Untitled design (64).png


Velikokrat dobim vprašanje od staršev, kako naj oblečejo dojenčka, da bo bolje spal in čeprav jih vedno spodbujam, naj opazujejo svojega dojenčka, vam z naslednjimi zapisi želim podati določene smernice.

Strah, da bo otroka zeblo, je še kako ukoreninjen strah v naši kulturi in bolj ali manj ga doživljamo vsi, če ne drugega dobivamo veliko subliminalnih sporočil babic in svojih mam, ki nam svetujejo, da ob vročih poletnih ali spomladanskih mesecih dojenčka pokrijemo ali mu oblečemo nogavičke.

Seveda nihče ne želi, da bi bilo dojenčku ali otroku prevroče ali premrzlo zato si želim, da vam bodo ti zapisi v pomoč.


V naslednjih vrsticah boste izvedeli:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Kako obleči dojenčka za spanje, da bo dlje spal?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (18).png

Preden gremo na konkretne napotke kako obleči dojenčka za spanje je koristno vedeti nekaj informacij o vplivu telesne temperature na razvoj cirkadianih ritmov.

Kako poteka regulacija telesne temperature in cirkadianih ritmov?

telesna temeratura

Naša telesna temperatura sledi cirkadianemu ritmu, kar pomeni, da telesna temperatura pade in naraste v 24h. Padec telesne temperature je signal za naše telo, da se pripravi na spanje. To je globoko zakoreninjena biološka lastnost, ki je pogosta pri številnih sesalcih (1).

Razlogi, ki podpirajo uskladitev sprememb telesne temperature s cirkadianimi ritmi, so precej zapleteni. Pred spanjem začne telesna temperatura padati in to daje telesu znak, da je čas za spanje (2). Ponoči se temperatura jedra telesa zniža za približno 1 stopinjo Celzija, zato je vaš otrok (in tudi mi) proti jutru na dotik hladen. Najnižja telesna temperatura je zgodaj zjutraj.

Višja telesna temperatura, na katero vpliva tudi okolje, spodbuja prebujanje (3).

.

Da bi prišlo do sprememb telesne temperature, morajo biti naša telesa sposobna učinkovito zadrževati ali izgubljati toploto. Ljudje to počnejo preko kože, ki ima mrežo krvnih žil. Krvne žile se odprejo (temu rečemo vazodilatacija) ali zožijo (vazokonstrikcija). Izziv je v tem, da dojenček nima še v polnosti dozorelih termoregulacijskih sposobnosti uravnavanja telesne temperature. Ima pa izredno nezrel živčni sistem, ki mu omogoča, da ga najmanjša neprijetnost prebudi. Pregrevanje je tudi poznan dejavnik tveganja za pojav nenadne smrti v zibelki (4).

Kakšna je priporočljiva zunanja temperatura spalnega okolja za dojenčke?

Untitled (100 × 100 px) (300 × 300 px) (17).png
Da bi zmanjšali tveganje za SIDS in tudi iz vidika kakovosti spanja, je bolje, da je vaš dojenček na hladnejši strani, kot da mu je prevroče. Čeprav je za dojenčke priporočljiva temperatura sobe med 20 in 21 stopinj Celzija (za odrasle je priporočljiva temperatura sobe manjša) me ni strah, da bo vašega dojenčka zeblo. Večina staršev, s katerimi sem v teh letih delala, so imeli previsoko temperaturo v sobi. Nedonošenčki imajo lahko več težav s toploto, zato jih je primerno obleči nekoliko toplejše. Kako se posvetujte s pediatrom/pediatrinjo ali patronažno medicinsko sestro.

Kadar boste v dvomih, se spomnite, kako smo spali milijone in milijone let … naši predniki niso imeli možnosti uravnavanja zunanje temperature preko toplotne črpalke.

Kako obleči dojenčka za spanje?

kako obleči dojenčka za spanje


Mene so učili, naj bo nekakšno vodilo, ki ga tudi patronažne medicinske sestre delijo s starši, da naj dojenčke oblečemo eno plast več, kot se nam odraslim zdi udobno. V topli noči lahko svojega dojenčka oblečete v zračno bombažno pižamo, bombažni pajac ali celo samo v plenico skupaj z bombažno spalno vrečo (5).

Priporočila, kako naj bi dojenčka ali otroka oblekli, ki so nastala po publikaciji (5), Ameriškega pediatričnega združenja najdete na spodnji infografiki. Dajte prednost naravnim materialom, ki ne bodo dražili otrokove kože. Ko izbirate pižame za svojega dojenčka ali malčka, se odločite za mehke, zračne tkanine brez kemikalij. Izogibajte se poliestru in drugim sintetičnim tkaninam.

Kako obleči dojenčka za spanje glede na različne temperature okolja?


Kako obleči dojenčka za spanje glede na različne temperature okolja?


