnega pritiska, ki bi mu pomagal v spanje.

Če je vaš otrok preutrujen poskusite premakniti uro uspavanja ali preverite, kako je z njegovimi dnevnimi dremeži. Preverite tudi, kakšno je spalno okolje - zlasti temperaturo in svetlobo, da zagotovite, da soba ni prevroča ali je mogoče preveč svetlo za spanje.

Če pa so otrokovi cirkadiani ritmi ponotranjili določeno uro za nočno spanje in pred to uro otrok ne zdrsne v spanje, je treba z malimi koraki otrokovo biološko uro pripraviti na drugo uro nočnega spanja. V takih primerih se uporablja metodo »bedtime fading« in je za implementacijo te metode žal potreben individualno pristop, saj moramo izključiti tudi druge dejavnike, ki lahko vplivajo na dolgo uspavanje.

3. Zbujanje dojenčka na 1 uro (60 minut) ali 90 minut.

Prebujanje_na_60_ali_90_minut


Kaj nam pravi znanost o dojenčkovem spanju:

Dojenčki se med vsakim spalnim ciklom na kratko prebudijo, tudi mi se in to je naša osnovna biologija spanja le, da so naši spalni cikli daljši od spalnega cikla dojenčka. To je normalno in naravno dogajanje in se zgodi približno vsakih 60–90 minut. Dojenčki, ki povezujejo neko vedenje s spanjem (potreba po nečem zunanjem od staršev, kot so sesanje, zibanje, nošenje), se bodo ob vsakem od teh ciklov spanja prebudili in poklicali pomoč, priklicali bodo poznano spalno asociacijo, da se nato vrnejo v spanje. Pogosto se zgodi, da se to kaže kot dojenje na eno uro.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

V tem primeru delamo na spreminjanju ali dodajanju spalnih asociacij. Kako to storite, boste našli v mojem prispevku. Najlažje to naredimo ob nočnem uspavanju … načinov je veliko in lahko izberete tistega, ki vas nagovori in menite, da ustreza vam in družini.

4. Pogosto zbujanje dojenčka ali otroka na vsake 2 uri – 3 ure.

Pogosta prebujanja na vsake 2 uri – 3 ure.


Kaj nam pravi znanost o dojenčkovem spanju:

Dojenčki, ki spijo 2-3 ure naenkrat, povezujejo spalne cikle in omenjena prebujanja največkrat nakazujejo na nočno hranjenje. Odvisno je od starosti dojenčka ali malčka in pri tem moramo upoštevati realistična pričakovanja o potrebah nočnega hranjenja dojenčkov.

Več o tem si lahko preberete v prispevku o nočnem hranjenju in kako ga počasi in nežno ukiniti.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Če se vaš dojenček ali otrok med nočjo pogosto hrani, le tega pa ne "potrebuje" več, boste morali uravnotežiti zaužite dnevne kalorije čez dan in zmanjševati nočno hranjenje.

5. Zelo pogosta zbujanja na 5 – 10 minut (zelo difuzna prebujanja čez noč).

Zelo pogosta prebujanja na 5 – 10 minut


Kot starši imate občutek, kot da se vaš dojenček ali malček ne more umiriti. Med spanjem je zelo nemiren. Lahko v prvem delu noči spi malo dlje (2 ali 3 ure v kosu) nato pa se zelo, zelo pogosto prebuja v zelo nepredvidljivem vzorcu. Mogoče opazite tudi, da vaš otrok smrči, spušča nenavadne zvoke ali ima kratke odmore dihanja.

Kaj nam pravi znanost o dojenčkovem spanju:

Okoli 6. meseca postane dojenčkov cirkadiani ritem bolj predvidljiv in organiziran. V prvem delu noči je spanec bolj globok in takrat se dojenček redko prebudi. Prebujanja v prvi tretjini noči so največkrat povezana z bolečino, nelagodjem, boleznijo ali preutrujenostjo.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Vašemu otroku je morda neprijetno, lahko mu rastejo zobki (nelagodje zaradi izraščanja zobkov preneha v večini po 2. dneh, ko zobek pride ven), lahko je bolan, če je za tem zbujanjem preutrujenost, predlagam, da delate na dnevnih dremežih. Tovrstno zbujanje pa lahko nakazuje tudi na določen medicinski vzrok (alergije, intolerance, obstrukcije dihanja, težave s kožo … itd.), ko je otrokovo telo v neprijetnosti in moramo odstraniti vzrok neprijetnosti. Preverite tudi otrokovo spalno okolje, oblačila in poskrbite, da vaš otrok ni preveč vroč.

Razmišljajte in raziskujte v smeri, kaj mojemu otroku onemogoča, da bi se počutil prijetno? Če se omenjen vzorec pogosto ponavlja, vzroka pa ne najdete, se pogovorite s svojim pediatrom, ki vas bo napotil do ustreznega specialista, ki lahko vašemu otroku pomaga. Včasih pri zelo pogostem prebujanju otrok diha skozi usta, ali je zelo nemiren med spanjem, kar lahko nakazuje na določen zdravstveni izziv, zaradi katerega se otrok prebuja.

6. Bedenje dojenčka ali otroka čez noč (angl. Split night).

Bedenje dojenčka ali otroka čez noč


Vaš otrok se zbudi sredi noči in kar koli, kar poskušate, da bi zaspal nazaj, ne pomaga. Večina dojenčkov ali otrok bo tudi dobro razpoložena med budnostjo in niti ne bo želela zaspati nazaj.

.

Razdeljena noč je v veliki meri biološka težava. Težava ni v tem, da vaš otrok ne zna zaspati, ampak v tem, da ne more zaspati, ker nima dovolj spalnega pritiska, ki bi ga držal v spanju.

Kaj nam pravi znanost o dojenčkovem spanju:

Otroci se glede na biološke potrebe razlikujejo po tem, koliko spanja potrebujejo. Če so celokupne potrebe vašega otroka po spanju 12 ur in čez dan spi 3 ure, bo vaš otrok čez noč spal 9 ur.

Konsolidirano nočno spanje poganjata dva dejavnika:

(1) cirkadiani ritem, ki omogoča, da se čas spanja in zbujanja zgodi ob primernem času, in (2) homeostatična težnja po spanju (bolj znana kot spalni pritisk), ki nastane ob tem, ko je vaš otrok večji del dneva buden.

Tako, se ustvari spalni pritisk, ki vašega otroka drži v spanju. Ko vaš otrok bedi čez noč, se spalni pritisk loči od cirkadianega ritma. To pomeni, da vaš otrok spi 8-9 ur in se zbudi precej osvežen in pripravljen, da začne dan … ob 2. uri zjutraj! Vaš otrok bo nekaj časa pokonci, spalni pritisk bo začel počasi naraščati in nato bo spal še nekaj ur do jutra.

Morebitna rešitev in usmeritev:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png

Urejanje dnevnega spanja, dodajanje spalnih asociacij ali prekinjanje navade. Več kako pristopiti najdete v mojem prispevku »Bedenje med nočjo«.

To so nekateri najpogostejši vzorci, ki jih opažamo pri prebujanju otrok. To pa ne pomeni, da lahko z naslavljanjem omenjenih vzorcev dosežemo neprekinjeno spanje med nočjo. Na dojenčkovo in malčkovo spanje sploh prvi dve leti vpliva še kar nekaj potencialnih vzrokov, kot so razvojni preskoki, motorični preskoki, prehod v varstvo in daljša odsotnost od primarnega skrbnika, prihod sorojenca … itd.

Zbujanje naših dojenčkov in malčkov med nočjo je pričakovano in normalno, z naslavljanjem določenih izzivov poveznih s spanjem pa lahko nočna prebujanja močno skrajšamo in sebi in otroku omogočimo bolj kakovostno spanje.

Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


V obdobju, ko se je sin prebujal tudi 20x na noč, sem sama doživljala že določene epizode depresivnih simptomov. Opremljenja s čustvovanjem, o katerem se premalo govori v starševstvu, bi brez lastne psihoterapije veliko težje izplula ven. Ko sem začela delati s starši na spanju, sem hitro ugotovila, da je spanje samo en del sestavljanke in da tudi, če spanje in nenehno zbujanje dojenčka ali otroka vsaj malo uredimo, da veliko večjo vrednost staršem doda, da jih opolnomočim na vsebinah, ki jih nato ponesejo v svet in jim ostanejo za vedno. Če vas vsebine osebne rasti, mentalnega zdravja v starševstvu zanimajo na moji spletni strani, najdete zelo veliko napotkov, zapisov in idej, kako se lahko opolnomočite v tem obdobju.

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?