Izogibajte se tudi uporabi kap ali česa drugega, kar pokriva otrokov obraz ali glavo, saj vaš otrok uravnava temperaturo s sproščanjem toplote skozi glavo.

Kateri so znaki, ki vam jih dojenček kaže, da mu je neprijetno, da mu je prevroče ali da ga zebe (6)?

Znaki, da je dojenčku vroče:

Pregrevanje lahko spremljate tako, da se dotaknete otrokovega prsnega koša in preverite znake, kot so potenje, zardela lica, mokri lasje, vročinski izpuščaj ali hitro dihanje. Ne skrbite, če so roke in noge, hladnejši od preostalega telesa. Upoštevajte, da lahko dojenčkove okončine ostanejo hladne na dotik, saj se njihov mali krvožilni sistem še razvija.

Znaki, da dojenčka zebe:

Verjetno se boste poleg pregrevanja želeli prepričati, da vašemu dojenčku ni prehladno. Če opazite, da so roke in noge vašega dojenčka rahlo modrikaste, je morda čas, da povečate toploto ali dodate plast oblačil. Če ste v dvomih, otipajte kožo na otrokovem vratu, trebuhu ali prsih.

Posnetek zaslona 2022-08-19 225258.png

Za konec še en namig, ki vam bo mogoče prišel prav v zimskih dne

Poskusite svojemu dojenčku ali otroku namestiti nogavice (spalno vrečo, pižamo, kjer bo imel pokrita stopala). To priporočilo seveda ne velja za toplejše mesece. Raziskave (7; 8) nam kažejo, da stopala uravnavajo našo telesno temperaturo. Nogavice, spalna vreča … Itd. bi mogoče preprečilo, da bi se vaš dojenček ali otrok ob običajnem padcu telesne temperature proti jutru prebudil.

Tako kot sem začela, bi tudi rada končala. Res, da vam v prispevku dodajam določene smernice, ki so vam lahko okvir. Nikoli pa karkoli, kar preberete jemljite za sveto. Še bolj pa filtrirajte "dobronamerna" sporočila, ki jih dobivate od babic ali mam, še vedno ste vi največji strokovnjak za svojega otroka in vedno vas spodbujam, da opazujete otroka in znake, ki vam jih on sporoča.


Untitled (1080 × 1350 px) (2).png


Druge objave, ki vam bodo mogoče v pomoč:

Mentalno zdravje v starševstvu:

Untitled (100 × 100 px) (40 × 40 px) (3).png


Obdobje, ko postanemo mame, v nas vzbudi paleto občutkov, ki nas prestrašijo. Na eni strani nam družba prikazuje nerealno sliko starševstva in tako v sebi ostajamo zmedeni.

Če vas bolj podrobno zanimajo teme perinatalnega mentalnega zdravja, kako sebe in partnerski odnos podpreti v času starševstva najdete na moji spletni strani kar nekaj napotkov in idej, ki so vam v veliko pomoč.

Viri:

  1. Edward C. Harding, Nicholas P. Franks, and William Wisden. 2019. The Temperature Dependence of Sleep. Frontiers in Neuroscience, 24;13:336.
  2. Refinetti R. The circadian rhythm of body temperature. Front Biosci. 2010;15(1):564–594.
  3. Okamoto-Mizuno, K., & Mizuno, K. (2012). Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology, 31(1), 14.
  4. Task Force on Sudden Infant Death Syndrome (2016). SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment. Pediatrics, 138(5).
  5. American Academy of Pediatrics. (2016). Tips for Dressing Your Baby. HealthyChildren. Org. Gradivo dostopno na spletu
  6. Ball H, et al. (2017). Health professionals' guide to: "Caring for your baby at night. Gradivo dostopno na spletu
  7. Kräuchi, K., Cajochen, C., Werth, E., & Wirz-Justice, A. (1999). Warm feet promote the rapid onset of sleep. Nature, 401(6748), 36–37.
  8. Ko, Y., & Lee, J.-Y. (2018). Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment. Journal of Physiological Anthropology, 37(1).

Pomembno obvestilo:

Zelo mi je pomembno, da so informacije, ki so na strani strokovne, preverjene in celostne. Kljub dobremu namenu se lahko zgodi, da kakšno novo priporočilo, novo dognanje ali raziskavo spregledam. Vesela bom, če to opazite, da me na to opozorite, z veseljem zapis spremenim, dodam, ali se za svojo napako opravičim.

Poskušajmo si soustvarjati svet, ki ni zavajajoč in naj starši dobijo preverjene informacije odgovornost, kaj storimo s to informacijo, pa je na nas.

Informacije na spletni strani Spi kot dojenček niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Spi kot dojenček je namenjena izobraževanju, vsebine v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošnih pogojih.

Hrepeniš po boljšem spanju?